Pagini

miercuri, 15 decembrie 2010

Respect, CFR!

         
Acum câteva zile, citind comentariile suporterilor CFR-ului la articolul Paszkany: "Yssouf Kone va pleca de la CFR!", apărut pe cfrmania.ro, am dat peste postarea lui cluejean. Textul, scris în miez de noapte, emană un puternic parfum de disperare, şi mi-a adus aminte de propria mea revoltă, consumată într-o postare asemănătoare din urmă cu ceva vreme. Chiar dacă, între timp, pragul meu de răbdare, înţelegere, acceptare, încredere a scăzut dramatic şi nu sunt exemplul ideal de suporter, n-am rezistat tentaţiei de a prelua comentariul lui cluejean şi pe acest blog, deoarece sunt convins că ideile expuse au coloană vertebrală. Îl rog pe autor să mă ierte pentru gestul de cleptoman şi mai ales pentru micile corecturi aduse textului (ştim cu toţii cum mai ţăcănim greşit la tastatură, cuprinşi de febra scrisului şi teama de a nu uita ceva pe afară!).

"Ar fi echivalent cu o sinucidere dacă Arpi ar fi declarat aceste lucruri despre nişte jucători fanion ai clubului! Este doar o altă încercare de manipulare a GSP-ului... Din păcate, este o încercare foarte reuşită, văzând comentariile. În postările de mai jos putem citi toate mizeriile posibile despre unii dintre cei mai importanţi contribuitori la succesul CFR-ului din ultimii 5 ani! Mă deranjează foarte mult că putem fi manipulaţi atât de uşor, dar mă deranjează şi mai mult că suntem atât de negativi în privinţa clubului şi, în loc să încercăm să ieşim din această situaţie mizerabilă, criticăm tot ce mişcă la club. Îi jignim pe toţi, ne fluierăm jucătorii, înjurăm preşedintele, luăm în băşcălie finanţatorul şi enumerăm toate motivele pentru care n-are rost să susţii CFR-ul.
Oameni buni, credeţi că această atitudine va ajuta să ne meargă echipa mai bine? Credeţi că, jignind la rând jucătorii, le creştem dorinţa de a se exprima mai bine pe teren? Sau credeţi că, de ruşinea cauzată de fluierături şi înjurături, vor juca mai bine? Sau poate dorim să atragem atenţia oficialilor asupra incapacităţii unor jucători, că ei nu văd?! De fapt, ce scop urmărim cu aceste fluierături, jigniri, înjurături şi alte metode barbare de a ne exprima părerea? Pentru mine este clar că negativitatea aceasta naşte şi mai multă negativitate şi nu rezolvă absolut nimic. Ba chiar pune mai mult ulei pe foc.
În schimb, cred că primul pas pe care suporterii îl pot face este să schimbe raportul de critici negative şi pozitive. De exemplu, dacă vrem să venim cu o critică negativă, să o facem în modul cel mai obiectiv posibil şi mai întâi să postăm şi 5 comentarii pozitive şi constructive!
La ce ajută să-l facem pe Dică un zero după fiecare meci? Ce obţinem cu asta? Omul este terminat psihic, cum să mai facă performanţă? Imaginea-i este distrusă, cum putem să ne aşteptăm să-l cumpere cineva pe bani serioşi? Ce rost are să-l facem nul pe Nuno Claro după fiecare gafă? Alţi portari nu greşesc? Cineva a dat exemplul lui Casillas, de la meciul recent Barca-Real... Gândiţi-vă însă la diferenţa de nivel dintre CFR şi Real! Cei care vă permiteţi să-i înjuraţi pe Cadu, Tony, Yssouf Kone sau Alcantara, v-aţi gândit la satisfacţiile pe care acesti jucători ni le-au adus în ultimii ani? Poate că nu mai sunt ei într-o formă de top, dar până să merite să-i înjurăm şi să-i facem praf este o cale lungă! Sau vrem cumva ca aceşti jucători fanion să plece din Cluj înjurându-ne şi ei? Poate aşa ne câştigăm o imagine respectabilă prin Europa (pe lângă rezultatele nesemnificative şi geamurile sparte)...
Lista poate continua, dar mă opresc aici. Este foarte uşor să dăm în cineva când greşeşte. Este însă mai greu să-l ajutăm când are nevoie şi să-l încurajăm, că să-şi găsească forţa de a depăşi momentul dificil. Un jucător care greşeşte şi este înjurat, rămâne umilit. Unul care greşeşte şi este încurajat că în viitor va fi mai bine, depăşeşte situaţia cu capul sus şi motivat să-i răsplătească pe cei care l-au încurajat. În al doilea caz, se întăresc relaţiile şi se creează o atmosferă pozitivă. Jucătorul nu se simte încolţit, în defensivă, ci sprijinit, sigur pe sine, plin de încredere şi motivaţie ca să încerce să ofere mai mult decât o poate face într-un ritm confortabil. Chiar dacă un jucător evoluează penibil în repetate rânduri, haideţi să-l aplaudăm în loc să-l fluierăm! Vă garantez că ne vom face înteleşi şi aşa. Dacă vrem ca alţii să ne respecte echipa, în primul rând trebuie s-o respectăm noi!
RESPECT, CFR!!!"
(cluejean)

