Pagini

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Gluma s-a subțiat după pauză [CFR Cluj - CS Mioveni 3-0]

Atitudine tipică a presei centrale când vine vorba de CFR.
Se sugerează absolut nevinovat că CFR-ul putea juca până mâine și tot nu câștiga
dacă nu ieșea la rampă țapul ispășitor Nicolae Dică.
Dacă tot n-au furat cu arbitrii de data asta, hai să le minimalizăm evoluția!
Foarte elegantă și modalitatea de a-i lua interviul, cu zâmbetul pe buze,
fără ca eroul să aibe habar ce scrie pe ecran.
Puteau să scrie ”Nu vă fie frică, o rezolvă un cap de sulă bleagă!”,
bietul Dică tot ar fi zâmbit amar...

V-am recunoscut în repetate rânduri că nu-s ăl mai mare specialist în tactică, mișcări de trupe, chestii zonale... fotbal, într-un cuvânt! Eu merg pe impresii ochiometrice și văd meciul tot ca un spectator din tribună, nu ca un Andrei Vochin. În consecință, ce zic eu pe aici nu-i de mirare dacă nu se vâjește la fix cu părerile cititorilor. Orice comentariu contra celor expuse de mine e binevenit și - în afara faptului că mă enervează :) - nu face altceva decât să mă determine să-mi mai corectez dintre părerile prost formulate.

Am amânat până azi comentariul meu referitor la cele două jumătăți de meci contra Mioveniului pentru că - mai mult ca niciodată - nu m-a prea tras inima să scriu despre un meci insipid. De obicei postările mele țin pasul cu gradul de insipiditate al unei partide, pentru că nu-s chiar atât de talentat să fac din rahat bici, iar biciul să pocnească.
Ziceam ceva de două meciuri într-unul singur. Prima repriză intră iar în categoria ”vai și amar”. Doar două nume se pot rosti cu claritate pentru primele 45 minute: Piccolo (ce folos când joci cu ultima clasată?) și Ronny. Despre restul, numai șoptit sau mușcând din ei.
Ca de obicei, văd că responsabilitatea pentru jocul tern, fără fantezie, i se aruncă aproape integral lui Jorge Costa în cârcă. Și sincer, m-am cam săturat de această abordare! Dacă JC este socotit de mulți drept un antrenor mediocru, dacă nu chiar slab (însuși geniul antrenoratului, Cornel Dinu, sugera că CFR are un potențial care nu e scos suficient de bine în evidență), cel mai comod este să-i pasezi mortul în ogradă, partidă după partidă. Poți să o faci și la 3-0, și la 4-0, nicio problemă! Mereu regulează portughezul cumva buha... Are Costa vreun merit pentru meciurile bune, contra adversarilor de calibru? Care Costa? Echipa a jucat singură, numai din ambiție și automobilizare exemplară! Poate chiar și în ciuda indicațiilor din vestiar și de pe margine.

Vinovatul principal, nici măcar suspectul de serviciu!
Paradoxal, Costa joacă la victorii rolul lui Mandorlini de la înfrângeri!
Parcă se târăște cu ultimele forțe să scape nedemis până la pauza competițională,
așa cum se zbătea italianul să prindă meciurile din Champions League.

Vă spun din capul locului: pentru ce s-a jucat contra Mioveniului, principala vinovată este echipa, nu antrenorul! Dacă la începutul meciului nu cred că a comentat cineva titularizarea lui Bastos, după scoaterea acestuia  a deveni clar ca bună ziua că a fost EROAREA lui Costa folosirea brazilianului! Dacă în prima repriză numai Ronny fugea ca disperatul, iar ceilalți n-aveau chef nici măcar de un presing lejer, după pauză SIGUR le-a zis Costa să facă presing și să urce mai sus, că poate-i mai eficient! În prima repriză, echipa RESPECTA la milimetru indicațiile  de la cabine, așa că de ce naiba se mai agita și turba Costa pe margine?! Cum poate Costa să fie atât de... nulitate de antrenor timp de 45 minute, iar apoi să umble la cutiuța cu geniu?
Ca niciodată, albusibiu a reușit să-și termine cronica înaintea mea (aici). Și dacă tot am apucat să i-o citesc, m-am gândit să-i dau cu puțină invidie la țurloaie, așa, ca între prieteni! Ca să-mi fie mai comod, am să adaptez aici comentariul pe care l-am făcut la postarea sa. Nu-l luați ca pe un atac la persoană, chiar dacă tonul pare agresiv, ci ca părerea mea despre acest meci, numai întâmplător adresată bunului albusibiu.

