Pagini

joi, 29 septembrie 2011

Balaurul de la capo se împute

Câte capete are un balaur? Mai mult de 18?

Timid, balaurul începe să-şi belească capetele. Unul după altul, precum dictează din coasă o DoamNA. Dacă mă uit mai bine la imaginea de mai sus, sunt primul care găsesc şi alte variante. Balaurului care înoată în apele teritoriale tulburate ale Ligii lui Mitică, puteam să-i ataşez foarte bine ori o cochilie de melc, ori - şi mai bine! - o carapace de broască ţestoasă râioasă, ori o canadiană ţepoasă de arici. Deşi, poate e mai bine să las animalele în pacea pădurii lor şi să mă ocup de pescuitori şi plevuşcă.

Deocamdată, stenogramele au scos la iveală două capete/doi capo. Al treilea nu-i din aceeaşi clasă. Pus de alţii să înoate pro-curent la clasa VIP, după vorba stenogramată şi după port, aparţine de fapt clasei economy. Și pare să nu economisească niciun efort pentru a face nişte economii. Cum s-o zic mai pe ocolite (deşi reiese destul de clar din imagine)?... E capul care şi-a ejectat spermatozoizii pe ce teren a vrut, iar la sfârşit de sezon de pescuit i-a premiat pentru vitalitate.
Unul dintre capete nu pare să fi cotizat la fondul bălţii, dar e mare maestru (fost) internaţional în dat şah-mat colegilor de breaslă aflaţi (încă) în activitate! Pune mâna pe telefon şi, ţac-pac!, trece pe tuşă un tuşier nesimţit! Asta nu e şpagă, nu e trafic de carne vie, ci doar, pe ici, pe colo, niţel trafic de influenţă...
Dacă virgulă capul cărunt spumegă la telefon după o înfrângere în Ungaria greu de digerat, celălalt cap, mai tunat, dar mai neluminat, îşi sună un prieten după o victorie lejeră! Sună de pe locul întâi, pregătit de Champions League. Nici aici nu se discută în monede sau bancnote - se vehiculează doar teva cifre - ascultătorii şi cititorii ascultătorilor trebuind să aleagă singuri între 50.000 butelii sau 50.000 mititei de la Miami. Să-ţi sară muştarul, nu altceva!
Cineva, acolo, în telefon, lucrează! Publicul doritor de sânge, aşteaptă cu nerăbdare noi convorbiri literare. Unii ar vrea să vadă un cioban la proţap, alţii un ungur fără bulan. Personal, nu prea cred ca vom vedea mult sânge, dar sigur vor curge mulţi muci.
Hai să-l ignorăm azi pe neignorabilul din Pipera, cel care nu şi-a făcut averea din vânzări de valize prin Bistriţa sau reclamă cu mostre de brichete prin Giuleşti. El doar şi-a păscut oile pe poligoane de tragere în piept şi banurile i-au curs în contul stânei. Azi ne ocupăm de aproapele nostru şi de locotenentul său nefrancez. Nu e o noutate că mulţi vor să-l vadă pe Pászkány tras în ţeapă şi pe roată (concomitent), lapidat cu roci de la Roşia Montană şi, la final, scalpat de viu post-mortem! În cazul lui Muri, personaj secundar, nu vă mai descriu câte metode de înjunghiere i se dedică pe net. Asta când nu i se doreşte să se întoarcă la fostul loc de muncă, dar nu ca angajat...
Acum, să nu ne ascundem după un deget singular ridicat! Există şi ceferişti care strâng din muşchii morcovului. "Dacă, totuşi..."
Gândurile gri sunt pudice, rămân nerostite. Nu e cazul, zic eu. E momentul ideal să luăm taurul de coarne. E CFR-ul mânjit? Am luat atâta amar de tinichele cu japca? Mânuim arbitri ca pe nişte păpuşi cu suflet de porţelan? Avem mâinile pătate? Au marcat Paszkany şi Mureşan în meciul câştigat cu vestitul 7-1?
Aş dori clarificări cât mai rapide. La aceste întrebări nu vreau să mi se răspundă cu o altă întrebare ("Când vor fi alegerile, ca să-ţi spun cine eşti?"). Vreau ca existenţa mea vişinie să fie justificată, să-mi pot etala mândria în plin soare, nu pe la umbra îndoielii. N-am timp de pierdut!
Asta e momentul nostru, prieteni! Momentul când ni se poate acorda dreptul la mândrie. Momentul când se poate recunoaşte valoarea din teren a jucătorilor aduşi din toată lumea ca să-şi pună emblema clubului pe piept, nu ca să figureze în piese de teatru. Momentul când se pot valida campionatele câştigate cu portari slabi şi cupele cucerite cu portari fantastici. Momentul când se poate dovedi că Roma lui Culio n-a fost doar o întâmplare. Momentul mult aşteptat! Ar trebui să fie mai ales momentul lui Pászkány. Dacă e momentul lui, implicit e şi al meu, al tău, al nostru...
Să nu ne fie frică să privim adevărul în faţă! Dacă va fi ca momentul adevărului să ne doară, să ne purtăm demn crucea durerii. In definitiv, există viaţă şi greutăţi şi după fotbal. Bucuroşi le-om duce toate, ca până acum.
Deocamdată, să vedem cine mai scoate capul!...

