Pagini

luni, 12 septembrie 2011

O scrisoare pierdută deschisă


Dragă domnule Arpad Paszkany,
(Dragă domnule Iuliu Mureşan, dacă domnul Arpad Paszkany e în  concediu)

Nu vă scriu această scrisoare nici în calitate de fost pupincurist, nici în cea de actual şi constant critic al conducerii CFR. Vă scriu în calitate de simplu suporter feroviar muritor de rând, care se bucură la realizări şi se enervează la eşecuri, urlă la goluri şi înjură la autogoluri şi pentru care sportul nu înseamnă doar trofee înghesuite într-o vitrină care dă bine în poze.
Am o singură rugăminte profilactică la Dumneavoastră: NU-L DAȚI AFARĂ PE JORGE COSTA dacă pierde meciul cu Vasluiul!
Stiu că veţi fi nervos, exasperat, iritat, dezamăgit, veţi spumega de ciudă, vă va veni să-i beep un picior în popou jucăriei, vă veţînfrâna cu greu impulsul de a vă smulge (metaforic vorbind) părul din cap, nu vă veţi putea abţine să nu urlaţi de ciudă că CFR-ul nu e unde ar trebui să fie, iar rezultatele „reci” sunt aproape la fel de numeroase ca cele „calde”. Vă veţi simţi orgoliul terfelit sub talpa plină de balegă a perechii de cizme de gumă. Vă veţi considera ţinta hohotelor de râs ale întregii suflări fotbalistice dâmboviţene, singura acceptată de Constituţie. Vi se va face negru în faţa ochilor (albaştri?) citind titlurile din paginile de can-can-sport. O să vă bântuie stafia unui aromân celebru, care o să vă ia la mişto pe toate posturile TV, atât timp câîl va ţine bateria de la mobil şi de la Maybach. O să vă simţiţi nasol. Exact ca data trecută...
E normal şi vă înţeleg. Chiar dacă sunteţi un afacerist, la urma urmei scheletul vă este îmbrăcat tot în carne şi piele. Iar un om, când se simte înşelat, tinde să-şi piardă încrederea. Increderea pierdută e regăsită foarte rar, pentru că păgubaşul nu are răbdare s-o anunţe la obiecte pierdute. E ca o umbrelă rătăcită. Umbrela e doar un accesoriu, nimeni nu face o pasiune pentru ea. Când rămâne rezemată de un colţ de masă într-o cafenea, cine s-o regrete din suflet? E mai simplu să mergi câţiva paşi prin ploaie şi apoi să-ţi cumperi una nouă, de cu totul altă culoare.
In fotbal, primul care plăteşte oalele şi punctele sparte este întotdeauna A1. Antrenorul principal, cel pe care l-aţi adus cu mare pompă, alături de care v-aţi fotografiat zâmbind şi triumfător, e acum doar o legumă veştejită în ochii Dumneavoastră. Gura Dumneavoastră îl asigură sub blitzul mass-media că are postul asigurat, dar creierul l-a pus deja la zid, în faţa neuronilor din plutonul de execuţie. O ştiţi prea bine şi o ştim deja şi noi.
Apoi va veni ziua (mâine?, poimâine?) când un alt A1 (de obicei un A0,5) se va gândi adânc şi temeinic timp de 3 fracţiuni de secundă înainte să accepte oferta generoasă de a ocupa coioţeşte fotoliul fostului tehnician, actual cadavru ambulant. Învăţăturile din popor ne spun că, desigur, există viaţă/fotbal după orice A1 şi că niciun A1 nu e de neînlocuit. Noul adus (asistat de echipa lui, care va ocupa locurile vacante lăsate de şleahta de incompetenţi ai mazilitului) va face imediat ordine. Va lega bicicletele la gard, va schimba sistemul catastrofal folosit de antepredecesor, va titulariza rezerve uşor cam plinuţe, se va scăpa de jucătorii prea portughezi/prea brazilieni, va introduce „autogara” în locul „planorismului” şi-l va pune pe Cadu să-şi mute banderola de căpitan de pe o mână pe cealaltă. Într-un cuvânt, va începe revoluţia. Ca de obicei, revoluţia va fi înăbuşită în sânge vişiniu şi se va încheia cu un eşec nerăsunător („ei, dacă începeam revoluţia mai devreme!...”). Sacrificiul uman se va dovedi – din nou – inutil.
N-o să stau să vă jignesc inteligenţşi obosesc ochii cu motivele pentru care Jorge Costa (zis uneori Animalul) trebuie lăsat să-şi ducă crucea şi echipa până la finalul sezonului. Sunt cam aceleaşi (joc, rezultate, clasament) cu cele care demonstrează inutilitatea înlocuirii lui Andrea Mandorlini, al doilea antrenor campion din istoria clubului.
Se zice (de data asta în folclorul universal, nu în cel mioritic) că cine nu învaţă din greşeli riscă să le repete. Eu zic că nu riscă nimic, ci SIGUR le va repeta! Domnule Paszkany, am stabilit de ceva vreme că CFR este „jucăria” Dumneavoastră, construită piesă cu piesă, ca o maşinuţă Lego, pe un şasiu de locomotivă veche. Cel care a dat banii pe ea e şi cel care are privilegiul să se joace. Noi, cei care ne uităm cu jind de pe margine, n-avem dreptul să punem mâna, dar avem libertatea să comentăm manopera de joacă. Domnule Paszkany, înainte de a smulge şi arunca nervos la coş piese din jucăree, eu zic să vă gândiţi austro-ardeleneşte: oare aşa se joacă jocul ăsta?
Închei cerându-mi scuze pentru următorul sfat, care numai datorită folosirii persoanei a doua singular poate părea o tragere de brăcinari: Arpi, mai redu din afaceristul Paszkany şi eliberează mai mult din ceferistul care zace în tine! Garantat vei câştiga mai mult decât nişte simple trofee lucioase. Coboară printre noi! Numai bine!

