Pagini

joi, 11 noiembrie 2010

Eliminaţi de un tricou XXXXXL [CFR Cluj - Gloria Bistriţa 0-1]


Când o calificare se joacă într-o singură manşă, atât de aproape de Cupă încât poţi să-i simţi în nări mirosul dulceag-aurit, nu prea e loc pentru experimente, chiar dacă meciul se dispută acasă, iar adversarul e unul relativ accesibil. Peškovič, Nuno Diogo, Anselmo Ramon, Batin, par destinaţi meciurilor amicale sau situaţiilor nedorite de calamitate. Clubul (aproape) fără români într-o formă sportivă care să le justifice titularizarea, ţine mult la supremaţia din această competiţie. Istoria ultimilor 3 ani obligă.
Şi Cîrţu își dorește Cupa, e clar! Poate cel mai mult dintre toţi. Foamea de trofee a antrenorului e cu siguranţă mai mare decât a unora dintre fotbaliștii CFR-ului, suspectaţi mai degrabă de indigestie prin ghiftuire cu performanţe, decât de sindromul maţelor ghiorăinde. Pe teren intră o formaţie care, pe hârtie, dă impresia că atacă un meci de Champions League, nu se pregătește să dea piept cu băieţii "Lordului". Cîrţu nu e dispus să riște când e atât de mult de pierdut. Doar Bud pare implantat în internaţională, singurul român cu Pegas într-un team de Turul Franţei, infiltrat parcă numai că să-i pună probleme de interpretare lui Naum. CFR joacă cu doi atacanţi; vrea să tranșeze rapid soarta meciului. Remarc în treacăt cuplul de fundași centrali - Cadu-Piccolo - și-mi aduc aminte cu amărăciune ce semnificativ aport au avut la îngroparea lui Mandorlini. "Împăratul" Culio e lăsat pe banca de ... odihnă. În mod normal, Bastos ar trebui să-i facă munca astăzi, cel puţin de la mijloc în sus. L-am văzut într-un alt meci că poate juca pe stânga. Nu găsesc nimic cu ce să-i dau peste ochi antrenorului. Sunt convins că nu i-a făcut nimeni echipa. Chiar crede că e cea mai potrivită pentru atingerea obiectivului.
Meciul decurge exact cum se aștepta toată lumea. CFR-ul atacă, Bistriţa stă la cutie, încercând să reziste și să-și păstreze forţele pentru mai târziu. Doar astfel de meciuri durează uneori mai mult de 2 ore, nu? Bastos e principalul responsabil cu ocaziile în prima repriză. Mingea plutește în aer, golul încă nu. Dar pare doar o chestiune de timp. Cât poate să mai reziste veteranul Năstase în faţa lui Traore? I se pare cuiva că ocaziile ratate pot fi răzbunate, chiar și de vreun frate Moraes? Nimănui. Nu azi.
Pauză. Bistriţa scapă la vestiare fără gol. Se simte o ușoară nerăbdare. Nu-i lăsaţi, fraţilor, să ne ducă în prelungiri, ce naiba! "Tata Jean" dă pe gât pastile pentru repriza a doua. Sigur mai are prin buzunare un pumn de tablete pentru prelungiri și sub scaun perfuzii pentru loviturile de departajare...
Cîrţu mută. Simte nevoia de Culio. Bud lasă echipa în ... 11 străini. Nici azi, Cristi!... Apoi intră și De Zerbi, care "refuză" să trimită mingea în plasă. Suntem peste ei. Destul de apăsat. Traore intră Lacina-Vijelie în careu, pregătește o pasă imaginară spre Culio și ... TRAAAGE plasat, în braţele lui Albuţ! Culio e singurul care intră în poartă. Mingea nu. Câte reluări ale fazei de la Roma mai trebuie să vadă copilul ăsta?! Cîrţu mai are nevoie de un atacant. Sforzini. Ultima schimbare. Nu păstrează nimic de rezervă pentru mai departe de minutul 90. Nu mai cedează aștia odată?
