Pagini

sâmbătă, 5 februarie 2011

Colţul refugiatului de pe mysport

Cu ajutorul imamului...
(CFR Cluj - FC Koper 3-2)
de
albusibiu

Campionatul se castiga contra echipelor slabe. Asadar, nu stiu daca intentionat sau nu, in ultimele doua meciuri amicale CFR-ul a intalnit niste formatii ce ar putea avea corespondent in campionatul romanesc doar in a doua jumatate a clasamentului: foarte putin tehnice, incercand sa suplineasca doar prin forta ceea ce le lipseste, lasandu-ne sa fim stapanii mingii. Deci, cam tot ceea ce fac echipele slabe de la noi... Mai putin antijocul.
Ceva diferente sunt totusi: daca austriecii, acum cateva zile, au dat dovada de rigoare tactica tot meciul, slovenii n-au putut nici macar asta. De ce? Fiindca din punct de vedere fizic se situau undeva mai aproape de FC Horst decat de CFR. Dupa pauza a existat doar CFR-ul pe teren si, chiar daca nu se poate spune ca au alergat altfel decat de obicei, prin simplul fapt ca adversarul era sleit, s-a facut pentru prima data - dupa nu stiu cat timp! - aparare in terenul advers. Iar, ca sa fie si mai problematic pentru sloveni, exact din a doua repriza ne-am aruncat si noi piesele forte. Cei din prima repriza au fost doar un test ce a esuat intr-o trupa de crash-dummies de sacrificiu, un "worst case scenario" pe care sa speram ca nu vom fi nevoiti sa-l aplicam niciodata. Iar dupa ce s-au hartuit cu acei infanteristi „la snop”, slovenii s-au trezit fata in fata cu „cavaleria noastra cu armura de Champions League”.
Faptul ca am reusit iarasi, dupa isprava din mai de la Craiova, sa intoarcem un rezultat de 0-2, nu trebuie de data asta interpretat ca tarie de caracter, determinare sau alte atribute glorioase, ci, pur si simplu, ca o expresie a diferentei dintre echipa din prima si a doua repriza. Imaginati-va - daca vreti - comparatia asta cu cele din reclamele la detergenti: detergentul obisnuit = formatia din prima repriza; noul „Ceferiel” cu formula imbunatatita cu viorei de nicori capabili sa scoata petele de fotbal rusinos = echipa din partea a doua. Ca unii jucatori au ramas in teren si in a doua repriza, a fost o chestiune cauzata doar de absentele lui Muresan si Maftei (plecati cu tricolorul), Piccolo (accidentat), a fundasilor laterali cat de cat rezonabili, iar in cazul lui Minca, a unei minime alternative de tentativa de portar adevarat.
Si a mai fost ceva, fiindca, de regula, cu toata dominarea, CFR-ul are meciuri in care pur si simplu poarta adversa nu vrea sa primeasca mingea: un pic de binecuvantare a sansei. Am dat gol exact cand a trebuit! Pun asta pe seama ineditei „galerii” ce se auzea pe sunetul de fond in chiar debutul meciului: cantarea la rugaciune a imamului dintr-o moschee aflata in apropiere. Fara aceasta „mica protectie” tot n-am fi castigat partida, fiindca lacunele obisnuite s-au manifestat suficient si azi, cat sa stim de ele, cat sa le simtim ca exista. Cred ca este destul de evident ca slovenii au fost mai slabi decat austriecii, noi ne-am chinuit cu ei mai mult decat cu Ried, prin urmare am jucat mai prost.
Echipa aceea din prima repriza ar putea intra la categoria „cosmaruri”. Perechea Bud-De Zerbi - cam scrasnita; Bastos - nici macar somnambul n-ar avea voie sa fie pe stanga; Dica - revenit la proastele lui obiceiuri de a nu avea habar de aparare; Diogo - puncte, puncte, puncte (si am spus totul); Minca - acest "Nuno Claro" dorit enorm si luat in regim de urgenta pentru a ni se demonstra si mai clar ce bine se pricep unii la fotbal. O combinatie mestesugita intre proasta plasare a acestor jucatori si, desigur, forma lor jalnica. Bastos dormea inca de la inceput in careul advers. Mai avea un pic si reusea sa rateze de pe linia portii. Bud, agil ca un arc sezonul trecut, reuseste acum sa lufteze tot-tot-tot in zona careului mic. Acestea nu reprezinta chestiuni de tactica, ci caracterizeaza doar forma si valoarea jucatorului. Apoi vin jucatorii care distrug linii. Comparati-l pe Kivuvu facand pereche cu Peralta cu acelasi Kivuvu alaturi de Dica. La golul 2, cel care a ajuns prea tarziu la adversar a fost Dica. La primul gol, tot linia de inchizatori a lasat un spatiu prea mare intre ea si cea de fundasi, rezultand un timp suficient pentru atacantul advers cu experienta sa traga la poarta. Ca sa nu mai vorbim ca in zona fundasilor centrali apare Diogo. Ar fi bun ca al cincelea fundas din lot, asa cum era in toamna. Acum insa, dupa ce Alcantara a fost sacrificat, ma intreb care au fost ratiunile pentru pastrarea lui Diogo?! Sa fie cele de economie, brazilianul avea salariul prea mare? Pai atunci, in comparatie, cred ca Nuno Diogo sigur plateste el bani lunar CFR-ului pentru a fi tinut, altfel nu se explica. Pentru mine este absolut clar: daca vrem sa pierdem vreodata un meci, trebuie sa-i introducem pe Emil Dica si Nuno Diogo, cu sarcini defensive, in acelasi timp pe teren.