9 comentarii:

  1. hmm...
    în principiu, de acord.

    dar nu și cu asta:
    « dacă vrem să venim cu o critică negativă, să o facem în modul cel mai obiectiv posibil şi mai întâi să postăm şi 5 comentarii pozitive şi constructive! »

    a posta o evaluare negativă doar după cinci pozitive e ca și cum, pentru a-i da unui student o notă de 3, ar trebui să-i fi dat în prealabil cinci de 10.

    este o diferență enormă între critică și înjurătură.
    critica este o evaluare.
    sunt total de acord că un jucător nu trebuie huiduit, înjurat etc.
    dar dacă spui că Dică a fost zero într-un meci, asta e o simplă evaluare a prestației lui, nu o intenție rea.
    sunt gaza să postez o mie de evaluări pozitive la adresa lui Dică, baiul este că îmi dă ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  2. erată

    la final este: „baiul este că NU îmi dă ocazia” :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Din nou bun foarte bun si eu am remarcat postarea si se pliaza exact pe ceea ce gandesc si eu dar in "marea" de postari negativiste e doar un strop...Oricum asta e atitudinea la care visez si eu ,echitabila si profesionista .

    @deaduralex

    Dica a plecat cu acest handicap,nu la iubit niciodata tribuna..de ce? o spun si imi asum toata raspunderea cand o spun fiindca e roman si fiindca vine de la Rapid...si ...nu saluta galeria ca si Rada de exemplu iar profilul lui psihologic spune ca numai prin suportul tribunei ar putea face performanta dar noi nu ne gandim la asta si...din pacate invariabil ii punem la zid pe jucatorii autohtoni

    RăspundețiȘtergere
  4. Dantesc, nu contează deloc că e român.
    nimeni nu are sentimente anti-românești.
    nu doar în Gruia, și nu doar în fotbal, ci în întreaga societate românească, de altfel și în orice țară din lumea asta, există doar două tipuri de persoane: xenofobi și non-xenofobi.
    atitudini negative împotriva celor din aceea categorie (națiune etc.) nu există nicăieri.

    numai xenofobilor li se pare că ceilalți ar fi „localofobi”.
    și asta pentru că, privit din dreapta, centrul apare în stânga (fără nicio conotație politică); din perspectiva unui om înalt, un om de înălțime medie pare scund ș.a.m.d.

    de altfel, români sunt și Deac, Mureșan, Trică, Anca ș.a.m.d., jucători iubiți în Gruia.

    iar anul trecut am prins în tribună câteva partide în care a jucat și Dică.
    nimeni nu l-a huiduit.
    deci nu atitudinea spectatorilor e baiul pentru jocul mizerabil de acum.
    relația de cauzalitate e inversă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru aducere aminte :

    Deac acum cateva sezoane era injurat meci de meci salvarea lui a fost Galatiul si Mandorlini

