Pagini

duminică, 27 februarie 2011

Fără glorie şi fără victorie la Buzău [Victoria Brăneşti - CFR Cluj 1-1]


Jucăm la Buzău, dar nu cu Steluţa. Trebuie să snopim în bătaie o minusculă echipă din sectorul fotbalistic Ilfov care a avut cel puţin două obraznicii: să ajungă în Liga 1 şi să se numească Victoria. Brăneşti vine de la Bran. Iar pe antrenor îl cheamă Stan... După un meci cu ăştia e normal să te râzi, nu să suspini.
Sunt între -1 şi + 1 grade Celsius, bătând mai mult spre zero. Soare cu dinţi, teren molcuţ, arbitru din aristrocraţia breaslei (familia Tudorilor). La „gazde” (se joacă, totuşi, pe teren neutru), vreo 3 nume mai cunoscute: Dinu „Farul” Todoran, Florentin „Dinamo” Petre şi Raul „alte 7-8 echipe” Marincău.
Campionii, în formula magică, antismuls părul din cap, care a măturat pe jos şi pe sus cu FC Bihor, chiar jucând multă vreme fără vreun atacant veritabil: Nuno Claro – Maftei, Cadu, Rada, Edimar – Hora, Mureşan, Peralta, Nicoară – Bastos, De Zerbi.
Aşteptăm să curgă golurile. Si aşteptăm degeaba. Jocul CFR-ului este atât de greoi, de parcă ar fi la capătul campionatului, înainte de retragerea la depou. Un singur moment de fotbal gândit/lucrat, în minutul 8, cu o curgere naturală a mingii pe traseul Peralta – Bastos – Nicoară – portar advers. Mare ratare. Si pâlpâire de foc de paie. Făcând abstracţie de această fază/ocazie, prima repriză parcă s-a jucat în Regie. Noroc că numai „parcă”. Anonimii de la Brăneşti ne-au călărit cum au vrut şi pe unde au vrut. Atât de asexuaţi am fost, atât de puţin am posedat mingea, încât nu cred că vreun jucător feroviar a apucat să citească ce scria pe ea. Cel mai chinuit a fost Gabi Mureşan, aflat într-o zi de (diz)graţie care l-a obligat mai mult să-şi trântească adversarii decât să-i deposedeze. Muri a fost, vorba cântecului, atât de singur!... Am văzut două fracturi deschise la echipa CFR-ului: una între Gabi Mureşan şi Peralta (prea avansat), alta între Peralta (playmakerul) şi Bastos/De Zerbi. Pe laturi, pace bună! O singură urcare în viteză a lui Hora pe dreapta, iar pe partea stângă, numai câteva mingi aruncate spre colţul careului, pentru viteza inutilă a lui Nicoară. Mult prea puţin pentru a decide că CFR-ul a avut construcţie în primele 45 minute. Dacă mai socotesc demarcarea zero a lui Bastos şi paşii lejeri, de şahist ai brazilianului, plus inexistenţa lui De Zerbi, ajung la concluzia că ori tactica a fost greşită, ori fotbaliştii nu şi-au dat seama care e rolul lor pe teren. Sau preferaţi ideea că adversarul a fost net superior? Cam jenant...
Da’ văd ca m-a furat atacul, cel care trebuia să transforme Victoria în înfrângere şi am uitat complet de apărare. Adversarii au fost mereu primii la minge în faţa liniei noastre de apărare. Iar când am fost noi primii... nici n-am lexic să-l descriu pe Edimar! Omul acesta de pe altă planetă, Brazilia 2, trebuie văzut „la lucru” ca să se înţeleagă ce joacă.  Gafe, lufturi, cartonaş galben în primele 20 minute, nicio pasă logică de-a lungul tusei, spre Nicoară, numai mingi aruncate la derută spre faţă-centru. Nici Rada nu le are cu pasele în lateral şi dezvoltarea jocului pe exterior. Aceleaşi mingi bubuite spre linia întâi a frontului. Maftei, prins de câteva ori prea avansat. Cadu şi Nuno Claro... portughezi (adică n-am mai nimic de zis de ei, deci nu zic).
În minutul 21 se face 1-0 pentru VB, după o recentrare din voleu a lui Todoran şi o pălitură faină a lui Maccarone ăla de Cornel Coman. Apoi, o bară transversală în loc de 2-0. Si sudiştii lui Stan nu vor să se retragă în autobază, să ţină de scor, parcă-s nebuni! Atacă mereu şi mereu şi ne dau lovituri la pateu. Mai că l-aş scoate pe De Zerbi şi l-aş băga în apărare şi pe Panin, măcar să conservăm o înfrângere onorabilă [Nu-i musai să fiţi de acord cu mine. Nu mi-am făcut încă ochelari de citit jocul şi nu văd prea bine nici la distanţă. Poate voi aţi trăit altfel repriza].
Prima repriză din meci şi din retur se încheie, nu înainte să executăm 2 cornere pe după linia de tuşă, o lovitură liberă spre corola plopilor, iar Bastos să ceară penalty la o fază în care mai mult se retrăgea din careul lor în loc să atace poarta.
Repriza numărul 2 şi ultima. Iese mâna aproape moartă a lui Rafael (Bastos) şi intră Kapetanos, atacant de careu veritabil, chiar dacă nu se ştie cât poate face faţă după o accidentare.