Minutul 71, fază din soap-telenovela "arbitrajele pro-CFR"? Nuuu! Se pare că a început să ruleze o altă producţie, mult mai grandioasă, cu șanse mai mari de a da o lovitură de rating, probabil ecranizarea vreunei manele în vogă prin crâșmele Bucureștilor. Proaspătul pensionar Tony lungește "profesionist", "tactic", tricoul lui Băjenaru, scăpat SPRE un colţ de careu de unde începe să se vadă poarta. Centralul nu vede nimic? Nu aude materialul deșirându-se? Cartonaș galben și lovitură liberă din apropierea careului! E la mintea cocoșului. Nu-ţi trebuie manual la faza asta. Ajung câteva emisiuni cu analistul Crăciunescu. E o liniște ciudată pe teren. Şi Balaj tace. Vorbește altcineva. Ca un mic spiriduș în urechea arbitrului de centru, tușierul Vidan umple vidul cu imagini imprimate pe retina sa de vultur. Balaj nu trece peste imaginaţia arbitrului de tușă, deși era mai aproape de locul incidentului și le arată bistriţenilor drumul spre Brașov. Acesta pornește de la 11 metri de poarta lui Nuno Claro. Portarul nostru e trimis în cealaltă parte, iar mingea se duce spre 0-1, în timp ce Tony așteaptă la marginea careului, cu mâinile în șolduri, "să se arate dreptatea". Bucurie potolită, infiltrată tiptil jucătorilor Gloriei, de parcă le lipsește încrederea să pășească prin poarta deschisă de alţii.
20 minute mai încearcă furibund CFR-ul să anuleze mârșăvia. Pune la bătaie toată artileria. Dar oamenii lui Pădureanu și Manea sunt azi sub zâmbetul Fortunei, iar clujenii prea crispaţi în faţa porţii adverse. Ratează De Zerbi, ratează Sforzini. Oamenii lui Mando nu reușesc să-i prelungească speranţele lui Cîrţu, doar agonia.
Vocile comentatorilor TV numără excitate minutele până la consfinţirea dezastrului CFR-ului. Așa sună triumful antipatiei unor "neutri" faţă de CFR. Dacă ar comenta lupte de gladiatori, ar indica mereu cu degetul mare în jos, din dorinţa de a vedea sânge. Mi-e ciudă că prea le dăm satisfacţie în ultimul timp!
Parcă nu mai rulează nici bannerele publicitare pe care scrie "Brașov-2011". Sau poate numai bistriţenii le mai observă, cu coada ochiului. Tribunele încurajează până la final o echipă care-și vede încheiat drumul spre un nou record, spre un nou trofeu, după numai 3 minute de prelungiri. Efectul de domino: campionatul, Europa, Cupa...
Cîrţu se simte furat de arbitrii care măresc pașii spre vestiare, încercând să se distanţeze cât mai rapid de huiduielile publicului, jucători, tehnicieni, oficiali, careul de "16m", punctul cu var... Mai furat ca niciodată. I-au răpit șansa de a lupta pentru 2 trofee (Cupa și Supercupa), nu doar pentru unul. Nu știu dacă ajungea să dea el, nu altul, lupta până la capăt, dar măcar mai trăia cu speranţa.
Din păcate, explozia omenească a antrenorului detonează parcă explozia jenantă a spectatorilor din tribune și implozia unui mit. Printr-un mimetism tâmpit și greu de înţeles, ceferiștii se aseamănă regretabil de mult cu membrii galeriilor de rahat de prin alte părţi ale ţării. Suporterii noștri, care se credeau "altfel", scandează cuvinte mizere la adresa învingătorilor din judeţul vecin, pe stadionul recomandat cu căldura familiilor cu copii drept o oază de civilizaţie. Şi uite așa, înfrângerea se prelungește din teren în tribune, unde ne dăm singuri palme peste obrajii roșii de furie, nu de rușine. Păcat. Cum am ajuns să bem din "Cupă" atât de mult venin?...