20 de comentarii:

  1. Muresan a zis "noi nem cu arbitrii, noi igen numai pe teren". Ce dovezi mai clare de atat vrei? Ai pus vreodata la indoiala vorbele lui Muresan? LOL.

    In alta ordine de idei, ai vazut vreo stenograma in care sa apara Muresan sau Arpi intreband "cat sa fie? 50? 100? 200?". Mediocrii aia ce lucreaza in cancanul sportiv de Dambovita au scormonit in stenograme dupa CFR pana le-a venit acru. Daca gaseau ceva, 2 saptamani numai despre asta ar fi scris. Din moment ce nu a iesit nimic, probabil ca nu exista.

    Pana nu dispare Sandu din fotbal nu se va schimba nimic semnificativ. Din pacate, el e bine ancorat, il tin in brate multi. Treaba cu asta cu DNA-ul e semnul ca a inceput recolta de dinaintea alegerilor. Fie se strang bani pentru campanie, fie se storc ultimii bani inainte de pierderea alegerilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. stenogramele astea:
    1. din punct de vedere moral, îi descalifică atât pe Avram, cât și pe Borcea și Porumboiu.
    2. din punct de vedere al regulamentelor sportive, nu cred că sunt relevante.
    3. din punct de vedere juridic, penal mai ales, sunt apă de ploaie. zero curat.
    nu sunt decât subiect de presă și atât.
    contează pe plan moral, dar DNA nu de morală se ocupă.
    iar procurorii și judecătorii nu au voie să facă publice astfel de informații în timpul instrumentării unui dosar.
    atunci, cum au ajuns stenogramele în presă?
    varianta 1: din neglijența unor procurori sau judecători.
    varianta 2, mult mai plauzibilă: este o tactică a anchetatorilor, pentru a speria pe cineva sau pentru a abate atenția de la adevăratele ținte (sau altceva asemănător).
    ar mai fi și varianta 3: se dorește stricarea imaginii lui Porumboiu și Borcea.
    dar nu cred absolut deloc în această ultimă variantă.
    părerea mea este că ținta procurorilor este o câștigătoare recentă a titlului.
    presupun că e vorba de Galați.
    dar probabil că (și) de Cluj.

    în altă ordine de idei:
    să observăm că Pászkány a fost singurul care s-a împotrivit învestirii lui Crăciunescu.
    toți ceilalți și-au exprimat fie părerea bună despre Crăciunescu, fie speranța că va fi obiectiv, bun ș.a.m.d.
    asta în condițiile în care această învestire era iminentă.
    asta înseamnă că Pászkány este singurul care nu ține să aibă o relație amicală cu șeful CCA.
    o concluzie este că nu a avut nicio relație nepotrivită cu Avram, precum Borcea sau Porumboiu.

    și înc-o chestie:
    cine face blaturi nu cumpără arbitri.
    iar noi cam avem motive să credem că CFR a făcut niscaiva blaturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. @f.v - N-as fi prea sigur la partea cu "pierderea alegerilor"!