Se schimbă asezarea, se schimbă jocul! Peralta coboară mai aproape de Gabi Mureşan (sau Mureşan urcă lângă Sixto; în orice caz, nu mai e un hiatus între ei). De Zerbi se crede Hagi şi încearcă să tragă tot jocul după el, dintr-o poziţie care-i convine mai mult, cea de mijlocaş ofensiv. Unde e Culio? Kapetanos rămâne singur în vârf de catarg, portdrapelul speranţei. Avem mai mult mingea, ne vedem mai bine la televizor. Cam astea ar fi schimbările în bine. In rest, o sumedenie de părţi negative. Muri continuă să dea la ciolane. Nicoară iese definitiv din joc; nimeni nu-i mai dă vreo pasă. Hora face corect numai jumătăţi de fază, apoi parcă-i sare brusc maneta schimbătorului din viteză. Edimar... „meciul vieţii”.
Mare ocazie în minutul 49. Hora recuperează o minge, tâşneşte spre poartă, pare că scapă singur cu portarul şi ştie ce vrea, dar apoi se pierde în propria lipsă de decizie şi dă o pasă aiurea spre Kapetanos (cu om pe el). Pantelis salvează totuşi mingea ce părea umplută de sânge şi o prelungeşte spre De Zerbi, care-l nimereşte perfect pe portar. Italianul iese după 15 minute, terminat, accidentat. Cine ştie când o să-l revedem. De data aceasta, cobelile mele referitoare la relaţia dubioasă italian-noroi s-au adeverit. Intră Batin şi coborâm şi mai mult spre valoarea teoretică a adversarului.


De prin minutul 65, Stan nu mai reuşeşte să-şi ţină echipa departe de propria poarta, oricât de mult ar striga. Si vine şutul fabulos al lui Gabi Mureşan, care-şi spală toate păcatele. 1-1 în minutul 70. S-au mai jucat 24 minute, dar n-am reuşit să-i batem, deşi am controlat jocul. Kape n-a dat gol la singura lui ocazie, deci n-a devenit erou feroviar. A luat un galben, să se mai odihnească cu Timişoara. Si, ca să fie situaţia şi mai împuţită, în minutul 89 Gabi Muresan s-a dus la vestiare, cu cartonaşul roşu în privire. Cam ciudat primit. La 7 faulturi, un cartonaş roşu? Cum jucam noi (probabil şi Tudor) în curtea şcolii: la 3 cornere un penalty... Mureşan scapă de terenurile îngheţate. O să revină la primavară. Cu Timişoara e momentul să-l vedem pe Bakary Sare ce poate sau ne vom ruga pentru Kivuvu.


Acest meci a fost suficient pentru a ne da seama cât de fragil e lotul CFR-ului. Au ieşit doi jucători de bază, pe care nu-i uşor să-i înlocuieşti. O altă piesă de bază, Sixto Peralta, a jucat 94 minute. Veteranul mai are de rezistat cel puţin alte 1350, că n-are clonă.
In ochii lui Minteuan am sesizat astăzi spaimă şi sloiuri de lacrimi îngheţate. Ca şi noi, nu se aştepta la acest eşec. Spre deosebire de noi, însă, Alin A1 a căzut în capcana limbajului de lemn, iar acum trebuie să suporte consecinţele. Nu cu mult timp în urmă, la o emisiune televizată, declara că e mulţumit de lotul pe care-l are la dispoziţie (afirmaţie care l-a mulţumit vizibil pe Iuliu Mureşan).
Închei aici. Ne revedem la meciul cu Timişoara, oricât de crunt va fi el... Hai CFR!

7 comentarii:

  1. A fost gresita tactica de la inceput, ca sa zic asa. Echipa a mers de vineri la Buzau, deci nu pot zice ca nu au stiut ca terenul va fi o mocirla (adica, cum sa va spun, "teren de pascut gaste"). In conditiile astea e o greseala sa faci o tactica bazata pe joc tehnic. Cel putin asa a parut, tentativa de joc tehnic.

