Pagini

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Frânarii au luat numai 2 puncte [Rapid - CFR 1-1]

Revenirea în Giuleşti, celebrată prin strângeri de mână ceferiste.
E şi Tudor pe acolo. El va merita strângerile de mână şi la final.

Surpriza de la debut s-a numit Peralta în locul lui Gabi Mureşan. Într-un fel, schimbarea era aşteptată, dacă te gândeşti că românul a jucat mai mult decât argentinianul în meciul de Cupă şi n-a făcut-o prea fericit. Dar tocmai mişcarea aceasta a ajutat Rapidul să câştige prima repriză, după ce a dominat zona centrală a terenului. Şi nu e vina lui Peralta! Sixto a încercat să-şi facă treaba de Mureşan, dar a fost lăsat singur-cuc cu mingea şi cu adversarii (precum Culio odinioară), a fost supus unei presiuni constante, aşa că nu e de mirare că a încheiat repriza cu o serie de inexactităţi.
Verigile slabe (alături de Nuno Diogo, autorul moral al golului primit şi al unei bâlbe de începător) au fost, în ordinea importanţei: Renan Garcia (inexistent!; fără pressing, fără recuperări, fără colaborare cu Peralta, fără să-şi găsească/asume vreun rol pe teren), Rafael Bastos (insuficient implicat în construcţie,  în ajutarea mijlocaşilor centrali, nicio contribuţie în legarea mijlocului de atac, mult prea relaxat) şi Sougou (mingi prost gestionate după preluare şi poziţie de aşteptare prea avansată faţă de Panin). În aceste condiţii, parcă se aştepta ca cel ocupat să-i blocheze pe rapidişti (Peralta), să fie şi cel care să încerce să construiască, pornind de la 25-30 metri de poarta lui Beto! Absurd! O repriză întreagă am observat un gol mare între componenta de apărare şi cea ofensivă a CFR-ului, gol "umplut" cu rapidişti.
Singurele acţiuni valoroase s-au născut pe extreme. Prima a fost a lui Weldon, care şi-a întors adversarii cu mare uşurinţă pe partea stângă (dar apoi s-a pierdut pe drumul spre poartă), iar a doua a fost ţâşnirea de junior a lui Panin, centrarea excelentă şi reluarea cu capul a lui Sougou într-o bară nesimţită, care n-a vrut să se mişte ceva mai la dreapta. Atât. De altfel, ocupaţi să ratăm deschiderea scorului, am decis imediat să facilităm Rapidului trecerea la conducere.

Bara face parte din joc, dar ţine clar cu gazdele!

Ziceam pe undeva că vor apărea şi golurile în poarta lui Beto.
Asta nu înseamnă că pe cel din Giuleşti l-ar fi meritat.

Prima repriză s-a încheiat cu senzaţia amară că am urmărit un CFR „1” care nu prea ar fi reuşit să se impună nici în meciul contra Astrei, din Cupa României. În plus, jocul modest nu îmbia la o prea mare încredere în recuperarea după pauză a terenului pierdut.

Pe banca de rezerve a suspinelor, italianul De Zerbi
(în stânga, alături de un junior de perspectivă promovat de la echipa a doua)
încearcă să identifice Lance Armstrongii din teren

La tăţi ni-i greu. Da' nu-i stress...

Da, Rafael! Ai dreptate! Aia e direcţia bună.
Da' tu le-ai cam arătat-o timp de 45 minute numai altora...

Nici repriza a doua n-a început grozav, CFR-ul încercând bătrâneşte să iasă din careu, sub biciul verbal al portarului portughez. Beto mai avea puţin şi făcea spume, disperat de amorţeala coechipierilor. La Porto nu se joacă aşa, sunt convins.

Beto strigă tot timpul la coechipieri. Aştept meciul în care-i va şi bate!
Altfel, e ocupat să fie foarte concentrat, să-şi ungă mănuşile cu aracet şi
să ne înveţe cum se trăieşte senzatia stranie de a avea PORTAR...