    RăspundețiȘtergere
  4. @lex - Banuiesc ca te referi la infrangerea de acasa contra Otelului si, poate, la cea "antistelista" de la Medias (2-3). Motive avem, dovezi nu, asa ca putem doar sa ne rumegam in liniste nemultumirea. Chiar daca pare mai putin grav sa "pierzi" ceva decat sa "castigi" altceva, cele doua abateri merg mana in mana si arata ca, la o adica, "poti"!
    Meciul contra lui "U", de la primul titlu, intra intr-o categorie speciala. Nu cred ca un campionat se castiga in ultima etapa. Se poate doar pierde. Si n-a fost cazul. Dar vreau sa am certitudinea ca am ajuns corect pana la acel meci, nu am folosit scurtaturi.
    Otelul pare ca se clatina singur, mai ceva decat Urziceniul. Intr-un cadavru nu mai tragi, il lasi sa moara. Probabil tot CFR-ul e tinta principala sau una dintre principalele tinte. De aici si postarea mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @lex:

    Ai dreptate, din p.v. juridic convorbirile din acele stenograme nu inseamna mare lucru. Mult mai solida este acuzatia de fals cu care i-a prins pe Avram si pe avocatii sai. Daca e adevarata, binenteles...

    Din p.v. moral/sportiv inseamna ca au incercat sa aranjeze ceva. Ceilalti oricum stiau dedesupturile, acum au si confirmarea.

    Stenogramele nu au ajuns din neglienta in presa. E o practica de traditie la noi. Nu se mai judeca in tribunale, se judeca in presa, apoi totul devine istorie la urmatorul subiect mai suculent. Cititorii raman cu impresia ca s-a facut ceva, iar invinuitii scapa bine mersi prin amanari, exceptii s.a.m.d. Dureaza pana se termina negocierile de culise, adica nu prea mult. E doar o manipulare grosolana, dar care prinde intr-o masura suficient de mare.

    Ba chiar mai mult, poate negocierile s-au incheiat deja si "scurgerea" stenogramelor in presa le ofera invinuitilor ocazia sa le conteste, asa ca ciu-ciu probe la dosar.

    RăspundețiȘtergere
  6. @07: tot ce am scris ține de ce cred, nu de dovezi.
    dovezi n-are nici măcar DNA.
    iar dac-aveam dovezi și scriam de ele, eram deja lichidat :)

    în privința blaturilor, mă refeream și la cele două meciuri din retur, dar și la altele.
    de pildă, la mai multe meciuri cu Bistrița (inclusiv unul terminat la egalitate, parcă 2-2, când ai noștri au sărit la bătaie în drum spre vestiare).
    dar și la cel cu Steaua, din mai (când nu înțelegeam de ce s-a făcut blat și cu Mediaș și cu Steaua – în acel moment nu știam că va fi retrogradată FC Timișoara, deci vor avea loc și Mediaș și Steaua în Liga UEFA).

    dar, repet: sunt doar impresii.
    poate că bat câmpii.

    oricum, în meciul contra lui U nu se pune problema de blat.
    dimpotrivă, chiar: la faza penaltiului am crezut că turbează toți U-iștii, pentru c-au pierdut conținutul valizei.
    minute întregi au tot împiedicat executarea loviturii, eu așa ceva n-am mai văzut vreodată.

    în privința Oțelului:
    nu e niciun cadavru, e un club care urmează să primească o sumă mare de bani.
    după care poate deveni și cadavru.
    iar acțiunea DNA a fost inițiată acum câteva luni, nu în ultimele zile.

    acum, cine știe care o fi ținta.
    după ce am postat mesajul anterior, am văzut la TV că au mai fost publicate ceva stenograme, încă nu le-am citit, dar am înțeles că îl vizează și pe Marius Stan.
    încet-încet sunt „atinși” toți, mai puțin CFR, care va fi cireașa de pe tort :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @FV: nu cred că este un fel de blat al Justiției.
    măcar pentru faptul că vor fi alegeri anul viitor și toată lumea este cu ochii pe Justiție, deci nu-și permite nimeni acum să lase probele să se evapore.

    RăspundețiȘtergere
  8. @lex - Nu prea-mi vine sa cred ca CFR-Steaua (1-3) a fost blat, TOCMAI din cauza meciului de la Medias! Chiar n-are logica. Bun, nu exclud varianta blatului (nu stiu de ce, dar blaturile cu Steaua mi se par cele mai gretoase! :)). Daca a fost meci cedat, atunci nu-i de mirare ca s-a enervat recent Muresan si a declarat ca-i pare rau ca a "ajutat" Steaua! Probabil nu se referea numai la stadion...