17 comentarii:

  1. na, Borcică, ai scăpat de CFR.
    măcar le-ai dat destul lui Balaj & co?

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb comentariul ,pacat de meci si de faptul ca nu ne-am calificat...Asta e sa incheiat cu siguranta un ciclu de acum vedem ce va mai fi.
    Oricum vreau inca odata sa te felicit pentru scrierile tale,pcat doar de faptul ca nu poti posta pe mysport caci daca continui asa cu siguranta il vei bate pe Albu,de ce? Ai verb,nu te incurci in analize super-sofisticate,punctezi exact ceea ce trebuie
    Bafta !

    RăspundețiȘtergere
  3. @de-a dura lex - Şansele lui Băjenaru dacă urmărea să continue faza, nu doar să se arunce în careu (ha! ha! ha! ce ipoteză absurdă!)= sub 25%; Lovitură liberă de la marginea careului (soluţia onorabilă) = peste 25%; Penalty = peste 90%. Arbitrii au ales calea corectă, în cinstea sportivităţii, aplicând litera și spiritul regulamentului... Pune tu ce e de pus între ghilimele.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dantesc - Tocmai lui albusibiu trebuie să-i mulţumesc pentru faptul că nu trebuie să mă mai întind (mai mult decât mi-e plapuma!)cu analizele tehnico-tactice temeinice. Ştiu că o va face el întotdeauna, mai la obiect decât aș fi eu în stare. Astfel, eu sunt pus în postura avantajoasă de-a "vedea" meciul mai mult emoţional și de a-mi exprima impresiile de suporter, cu subiectivitatea de rigoare. Munca mea e mai simplă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eh si Albu e tot om crede-ma eu il urmaresc demult si am si tinere de minte :) Dupa meciul din cupa cu Muresul striga din toate puterile...De ce Cartu i-a titularizat pe Culio si pe Traore(aducand tot soiul de argumente) ...azi zice invers...ca de ce nu ia bagat de la inceput.
    Bud...eu care am fost la meci l-am vazut jucand catastrofal ! Eu si nu numai eu...El l-a vazut altfel...
    Vezi tu 07 pe mine ma deranjeaza cel mai mult in viata inconstanta,liniile frante in ceea ce sustinem fiecare,stand oarecum in bataia vantului si intorcandu-ne pe directia lui...dar deh,nimeni nici macar eu nu sunt perfect

    RăspundețiȘtergere
  6. Am gresit era vb de meciul cu Urziceniul :) Vezi ti-am spus ca nu sunt perfect dar ideea ramane :

    Sensul unic

    "Nu am inteles de ce a trebuit sa incepem acest meci cu jucatori de genul Traore sau Culio. Ei chiar ar trebui menajati, ar trebui pastrati pentru derby-uri si Champions League"

    EVENTualul pocinog

    "Ghinionul ni l-am cerut singuri azi. Am menajat doi jucatori esentiali: Culio si De Zerbi. Se putea juca si fara ei? Categoric, avem de unde alege. Erau insa fundamentali ei doi in asezarea tactica? Desigur, in primul rand ca un semn de „luati meciul in serios, e dificil si important”. "