Maestre Albu, tu iar îl vezi pe J Costa numai în negru! Mă obligi să sar din nou la gâtul tău, mai ceva ca la articolul despre meciul de la Sibiu. Păi tu iar ești nespus de blând cu jucătorii (cu excepția lui Bastos, în care e convenabil și lejer de dat cu parul) și arunci vina pentru repriza întâi numai pe antrenor! Hai să pornim de la ideea că e un antrenor modest, că a demonstrat-o și în alte meciuri contra adversarilor accesibili. Hai să zicem că în meciurile cu echipe tari nu a contat atât de mult tactica făcută de el, ci doar s-au mobilizat jucătorii ceva mai mult. Dar nu poți persista în ideea că el e varză meci după meci, iar Weldon și Sougou au fost cu două clase peste Bastos! Chiar tu spui că JC se agita și turba pe margine. De ce? Numai din cauza lui Bastos? Cu restul nu avea nimic? În afară de Ronny, tu ai mai fi păstrat pe cineva (mă refer la atacanți) în teren? Eu nu! Cel denumit de presă ”creierul CFR-ului” (total aiurea, pentru că nu dirijează nimic!), Renan Garcia, cât de mobil a fost în prima repriză față de a doua? În repriza a doua făcea deposedări în tușa din dreapta, în prima nu ieșea din 20 m pătrați. Ce greșeală e folosirea lui Bastos? Și eu l-aș fi vrut pe De Zerbi în teren, dar cred că la primul contact, pe frigul ăla, era trimis direct la spital. Celestino vine și el după o accidentare. Riscai cu el? Sare a jucat într-o echipă de loseri (CFR 2). Te bazai pe el mai mult decât pe Bastos, în condițiile în care e mai mult defensiv decât coordonator? Că Bastos nu și-a făcut treaba, nu e vina antrenorului. L-a și schimbat, nu? Da, e greu să-i faci rolul lui Peralta, mai ales dacă ești indolent. dar nici ceilalți nu s-au spetit în prima repriză să ofere alternative. În afară de Ronny și Piccolo, CFR a fost inexistent 45 minute. Apoi, tu-l vezi pe Hora omul meciului (!?). Pentru ce? Pentru o centrare pe capul lui Dică, un (cenzurat) care-și dă autogol? Câte alte faze a făcut Hora, că eu n-am văzut? Nu e corect să lovim aproape numai în antrenor, meci de meci, iar jucătorilor să le găsim scuze. Te asigur că de aveam un Trică în teren le dădea picioare în fund (necenzurat) să-și facă treaba! Lași impresia că dacă e schimbat Costa în iarnă se rezolvă totul (cu excepția extremei stînga). Și mă mir că tocmai tu faci asta, care cunoști fotbalul mai bine ca mine de vreo câteva ori. Tu crezi că a făcut Costa vreo modificare tactică în repriza a doua? Nici vorbă! O fi urlat doar la ei să respecte planul tactic pe care nu l-au respectat în prima repriză.

Hora, pasă spre Nicolae Dică, acesta bagă părul la minge
și dă un autogol de toată frumusețea.
Probabil se caută stenograme ale discuțiilor lui Dică (fost fotbalist la CFR!, hmmm...)
cu Iuliu Mureșan, pentru că e prea suspectă poziția lui Dică în careu...

Lionn se crede Sougou, croșetează apăratori galbeni (de Liga 1?) și nimerește poarta

Kapetanos definitivează coliva, la o fază care-l caracterizează,
dar care se observă la CFR numai cam o dată la 7-8 partide

Deși meciul a început cu o pauză de 45 minute,
la finalul partidei ne despărțim prieteni.
Jorge Costa, care nu apare în imagine, mai este antrenorul CFR-ului.
Urmează Steaua, la București. Dacă în Ghencea n-am ucis-o niciodată,
poate facem o minune pe Arena Națională!
Ce n-au reușit alți antrenori ai CFR-ului, poate reușește Animalul,
așa jigărit cum îl văd toți!

20 de comentarii:

  1. Paradoxal desi nu e pentru prima data sunt de acord cu tine si nu e prima data cand am impresia ca suporterul CFR-ist aduce tot mai mult cu J&B (Jiji Becali) prin lipsa de rabdare in relatia cu antrenorii.
    Si daca e ceva ce poate fi reprosat e faptul ca NU din vina lui JC nu avem un mijlocas la creatie care sa lege/dezvolte jocul ...si nu imi spune-ti de DZ ca ma i-au durerile de cap,asa cum pe el vreme de un an si ceva l-au luat cred,toate durerile posibile si imposibile