Si, sa nu cumva sa uitam, obisnuita „laudare” a portarilor nostri. Da, primul gol a fost imparabil, al doilea a fost sut de prea aproape, la care Minca a avut reflex ca in Matrix, de a se feri de minge ca de glontul in reluare. Din punctul meu de vedere, nu in fazele de la goluri, ci in celelalte interventii pare portarul intronat recent la CFR dezarticulat, relativ greoi si stangaci la miscarea in poarta. Iar mingea il cam incurca... Doar inaltimea singura il ajuta sa fie mai bun decat Nuno Claro. Va spun, ar fi interesant sa-l mai vedem macar o data pe Amadio aparand, fiindca am o presimtire ca de fapt el e cel mai bun portar dintre cei 3. Ar fi si culmea sa nu fie asa! Ar fi o „performanta” exceptionala sa fi gasit 3 portari de nivel de divizia B!
Revenirea noastra s-a datorat un pic si arbitrului. La faza primului gol nu cred ca a fost nici vorba de penalty, ca sa nu mai vorbim de modul „de curtea scolii” in care a fost batut, cu Bud aproape punandu-i mana lui De Zerbi pe umar in momentul executiei (?!). Inca o observatie: dupa ce Peralta a ratat in turul campionatului un penalty, acum a venit si randul lui De Zerbi. Se pare ca jucatorii tehnici (si cu fite) nu au ce sa caute acolo. Au prea multe optiuni „unde sa plaseze mingea” si ajung invariabil sa dea pase la portar.
Echipa din repriza a II-a a fost „alta viata”, cu motoare principale Traore, Nicoara si Peralta. Traore a dat gol cum nu a mai dat de mult. Ca sa nu-i las doar lui meritul, spun ca si portarul sloven a fost cam neincrezator ca poate scoate acea minge. Faptul ca Traore da gol din coltul careului mare, iar apoi, dupa 5 minute, rateaza din zona punctului de la 11 m, imi confirma tot mai mult teoria ca ivorianul, chiar daca e excesiv de inalt, nu ar trebui jucat varf impins! Acolo ar fi loc poate pentru Kapetanos sau chiar pentru Bud (Bud cu Traore e cu totul altceva). Daca vrem sa-l folosim asadar eficient pe Traore, trebuie sa inovam. Ceea ce face el, protejarea mingii, pasele printre, ii vor fi cel putin la fel de utile si acolo, la servire. De asemenea, nu-l opreste nimeni sa atace si careul... doar sa nu fie el cel care trebuie sa dea goluri usoare, fiindca nu e in stare de asa ceva! De Zerbi, pe de alta parte, trebuie sa faca ceea ce a facut Peralta in a doua repriza: sa ordoneze complet jocul. Altfel, cu toate giumbuslucurile sale (i-au si iesit in vreo 2 situatii), mai mult ne va incurca. Iar Nicoara... e deja al treilea meci cand vad la el intr-adevar viteza lui Dubarbier, plus (ceva in plus) centrari parca mai apte de a fi folosite. Pana acum, ex-branesteanul este transferul iernii la noi, dar ar fi bine sa il protejam, sa il moderam, fiindca dupa 2-3 meciuri bune si in campionat exista riscul sa si-o ia in cap. Nicoara, Negrut, jucatori de care, sincer, ma bucur cand ii vad pe teren!
Totusi, titlul de omul meciului i l-as da lui Panin! Dintre cei 3 fundasi laterali aparuti pe gazon, doar el a fost cel veritabil. Ceilalti, niste „falsuri ordinare”! Am vazut la Panin cateva aparitii la invaluire - in stil Tony - am vazut mai ales pase filtrante, direct pe atacant, din adancime, de langa linia de margine. De-ar putea s-o tina tot asa! Am avea macar un flanc rezolvat, fiindca pe stanga, ori cu Edimar, ori cu Leonardo... e vraiste! Ar trebui ca Minteuan sa incerce macar o data in aceste amicale si varianta cu Nicoara fundas stanga. S-ar putea sa avem o surpriza. Placuta!
Deocamdata, acest 3-2 nu cred ca a avut rolul sa trezeasca pe nimeni la constientizarea problemelor grave. Macar de-am juca mereu cu echipa din repriza a II-a si tot am putea castiga meciuri doar din valoarea pieselor. Asta e un sah injust, atunci cand ai jucatori ca cei cativa „mari” ai echipei noastre! Sau, daca nu, macar sa mai cante pentru noi imamul!
***
Notă: Postarea lui albusibiu a fost găzduită pe acest blog ca o mână de ajutor întinsă în momentul în care platforma My Sport a cedat pentru nu se știe câtă vreme.