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dantesc - Ştii foarte bine că eu sunt un febril contestatar al lui Cîrţu. Însă la meciul cu Bistriţa n-am simţit că ar fi făcut erori masive, pe care nu le-ar fi făcut un alt antrenor. Chiar m-a mirat faptul că a folosit atâţia titulari! Pentru mine a fost semnul că tratează foarte serios partida. Era absurd să-i iau gâtul, pentru că echipa a avut ratări mari la 0-0 și ocazii importante de egalare după golul lui Moraes (assist Vidan și Balaj).
    Ieri m-a deranjat însă foarte mult modul cum au ales arbitrii să ne bage mingea în poartă, cu un exces de zel perfid, într-un meci care se putea încheia ca partida cu Brașovul, cu o victorie lejeră. Chiar dacă era 0-0 în minutul 71! Aveam timp berechet la dispoziţie ca să atacăm calm, nu precipitat, și să le dăm primul gol, cel care să-i înmoaie. N-o făceam în 90 minute de joc? Nicio problemă! Mai urmau alte 30 minute de prelungiri (adică tocmai cele pe care arbitrii ni le-au refuzat).
    Dacă împotriva Brașovului am început cu sincope în apărare, de data asta n-am avut emoţii. Şi la meciul cu Brașovul o parte dintre goluri au fost marcate destul de târziu. Doar n-a fost 3-0 la pauză.
    Ieri trebuia să ne bucurăm la sfârșit, mai ales că problemele imense de la CFR ne toacă destul nervii. Nu știu de ce unii au impresia că reconstrucţia CFR-ului trebuie musai să înceapă doar la iarnă! Putea să înceapă foarte bine chiar de la meciul cu Dinamo și chiar cu Cîrţu (interimar) pe bancă! Semne au fost. Dar am impresia că cei din jurul CFR-ului ne monitorizează atent și tocmai asta vor să evite/amâne: revenirea noastră.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cj007, eu imi mentin parerea: penalty a fost, mai mult sau mai putin clar, dar a fost. Tricoul acela a fost intins, asta a vazut toata lumea mai putin Balaj, linia careului a fost pe-acolo... Pauza care a urmat intre actiune si fluier a fost probabil o discutie intre arbitru si asistent. E clar ca Balaj nu a vazut bine faza si, de la nivelul gazonului, sunt aproape sigur ca nu are cum sa vada liniile. Asa ca, vrand-nevrand, cuvantul ramane al asistenului. Cata vreme noi am dat gol duminica dintr-un off-side milimetric, ieri am pierdut tot asa. Sigura diferenta este ca acum, milimetric, era corect.
    Avantajul dat de Balaj? Putea sa-l tina de la mijloc si pana in careu, se fluiera acolo unde jucatorul cade sau pierde mingea. Pana acolo se lasa avantaj. Daca e sa ne revoltam pe cineva pentru acea faza avem omul potrivit. Ca la Tg Jiu, acum 2 ani: Tony! Chiar nu vad rostul gestului sau. Voi, careva, l-ati inteles?

    In rest toate bune si frumoase. Au mai iesit si alte echipe mari din Cupa. Problema este ca noi tocmai ne-am stricat o serie la care s-a muncit enorm...

    Vad ca incep comparatiile intre noi. Ce zici, ne apucam sa concuram? Ca facem un pact si cu maestrul Chefere, armand si cei care si-au mai facut bloguri si facem cate o Olimpiada de Limba si Literatura Ceferista la fiecare meci. :) E drept, la arte plastice n-ai rival! :) Semnele corecte intre noi nu sunt <, > sau egal ci pur si simplu acel sfant + .

    Permite-mi o replica si pentru Dantesc:
    Diferenta majora la meciul de ieri era ca ne aflam in sferturile Cupei Romaniei. Mai erau cateva meciuri pana la trofeu. Am jucat fara oamenii pe care i-ar fi introdus meci de meci si care par cei mai importanti pentru Cartu? Dovada? Cand s-a inrautatit situatia, la pauza si imediat dupa, cei doi au intrat imediat pe teren. Sa zicem: jucam acasa, adversara mult mai slaba.. Si e foarte bine sa stie asta si echipa. Facem mixt intre titulari si rezerve..Dar nu asta e chestiunea ci felul in care, gandindu-se ca nu reusea golul s-a apucat sa "mestece" si sa "amestece" formatiile. Chiar cred ca Bud ar fi fost ieri eficient daca, il scotea sa zicem pe Tony sau Edimar, il introducea pe De Zerbi in spatele varfurilor si incepeam sa macinam la ei in teren.

    Despre celalalt citat pe care l-ai luat, eu spuneam despre Traore si Culio din perspectiva vanzarii lor. In acel meci chiar i-am riscat mult, mai ales pe Traore. Daca imi aduc bine aminte acea partida a fost imediat dupa meciul de la Munchen, in care Traore a iesit schiopatand din teren. La nici 4 zile a fost bagat in teren, intr-un meci in care Urziceniul, aparandu-se, s-ar fi lasat cu cotonogeala. Si, daca nu luai numai primele 2 propozitii, decupate din context, gaseai si continuarea: "Avem suficiente alte variante incat sa nu-i riscam fara rost. Nu atat faptul ca-i obosim dar mai ales ca riscul de accidentare e marit. De pilda intr-o astfel de partida era cazul sa-l mai jucam si pe Bud fiindca, altminteri, il vom strica pe termen lung."