    RăspundețiȘtergere
  2. Firma de catering care livra jaratec a intarziat 30 minute din cauza traficului/frigului. De aceea au intrat jucatorii CFR-ului pe teren mai tarziu, ca sperau sa apuce macar o gura de jaratec inainte de a incepe meciul. Hora a fost cel care a ajutat la descarcat, iar Bastos nu mai putea de foame si a cerut sa fie schimbat la 1 minut dupa ce a sosit comanda.
    Din fericire, jaratecul a fost de buna calitate si s-a pastrat bine, astfel ca dupa pauza s-au vazut efectele imediat. Lionn a mancat mai mult, ca era si el flamand, iar Kapetanos a fugit de pe banca de rezerve pana la "toaleta" (de fapt in vestiar ca sa ia mai ia o gura). Dica a vrut sa sparleasca si el o bucata in drum spre vestiar, dar nu a mai apucat si vorba aia, "nu te juca cu focul ca te poti arde".
    Arpi nu a dat interviuri dupa meci pentru ca era plecat sa spuna cateva de dulce firmei de catering. Sa speram ca nu o schimba.
    Cam asta e cronica REALA a meciului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dantesc, pe terenul si frigul de ieri nici măcar Weldon n-a făcut față. De Zerbi nu ieșea decât pe targă (deși De Zerbi poate rezolva astfel de meciuri exact prin faze de genul celei a lui Lionn de la golul 2).
    Foarte nocivă mi se pare ideea cu construirea CFR-ului în jurul lui Renan și mai ales stupiditatea că el ar fi „creierul” echipei! Eu îl apreciez foarte mult pe Renan, dar i se atribuie niște chestii de care e departe. Să nu uităm că e reprofilat din fundaș stânga. Nu poți aștepta de la el să fie Peralta sau Trică. Cum nici Gabi Mureșan nu are pretenția să fie acel coordonator, logic ar fi ca cel de al treilea mijlocaș să fie „creierul”! Ieri trebuia să fie Bastos. Dar la brazilian situația e clară: ori are chef de fotbal, ori nu. Ieri a fost nu. Iar ceilalți s-au cam menajat pentru meciul cu Steaua. După pauză n-au mai avut încotro, că meciul trebuia câștigat, și au tras mai mult de ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Flacăra.v, tu zici că noi am făcut indigestie din cauză că jucătorii erau nemâncați?...
    PS: expresia corectă era ”nu te juca cu flacăra vișinie, că te poți arde”.

    RăspundețiȘtergere
  5. de acord cu tine placuta, dar e nedrept sa nu-l titularizezi si pe Weldon la capitolul "altii ca Bastos". Un meci clar "facut" de jucatori. Frigul si adversarul pipernicit i-a determinat pe unii sa intre pe gazon cu termosul de ceai cald la subsuoara

    RăspundețiȘtergere
  6. Care Weldon, superman? A jucat și Weldon? Eu nu l-am văzut...
    Ai dreptate să-l lauzi pe Ronny (pe cfrmania)! Omul s-a zbătut atât cât poate el. Jucând pe frig, contra Mioveniului (o echipă subțire de tot, cu portar pe măsură), victimă sigură, ceilalți au pasat responsibilitatea de la unul la celălalt. Parcă-i și auzeam vorbind de Ronny: ”uite la chinez ce activ e! Hai să vedem dacă-i în stare să bată singur Mioveniul!”.

    RăspundețiȘtergere
  7. Suntem predispusi sa observam mai ales hibele din joc si jucatori.Scor normal. Eu m-am imbatat odata de la terminarea partidei, asa ca nu mi-a mai ramas in minte decat pofta de joc a lui Cadu,Piccolo si Ronny, plus ca degeaba am tot ras de presedinte, uite ca nu a vorbit prostii, Kape nu mai are de dat decat 77 de goluri.

    RăspundețiȘtergere
  8. caneto, nu te-ai îmbătat la pauză? Păi ce facem? Ne îmbătăm numai la ”succesuri”, nu și la necaz?
    Dacă intra Kape după pauză, poate mai avea numai 76 goluri de dat...

    RăspundețiȘtergere
  9. țin minte că m-a întrebat cineva, în vară, ce părere am de noii jucători, și am spus că Lionn mi se pare însetat de gol, chiar dacă e fundaș.
    ieri a făcut faza pe care de atunci o tot așteptam.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bun, deci primeste nota mare? Eu zic ca Ronny, Lionn, Muresan, Cadu, Beto, Piccolo. Nota de trecere? Sougou, Renan, Kapetanos, Hora. Pica examenul Bastos, Weldon, Nicoara. Am uitat pe cineva?

    RăspundețiȘtergere
  11. @lex - Putea fi încă 0-0 și cu o astfel de fază rezolva Lionn meciul. E bine că a dat gol, pentru că a fost o gură mare de oxigen pentru el. Se vedea la reluare că e super-fericit!
    @superman1 - Cam așa ceva. Cred că Renan a contat mai mult în a doua repriză, pentru că a fost mult mai mobil. Mai punem urcarea cu vreo 10-15 m a lui Gabi Mureșan și deja am fost mult mai aproape de careul lor.
    Eu l-aș fi folosit mai degrabă pe Renan fundaș stânga (îl și testam cu ocazia asta, chiar dacă nu e străin de acea poziție) și pe Nicoară la mijloc (sau Rui Pedro). Nicoară nu pare o soluție defensivă. A și avut de altfel o gafă destul de mare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nicoară este, prin excelență, un jucător de bandă, nu se descurcă în poziție centrală.
    iar sistemul 4-3-3 presupune ca toți cei 3 mijlocași să fie centrali.
    deci în acest sistem Nicoară poate juca fie fundaș, fie atacant (în locul lui Ronny), nu și mijlocaș (în locul lui Renan).