    RăspundețiȘtergere
  9. vă rog mult, lămuriți-mă și pe mine cu o chestie:
    tușierii nu-și păstrează partea după pauză?
    eu credeam că da.

    RăspundețiȘtergere
  10. @lex - Interesanta intrebare! Si eu stiu ca si-o pastreaza!... Te referi la partea de teren, nu? Nu la alta "parte".

    RăspundețiȘtergere
  11. @07: da, mă refer la jumătatea de teren.
    nu înțeleg ceva din stenograma cu Borcea.
    ceva referitor la fiul lui Avram, tușier.

    « Oricum, ai văzut, în repriza a doua te-a lăsat non-stop, dă-o-n ... mă-sii! Este? »

    înțeleg de mai sus că fiul lui Avram a fost, în repriza a doua, pe partea atacului lui Dinamo, deci în terenul celeilalte echipe.
    dar apoi se spune:

    « Da, că-n prima repriză l-a oprit pe Dănciulescu. »

    adică și în prima repriză, acel tușier a fost pe partea atacului dinamovist, în terenul adversarului.

    e posibil?
    sau și-a bătut Avram joc de Borcea în ultimul hal?

    RăspundețiȘtergere
  12. @lex - Am recitit. Da, nu prea are logica sau inteles. In plus, nu mi-e clara nici aia cu "ai văzut că el tot nu dă niciodată, nu vrea să-mi dea 11m?". Nu tusierul da 11 m. El poate doar semnaliza o abatere, poate flutura steagul.
    Poate nu le intelegem noi limbajul; nu suntem destul de jmecheri...

    RăspundețiȘtergere
  13. cu cât mai mult citesc stenograme, cu atât mai mult mă conving că Avram e o curvă care îi spune fiecăruia că-l avantajează, fără a-l avantaja pe unul sau pe altul :D :D :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Bine punctat! De altfel, tocmai din cauza servilismului nu s-a calificat pe postul unui cap adevarat in caricatura mea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu va amagiti cu justitia. E doar circ. Actorii (invinuitii) sunt alesi dupa o analiza atenta a relatiilor si implicatiilor. Punem pariu ca nu pateste nimeni nimic?

    RăspundețiȘtergere
  16. Ciudat om Avram,sa nu zic altfel.Dupa ce toti cei ce au legatura cu fotbalul,inclusiv microbistii,stiu ca-i de ajuns sa-i soptesti ceva la ureche lui Gigi Becali,ca a doua zi s-o spuna in direct la televizor,el se apuca sa-i povesteasca la o nunta cine l-a cautat,insotit de cine,pentru ce,pentru cat.Nici macar pileala nu-i o scuza.
    Garantul nostru ca n-am facut mari potlogarii(n-am curaj sa zic ca suntem fata mare) este Gigi Becali.Daca era ceva,la invidia generala din Bucuresti,n-avea cum sa nu ajunga la urechile lui Gigi vreo treaba murdara concreta,iar omul rezista o ora,doua,mai mult nu,apoi o zicea in gura mare.Asta cu 150.000 cred ca e o pastila falsa ce i-a fost livrata recent,in scop diversionist.

    RăspundețiȘtergere
  17. va fi arestat Mircea Sandu mâine?

    RăspundețiȘtergere
  18. A refuzat oferta de arestare din motive de sanatate. Dar il va trimite in locul sau pe "Naşu'".

    RăspundețiȘtergere
  19. Salutare ceferisti! Privesc si eu cu oarecare teama si nerabdare evenimentele din ultimele zile, asteptand sa mi se confirme odata pentru totdeauna corectitudinea (sau nu) a CFR-ului. In tot acest iures al stenogramelor, persista obsesiv (in mintea mea) cateva intrebari:
    1. Cum de nu apar in stenograme numele CFR-ului sau al Stelei? Or fi aceste cluburi chiar atat de "curate", sau doar influente? Cat de plauzibila e varianta lui Porumboiu ca "totul ii se trage de la Paszkany"?
    2. Daca Porumboiu si Borcea au o asemenea influenta la CCA, cum de a luat Otelul titlul? Era Avram atat de smecher incat "lua" de la toti si-i "servea" doar pe unii?
    3. Cum de a fost prins iar, ca in 2009, un "peste mic", rechinii continuandu-si harjoneala pe la tv?
    4. De ce, a doua zi dupa aparitia stenogramelor cu Borcea si Porumboiu, Becali vorbea tot despre CFR? Penalty de 150.000, Istvan Kovacs in discoteca lui Paszkany etc. Incerca sa combata atentia publicului in alta directie sau era un avertisment "nu va legati de mine, ca spun tot!"?