    Cum bine subliniaza Albusibiu, Stan si Bran ne-a studiat cu atentie si si-a adaptat jocul in consecinta. Se pare ca la noi cineva ori nu si-a facut temele de ascasa, ori le-a fusherit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca Branestiul a studia meciul contra Bihorului, au stiut cum sa ne anihileze. Dar, oricat de bine ar fi jucat ilfovenii, trebuia sa-i calmam prin joc de pase. Dar noi n-am tinut de minge. Jup!, in fata cu ea!
    Foarte rau mi s-a parut pozitionat Peralta fata de Gabi Muresan, mai ales ca se vedea clar ca Muresan nu face fata singur.
    Nu vad ce echipa mai buna putea baga Minteuan (poate Panin in locul lui Edimar). Dau vina pe jucatori, care s-au comportat execrabil. Fiecare astepta parca de la ceilalti sa care mingea si sa rezolve situatiile. Asta nu-i joc colectiv ce joaca CFR-ul la ora actuala. In plus, acum se vede clar lipsa lui Culio, cel care cara mingea in momentele grele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cat e de relevant meciul cu Bihorul. Acel meci a fost impotriva unei echipe bunicele de liga a 2-a, dar in care CFR a jucat exceptional de bine. La Branesti nu am vazut aproape nimic din ce s-a jucat cu Bihor, decat poate lipsa unui atacant autentic. Uite aici o analiza buna meciului:
    http://tactic-zone.blogspot.com/2011/02/branesti-vs-cfr-1-1-nu-poti-ataca-fara.html

    Ce putea face Minteuan? Sa joace cu 3 fundasi pentru a avea mai multi jucatori la mijloc, acolo unde cred ca de fapt s-a pierdut meciul, pe langa alegerea unui joc tehnic pe un teren de aratura.

    Nu stiu cum se puteau lega pasele cand mingea mai avea un pic si sarea uneori ca la rugby. Trebuia sa faca joc englezesc de mocirla, cu Kapetanos in prima repriza si sa arunce mingi pe el, iar in jurul lui sa fie De Zerbi si un atacant oportunist, de ex. Batin ca Bud era suspendat. Nu e o tactica exceptionala, dar ar fi avut mai multe sanse sa o bage in poarta, mai ales ca Branestiul nu a stralucit in aparare si singura lor arma a fost contraatacul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si inca ceva, ca mi-am amintit. Minteuan a fost ales pe motiv ca cunoaste lotul si poate sa se descurce suficient de bine la nivel tactic. Corect, dar conducerea si-a asumat un risc si anume lipsa lui de experienta. Cred ca Minteuan poate fi un antrenor bun, ca harnic este. Dar azi s-a vazut lipsa de experienta.

    Nu poti trage concluzii dupa un singur meci desfasurat in conditii jenante. Sa vedem ce va fi peste 3-4 etape. Urmeaza meciul cu Bragadiru-palmares-cumparat, care e un meci foarte dificil.

    RăspundețiȘtergere
  5. De invatat, se pare ca Minteuan a invatat ceva si de la "prietenul" tau, Mandorlini, pentru ca in repriza a doua CFR a jucat ceva mai bine(mai bine = doar in comparatie cu prima repriza). Asa era si cu italianul. Prima repriza totul mergea prost, apoi carpea la pauza.
    Nu vreau sa cobesc, dar Timisoara poate sa ne arunce intr-o criza foarte urata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa stii ca eu il respect pe Mandorlini. Imi amintesc ca la venirea lui aparuse in presa ne-credibila de la noi un articol in care se afirma ca Mandorlini ca antrenor alterneaza perioade foarte bune cu perioade foarte proaste. Ca importanta asupra rezultatelor, cred ca e buna comparatia cu un portar, care joaca exceptional 3 meciuri la rand, apoi gafeaza 3 meciuri la rand. Ce faci cu un astfel de portar?

    In cazul lui rezultatele seci, ca doar e fotbal care se joaca pe goluri, sunt asa:
    1. A luat pe final de tur o echipa de pe locul 1 si a terminat tot pe locul 1. Merit incontestabil, mai ales ca CFR a fost in toata perioada neintrerupt pe locul 1.
    2. A inceput noul sezon si a cazut inexplicabil (pentru noi, profanii) pana pe locul 15. Poate a fost "ajutat" si de vestiar. Dar este un "nemerit" care ii apartine in mare masura. Probabil nu cultura fotbalistica a contat aici, ci altceva (elementul uman, pedagogia etc). A fost demis brutal si cinic inaintea debutului in CL.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e corect sa-i acuzam pe jucatori sau pe Minteuan pentru rezultatul de ieri.Vinovatii trebuie cautati in alta parte;eu am identificat cativa:
    1.Victoria Branesti-lipsa totala de respect fata de campioana en-titre.
    2.Arbitrul asistent-ne-a furat ca in codru,acordand aut de poarta la cornerul executat de Bastos in prima repriza;degeaba a incercat sa compenseze eroarea dand aut pentru noi la minge iesita afara din nasul lui Edimar.
    3.Brad Pitt-n-a acordat un penalty clar ca lumina zilei la autobruscarea lui Batin in careu.
    4.Masa verde-nu ne-a acordat victoria cu 3-0.

    RăspundețiȘtergere