    RăspundețiȘtergere
  9. Albule putem continua lupta asta surda si fara rost la nesfarsit ,tu fiind din start un contestatar al olteanului fara sa ai rabdarea necesara,eu fiind tipul de om care acorda omului o sansa ,indiferent de cotatiile lui anterioare.
    Iar in toata aceasta "cavalcada" uitam un singur lucru ,Arpad Paskany e cel cu fraiele el a construit CFR-ul el ne-a adus atatea bucurii si acum la fel e dreptul lui de a decide...
    Si pe blogul tau ti-am spus,judecam dar o facem subiectiv,in functie de trairi si uitam sau ne facem ca uitam ca noi in afara de a toci taste,de a merge la meciuri nu mai avem nici o alta contributie la CFR

    RăspundețiȘtergere
  10. Albu, dacă tot te-am prins aici:
    cum se poate sparge o autobază?
    cu 2 sau chiar 3 vârfuri puternice?
    sau cu jucători de viteză?
    sau cu mijlocași „tunari”?

    ---

    07:
    îmi permiți un mic sfat?
    nu mai adăuga ceva (fotografii, în speță) la un articol existent, că va trece neobservat.
    și e chiar păcat să pierdem ce adaugi.
    mai bine creează câte un articol nou.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Dantesc, poate ar trebui sa citesti postarea mea din clipa numirii sale. Se numea parca "Cartobaza". Startul contestarii l-am dat dupa ce a luat-o pe "ciclism". Repet, felul in care il contest eu (si cred ca si cj007) nu are de-a face neaparat cu abilitatile lui tactice ci cu felul sau de a fi sau a nu fi om....
    Si la fel mi-ai dat dreptate si pe blog-ul meu: "E voie sa judecam", indiferent de circumstante.

    @de-a duralex. Noi am incercat ieri sa spargem autobaza cu 2 varfuri. Ideea buna, dar nu-i abandona acolo, intre adversari. Un al treilea varf impins e o tactica doar de minutele de prelungire. La o autobaza important este ca nu trebuie sa te aperi prea mult. Deci cei 4 fundasi si, la fel, spatiul defensiv in care stateau si Costa si Peralta nu se justifica. Cate suturi a avut ieri Costa, comparativ cu cate avea Muresan? Si, nu stiu de ce, Costa pare mult mai tehnic decat Muresan! Peralta, ne-am convins de el ca nu stie sa traga. De la noi doar Bud si Traore (cand si cand) mai trag in forta. Restul plaseaza mingile langa bara....de fapt pe langa bara. Cate mingi pe poarta (periculoase!) am tras ieri? Cred ca ieri se impunea renuntarea la un fundas lateral si introducerea lui De Zerbi, pentru a face legatura intre mijloc si cele doua varfuri (care trebuiau pastrate - Traore si Bud). O autobaza se sparge in primul rand cu oameni, cu presiune de peste tot. Daca n-am avea oameni care sa duca mingea pe centru as intelege.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Albu

    deci ar fi fost bun ceva de genul următor?
    1-3-4-1-2, adică:
    Traoré și Bud vârfuri împinse - De Zerbi mijlocaș ofensiv în spatele lor (pentru a face legătura între mijloc și vârfuri) - Culio, Costa, Peralta, Bastos/Koné mijlocași (pentru a păstra mingea cât mai mult și a „hrăni” atacanții) - Piccolo, Cadú și Tony - un portar.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Albu - Nu zic că zevzecul de Tony nu l-a ținut pe Băjenaru și în interiorul careului. Însă arbitrii trebuiau să fluiere la 20, 19, 18, 17 sau 16,01 metri, NU ÎN CAREU, pentru că faza nu prea avea viitor. Nu cred că măcar unul dintre ei nu l-a observat pe Tony trăgând vârtos de adversar și în afara careului. Rezonabil era să nu lase nicio lege a avantajului. De ce să pui un gol pe tavă unei echipe care n-a contat în atac, mai ales la o fază în care atacantul nu căuta decât să se trântească în careu, undeva la mare distanță de poartă? Orice ar zice regulamentul, ăsta e un exemplu de rea-voință. Şi atunci îl tratez și eu ca atare. Interpretez faza așa cum mă taie capul, în semn de protest! Vezi ce ușor mi-e să trăiesc în lumea fantaziei, nu?
    CFR-ul n-a jucat prost ieri și nu merita să piardă în felul ăsta. Sunt convins că Bistrița nu rezista până la loviturile de departajare.
    ................................................
    Nu poate fi vorba de concurență când scriem despre CFR, pentru că în fotbal nu e ca în politică sau chiar literatură. Câte penițe, atâtea idei. Tu observi niște chestii la care eu nici nu mă gândesc, chefere știe niște amănunte de care amândoi n-avem habar etc. Pe mine mă ajută mult să citesc ce scriu alții. Mi se clarifică multe lucruri nebuloase. Dacă aduni ce scriem noi și mai reușești să trezești la viață și alți suporteri cu puțin har, "pui" de-o gazetă! Că scriem bine, că mai greșim, asta e! Nu suntem profesioniști. Ne-o "furăm" la rubrica comentarii".