    Intrebari ar mai fi multe, dar esentiale sunt, cred, astea 4. Tinanad cont ca, s-a dovedit, politicul are o mare influenta in fotbal, nu exclud varianta ca aceste arestari sa fi fost facute la ordinul cuiva. De ce? Ma-ndoiesc ca arestatii de azi vor pati ceva, deci cred ca mai mult s-a vrut a fi un avertisment...pentru altii. Teoria conspiratiei, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @dan.f - Precum spunea lex intr-un comentariu, ce a aparut pana acum doar descalifica moral niste personaje, nefiind niste probe "traznet". Dar poate fi doar inceputul povestii, menit sa starneasca panica printre "pestii" vizati.
    1) E clar ca afacerile importante (si nu numai in fotbal), nu se mai fac la telefon. Muresan se si lauda ca el nu vorbeste prostii, deci nu au ce stenograme sa apara. becali a mai fost bagat intr-un scandal cu stenograme (cu Mititelu), asa ca a devenit mai mielut. Asta nu inseamna ca CFR sau Steaua ascund ceva, dar nici ca sunt curate ca lacrima... Nu inseamna nimic! Deocamdata.
    2) Porumboiu a fost ocupat sa scape de propriul antrenor in sezonul trecut si campionatul a trecut pe langa el. Borcea. Daca Borcea a avut influenta, asta nu inseamna ca a avut si exclusivitate la CCA! Un campionat se poate castiga si cu jucatorii adversi sau cluburile adverse, nu trebuie sa treci obligatoriu pe la arbitri (arbitrii unei partide sunt numnai 3, deci mai usor de supravegheat, in timp ce adversarii din teren sunt 11!). Otelul a scapat nebagata in seama spre locul 1 si, in ciuda atacurilor, a demonstrat in meciuri directe importante ca nu poate fi batuta! Meciul cu Timisoara e un exemplu.
    3) "Pestele" de Avram nu este chiar atat de mic! Cel putin ca pozitie in... societate (daca ignoram impresia pe care o lasa). El arata ca o momeala agatata in carlig. Acum, depinde de cei care au declansat partida de pescuit daca au si permis de... vanatoare. E cam devreme sa tragem deja concluziile.
    4) Probabil Becali e si foarte intoxicat de cei din jur. In rolul sau de cavaler al dreptatii, are impresia ca poate declara orice, fara a demonstra ceva, si nimeni nu-l va trage de urechi. Nu-i prima data. Pentru el, popularitatea e mai importanta decat autocenzura. Estimez ca va termina cu cariera de cavaler cand cineva o sa-i doreasca cu adevarat Steaua.
    Teoriile conspiratiei sunt nelimitate. Deocamdata, daca e o razbunare sau un avertisment, sunt atacate - in ordine - FCM Tg.Mures (e bine pt. unii sa scape de o contracandidata la retrogradare, nu?), Dinamo (locul 1) si Vasluiul (Porumboiu vorbeste prea mult, iar echipa lui chiar are valoare). Castigatoare? Celelalte 15 echipe din campionat, ca doar nu te gandesti doar la CFR, nu? :)
    Oricum, daca CFR a castigat in mod necinstit unele trofee (unii insista ca pe toate), nu prea cred ca a facut-o intr-un mediu pur ca zapada proaspata. Ar fi doar cazul unui hot mai hot ca altii. Nu ne-ar conveni sa fie asa, stiu, dar un lucru e cert: nu se mai poate da timpul inapoi: ce s-a facut e istorie!
    Ar fi bine sa se mearga cat mai adanc cu cercetarile si sa se lamureasca situatia. Altfel o a purtam la infinit in carca injurii si acuze. Sansele cele mai mari, din pacate, tot ultima varianta le are. Zic eu.

    RăspundețiȘtergere