    RăspundețiȘtergere
  13. degeaba ar fi spus Muri ca se va construi echipa in jocul lui Renan. Garcia nu se simte bine mijlocas central. se simte bine ca al doilea inchizator sau ca mijlocas stanga in 4-3-3. poate ca s-ar descurca bine si singur la inchidere

    RăspundețiȘtergere
  14. erata: "in jurul lui Renan" doooh

    RăspundețiȘtergere
  15. @lex - Corect! Numai că eu modificam puțin 4-3-3-ul. În sensul că Nicoară era mai pe stânga decât Renan, și foarte ofensiv. Formam o pereche Nicoară-Ronny pe partea stângă, cu combinații pe extremă și cu intrări ale lui Ronny spre centru (el așa a și jucat de altfel). Cred că nu era vreo problemă pe faza defensivă, pentru că s-ar fi trecut greu printre Gabi Mureșan (mijlocaș) și Renan (fundaș stânga). Cred că am fi avut o forță ofensivă mai mare în sistemul acesta (mă refer la repriza I-a). Mie mi s-a părut că Renan a stat mult prea retras inițial, ca și cum ar fi vrut să fie sigur că poate să-l sprijine pe Nicoară dacă are probleme pe postul de fundaș.

    RăspundețiȘtergere
  16. @superman1 - Eu fac distincție între declarația lui Mureșan și titlul pus de ziariști acelui articol! Da, e corect să construiești echipa în jurul lui Renan (seriozitate, constanță, valoare etc.)! Asta nu înseamnă că el va fi automat și ”creierul” echipei, că el dirijează, el decide, el coordonează totul! Nu cred că la asta s-a referit Mureșan. Dar ziariștii par să nu-l cunoscă suficient de bine pe Renan și au tras o concluzie cu care nici eu n-am fost de acord.

    RăspundețiȘtergere
  17. Hai sa vedem care jucatori din lot se simt bine in 4-3-3. Ronny - da (atacant stanga), Renan - da (mijlocas stanga), De Zerbi/Sougou - da (atacant dreapta), Weldon - da (atacant central). Raman neacoperite doua pozitii: mijlocas la inchidere si mijlocas dreapta. La inchidere Muresan nu se descurca deloc bine in 4-3-3. Face prea putin. Mijlocas dreapta - Sougou e un compromis. Ii place sa sprinteze si sa uite de orice grija - seamana cu De Zerbi la capitolul asta.

    RăspundețiȘtergere
  18. superman, vezi că sistemul 4-3-3 e cel descris de lex mai sus! Adică cei 3 mijlocași sunt toți de zonă centrală, pe diferite paliere ale terenului. Sistemul e gândit astfel încât să ofere varianta alternativă 4-5-1. Renan nu are ce căuta mijlocaș stânga în acest sistem. Iar Ronny este o improvizație pe postul de extremă stânga.
    Mă rog, nu intru în amănunte. Dacă am puțin timp cred că o să postez ceva despre acest sistem, lotul CFR-ului și variantele lui Costa. Nu sunt sigur dacă mă pricep suficient de bine la tactică, dar o să încerc măcar să deschid un subiect de discuție.

    RăspundețiȘtergere
  19. De Zerbi nu are ce căuta în sistemul 4-3-3.
    el joacă bine în 4-4-2, ca vârf de romb (mijlocaș ofensiv), ori în 4-4-1-1, ca vârf retras.
    în 4-3-3 nu are ce căuta în marginile atacului, fiindcă cele două aripi trebuie să fie, pe faza defensivă, marginile din 4-5-1, ceea ce presupune viteză și travaliu (iar el nu poate nici, nici).

    Bastos, exact la fel.

    Sougou nu poate juca mijlocaș-dreapta în sistemul 4-3-3, din același motiv ca Nicoară: este o extremă pur-sânge, fără viziune și alte calități de coordonator.

    spre deosebire de Cîrțu și Minteuan, Costa folosește fiecare jucător acolo unde e potrivit (nu neapărat cel mai potrivit, dar asta e o altă poveste).
    singura excepție este Bastos, care e introdus unde este un loc liber (în speranța că va compensa prin câteva sclipiri toate dezavantajele indisciplinei sale tactice).

    RăspundețiȘtergere