3 comentarii:

  1. mie mi se pare clară o chestie: Bastos nu are ce căuta pe laturi.
    și nici De Zerbi nu știu dacă ar trebui să fie al doilea vârf.
    ambii sunt mijlocași ofensivi, ceea ce se numește „nr. 10 clasic”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lexy, deocamdata se pare ca lumea este inca incantata de tehnicitatea lui De Zerbi desi jocul lui este cel al unui Hagi al anilor '90. Fiind amical mi-ar fi placut sa se incerce si altceva, chiar as vrea sa-l vad macar o data pe Traore sau macar Hora fiind varf de sustinere. Pe de alta parte, Bastos, la cum joaca acum nu are ce cauta nici pe centru, nici pe dreapta sau pe stanga ci un pic in afara liniei de out, pe o bancuta. Lucrurile bune nu sunt la cei doi ci la Nicoara, un cert castig, la Negrut - pune piciorul tot mai sigur pe minge si, de la Sougou daca ne vom indura sa dam pe el de vreo 3 ori suma data pe Minca. "Oare merita"?

    Vom trai in retur prin forta liniei Peralta-Muresan.

    RăspundețiȘtergere
  3. @lex - Asa vad si eu stilul celor doi, de numar 10. Daca ar face macar jumatate din faza defensiva, ar putea juca concomitent, in spatele varfului. Sa nu uitam ca ambii pot trage pe poarta, ceea ce nu se intampla cu Gabi Muresan (mai nou nici din faze fixe) sau Peralta. Din pacate (practica, nu teoria, e baza) daca niciunul nu vine in aparare, nu facem fata numai cu Gabi Muresan in spatele lor.
    @albuSB - Si de la Hagi plecau niste contraatacuri urate ale adversarilor cand ametea prea mult mingea. Cam ca faza lui Trica de la golul de 1-2 la Chelsea acasa. Noua ne trebuie o combinatie de Hagi cu Gica Popescu.

    RăspundețiȘtergere