    RăspundețiȘtergere
  14. @de-a dura lex - Lex, mi-am bătut destul capul cu așezarea în pagină, spațiu și timp. La partea de text n-am ce să schimb. Mai adaug ulterior câte o idee pe care am pierdut-o pe drum, mai corectez câte o inepție, mai bag o figură de stil. Nu e mare lucru. Coloana vertebrală nu se schimbă. La partea de grafică, în schimb, poate că ar trebui să te ascult și să renunț la tendința de a adăuga ca și cum aș arhiva în funcție de evenimente. Mai vedem...

    RăspundețiȘtergere
  15. @De-a dura lex, De Zerbi nu era bun acolo doar sa faca legatura intre mijloc si varfuri ci, mai ales, sa culeaga tot ce se respinge moale sau tot ce receptioneaza atacantii nostri cu spatele la poarta. In prima repriza au fost cel putin 2 situatii in care Bud s-a aflat cu spatele la poarta, pe marginea careului mare, inconjurat de 3 adversari, fara sa aiba cui ii pasa pe sut. Atata vreme cat Gloria ataca doar cu Moraes, ce rost aveau cei 4 oameni din spate, cu atat mai mult cu cat Edimar si Tony nici nu s-au vazut in atac.

    @Cj007, cata vreme bistriteanu era in picioare si la minge, faza avea viitor. Iar daca bistriteanu cauta faultul si Tony al nostru il oferea arbitrul n-avea ce sa faca. Il dadea. Asa sunt sporturile: la baschet se cauta cos si fault uneori, la rugby se avanseaza cat se poate iar daca nu iese nimic faza se intoarce in cea mai folositoare pozitie, la handbal se fluiera 7 m extrem de usor uneori. Daca faultezi, platesti, cat mai dur si e corect sa fie asa. CFR n-a jucat prost dar sa nu uitam impotriva cui si mai ales ca deznodamantul a fost cel analizat! Probabil ca luni vom invinge si apoi vom urla ce buni suntem. Astept si eu sa vad 2 meciuri bune consecutiv (si victorioase) ale noastre...

    Cat despre concurenta, era doar o gluma, sper ca ti-ai dat seama. De asta am spus ca intre noi se pune doar + si nimic altceva. Ma uit la celelalte cluburi si parca numai noi folosim internetul! Restul primesc informatii si opinii din presa. Noi trebuie sa ne-o cream singuri (macar pe cea de opinie). Ai mana foarte buna, atat la scriitura dar mai ales la photoshopare, chefere e "senior editor"-ul, eu sunt un fel de TRU (YAK!) din exil, mai sunt si altii cu reale posibilitati, care scriu tot mai mult (eu ma uit numai la ce lungi devin comentariile) si uite asa facem o gazeta sau mai mult o mazeta a sporturilor. Chiar ca ar fi o chestiune sa vedem cum sa punem totul la comun, "sub un cer visiniu".

    RăspundețiȘtergere
  16. @ 07
    alta era ideea:
    în loc să adaugi o imagine la un articol vechi, să-i dedici un articol nou :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Albu

    păi aia ziceam și eu.
    voiam să văd dacă ți-am înțeles bine ideile.
    se pare că da :)

    RăspundețiȘtergere