Cu stimă ceferistă şi cerneală vişinie,
CJ-07-CFR

PS – În cazul în care peste o săptămână CFR va avea la un moment dat un avantaj de 2-3 goluri pe tabela de marcaj şi 2 jucători în plus pe teren, această postare devine inutilă şi este setată să se autodistrugă în 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3...

6 comentarii:

  1. Nu stiu de ce esti atat de pesimist in legatura cu Costa. Oare stii ceva ce noi nu stim? Eu zic ca facem blat si cu Vaslui. Meciul se decide in primele 30 min.

    RăspundețiȘtergere
  2. @fv - Nu am informatii top-secret, dar prefer sa suflu si in iaurt! Precedentul Mandorlini mi-a ajuns. Nu stiu daca Paszkany ia singur deciziile sau este influentat si de cei din jur, dar au mai fost sincope in deciziile conducerii. O infrangere cu Vasluiul ar aduce CFR la linia de clasament 4 0 3 (nemultumitoare, normal!), care le poate da idei de schimbari inutile, neproductive. "Socurile la echipa" alea idioate din lumea fotbalului.
    Meciul cu Vasluiul e legat de cel cu Rapid. Pot urma doua rezultate pozitive si liniste totala la CFR sau pot urma doua infrangeri. Eu l-as sustine pe Costa si in al doilea caz, nedorit (insa posibil), dar oare Paszkany ar avea forta s-o faca?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine era daca aceasta scrisoare ar fi fost adresata suporterilor,ori mult mai bine siesi de catre Paszkany sub forma unei fagaduinte,cum mai fac oamenii:de maine nu mai fumez,de la intai nu mai pun alcool in gura.Chiar de arde tare matu’,tremura mana,iti vine sa aprinzi creionul din gura,cu un pic de vointa te poti abtine pentru cinci minute,apoi inca cinci,si inca zece,pana-si baga din nou dracu’ coada pot trece linistit 6-10 luni.
    Dar sa te linistesc,cel putin pentru meciul cu Vasluiul,am sa dau un copy/paste la un comentariu lasat de mine ieri,pe blogul unui fixist care in articolul sau sustine ca Otelul si-a platit datoria catre CFR din sezonul trecut,n-a lasat nici macar o urma de indoiala,macar 0,5 % sanse,ca meciul s-ar fi desfasurat corect:
    caneto spunea...
    Te inseli in legatura cu meciul de la Galati.Returnarea punctelor se face mult mai subtil.
    In acest caz s-a procedat astfel:
    Otelul a blatuit meciul cu Petrolul(1-2),Petrolul a predat cele trei puncte la U(2-3),care la randu-i a cedat punctele Stelei(1-2),apoi Steaua Gazului(0-3),Gazu’ lui Dinamo(0-5),Dinamo lui Vaslui(1-3),iar CFR-ul isi va recupera punctele cedate in primavara Otelului,invingand lejer Vasluiul etapa urmatoare.

    Asa ca nu trebuie sa avem emotii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @caneto - Corect! Cam asta era ideea.
    Eu inca nu i-am iertat lui Paszkany modul in care l-a concediat pe Mandorlini (mai are sens sa spun ca scoteam locul 10 si cu italianul?!). A fost ca si cum ar fi scris de 100 ori pe tabla "Postul lui Mandorlini e asigurat", iar la final "Noul antrenor este Sooorinnn Caaartuuu!".

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate bune si frumoase , dar sa nu uitam ca acum doua sezoane dupa meciul CFR-Vaslui 3-0 a fost demis Dusan Uhrin unde eu in naivitatea mea am crezut ca jucatorii si-au dat viata pe teren pt. salvarea antrenorului , dar defapt au aratat sefilor cum vor juca in cazul in care va fi demis Dusan :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Kruci - Esti mai groaznic decat mine! Eu "vad" raul la infrangeri, tu nu-l excluzi nici la victorii!
    Intr-un fel, nu ma mai mira nimic. Doar Paszkany se desparte de tine si daca-i castigi 34 din 34, nu?

    RăspundețiȘtergere