Nuno Diogo, tot cu probleme mari în faţa veteranului Pancu, încasează un „galben”. Bastos, în continuare apatic, schimbat după 10 minute cu italianul De Zerbi. Cine ştie... poate cade o execuţie magistrală? Roberto n-o să aducă, din păcate, nimic demn de remarcat.
Faza din minutul 58 i-a anchilozat pur şi simplu pe giuleşteni! Un gol venit din valoarea a numai doi jucători: Sougou, preluare perfectă pe dreapta şi pasă ideală pentru Weldon, care execută nestingherit o mişcare de balet à la Rio într-un careu de rapidişti hipnotizaţi şi-l învinge pe Coman! Tribunele oftează adânc, gazdele se înmoaie 50%. Concomitent cu golul, Weldon le-a băgat în poartă şi frica.

GOOOOOOOOO... (jumătate de oră) ...OOOOOOOOOOOL!!!!!
Să moară Ilie Dobre de invidie!...

E cineva căruia nu-i place zâmbetul ucigaş al lui Weldon?

CFR a venit cu gândul ascuns să câştige, dar gândul e prea bine ascuns! Observ retragerea lui Renan în spate - că tot nu e ziua în care să tragă echipa după el spre careul advers - şi avansarea lui Peralta. E încercarea de recucerire a zonei centrale, printr-o colaborare Peralta-De Zerbi şi de punere a gazdelor sub presiune.
Roman ne dă emoţii când e gata-gata să ne „scape” de Weldon, dar brazilianul revine pe teren. Jocul se diluează treptat, ajutat din ambele părţi. Pentru noi, o fi bună victoria, dar mai sigur e egalul! Pentru Rapid, un gol primit e deja prea mult. Au şi ei mâinile lor moarte. L-aş include aici şi pe Cipri Deac, cel plecat cu gândul la Schalke. Şi apoi, Rapidul urmează să întâlnească şi Eindhovenul...

"Nenea, nu mă iei şi pe mine la Porto?"...

Ronny e schimbat cu Gabi Mureşan şi CFR joacă vizibil la ciupeală. Se observă asta la contraatacul autofrânat al lui Sougou, nesprijinit de coechipieri. Când jocul nu-ţi iese cum ar trebui, e de înţeles să nu rişti. Din fericire, nici rapidiştii nu mai au prea multă imaginaţie. Ori semnalul telefonului mobil din tribună e tot mai slab, ori ideile tot mai putine.
Ultimele minute nu au arătat a meci între echipe cu  potential de campioane pe hârtie. Parcă se aşteptau prelungirile şi loviturile de departajare. Numai Grigore încearcă să ne ia punctul, după o fază în care apărarea noastră se clatină aiurea, dar şutul nu e pentru Beto...
Deşi au dat Cupa României pentru o victorie în Giuleşti, Paszkany şi Mureşan se declara mulţumiţi şi numai cu un punct adus din deplasare. Copos se consolează că a pierdut numai două acasă, invocând absenţele din echipa Rapidului. Niciuna dintre echipe n-a pierdut campionatul după acest meci şi asta pare cel mai important! Noi, ceferiştii, nu ne culcăm fericiţi, dar măcar vom dormi liniştiţi în noaptea asta. E bună şi numai o jumătate din fantoma lui Nei. Măcar n-a bântuit cea a lui Cassio...

La reluările de după meci, cele mai frumoase imagini
sunt cele cu câştigătorii concursului de dansuri sud-americane

3 comentarii:

  1. Beto e o scula de portar. Puternic ca un tanc si suplu ca o felina. In curand ii va baga in priza pe toti, altfel se duce el sa dea gol. Are acea scanteie de nebunie care il face sa fie exceptional (s-a vazut la meciul cu Vaslui).

    RăspundețiȘtergere
  2. @f.v. - Beto e o placere vizuala. Aproape ca-ti vine sa vezi CFR-ul dominat total, numai ca sa observi cate mingi e in stare sa scoata! Dar numai "aproape"... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut/auzit si eu ca Paszkany si Muresan sunt multumiti de rezultat.Teapa!Pai la logica lui A Porumboaiei,din moment ce in returul trecut ne-au batut cu 0-1 si campioana si Rapid,normal era aseara cel putin un 0-4.Iar cu Steaua in deplasare,scorul corect trebuie sa fie cel putin 4-12.

    RăspundețiȘtergere