    Muresan imediat dupa venirea de la Bistrita era ironizat meci de meci,revenirea lui? Paradoxal meciul cu Roma de acum doi ani

    Trica,primit cu "drag" fiinda ii canta in struna galeriei cu faimoasa de acum scandare Ue Steaua,Ue Steaua! iar asta i-a dat aripi

    Anca,Tilinca si altii vin dintr-o alta epoca cand "implementarea" jucatorilor adusi de afara era ceva necunoscut la CFR

    Atitudinea "postacilor" si a asa zisilor suporteri influenteaza extrem de mult ,nu suntem impreuna la bine si la rau iar eu pun asta si in carca situatie economice actuale,dar bine asta nu e neaparat o scuza dar e un factor caci atunci cand la fiecare minge pierduta incep scrasnetele din tribuna acest lucru se rasfrange si in teren ,la a doua incep fluieraturile,iar la a treia injuraturile curg fluviu...crezi tu ca asta nu se simte pe o prestatie a unui anumit jucator?
    Si ca sa incei ieri am stat de vb cu un lider de la KVSC ,l-am intrebat :de ce injurati organizat? Raspuns : Fiindca pe stadion nu esti la teatru ,bine simplificat vorbind...
    Dar asa cum l-am intrebat si ieri pe acest lider (cu adevarat lider) ...bine,bine dar acum cativa ani de ce erati altfel? De ce eram perceputi altfel?

    RăspundețiȘtergere
  6. da, Dantesc.

    Deac a fost înjurat la greu.
    dar într-o epocă în care, scuze, futea meciul.
    când a început să joace bine, atitudinea tuturor față de el a fost foarte favorabilă.

    Mureșan, între venirea de la Bistrița și meciul din Roma, a jucat fundaș central.
    și a făcut-o foarte prost.
    cum a fost mutat ca închizător și a început să joace bine, cum lumea l-a apreciat.
    [în paranteză fie spus, Mureșan e jucătorul meu preferat, îmi place mai mult decât orice De Zerbi sau Bastos (alții la care țin), deci nici vorbă să-l critic pe Dică pentru că aș avea ceva contra românilor.]

    nu știu cum a fost primit Trică, pe vremea aia nu mă uitam la fotbal (nu știu când a venit, probabil că pe atunci nici nu știam că există CFR).
    dar știu că, atunci când am început să mă uit la fotbal, Trică juca bine și era iubit.

    oricum, cazul lui Trică este deosebit.
    dacă a fost întâmpinat prost, nu este anti-românism, ci anti-stelism - o simplă reacție negativă la adresa unei echipe concurente.
    dacă în locul lui Trică erau Pepe Moreno, Theréaux sau Golanski, era exact aceeași primire.

    iar eu am fost martor la venirea lui Dică - nici vorbă de hulire.
    n-a fost hulit nici măcar când era rezervă.
    hulirea a venit abia acum, după ce a fost utilizat în regim preferențial și a fost pe nicăieri.
    am fost martor și la venirea lui N. Dică.
    și la a lui Mara.
    și la a lui Rada.
    și la a lui Maftei.
    și la a lui Hora.
    și la a lui Bud.
    și la a lui Batin.
    nici vorbă de reacții negative apriori.
    în cazul lui Hora și Bud (chiar și al lui Batin), dimpotrivă, a fost chiar delir.
    doar anumite rețineri în cazul celor care n-au confirmat la echipa anterioară - nu este anti-românism, ci gândire rațională.

    în privința celor din KVSC, dacă înjură organizat, sunt mârlani (liderii acestui comportament, cel puțin).
    am combătut încontinuu acest comportament.
    dar acele huiduieli n-au nicio legătură cu postările noastre în care estimăm negativ prestația unor jucători sau antrenori.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dantesc, deaduralex - Nu consider postarea lui cluejean perfecta (e doar un comentariu, scris probabil la foc automat, nu un articol elaborat), dar ideea de baza e in spiritul CFR, cel putin al CFR-ului "mai altfel" de pana acum catava vreme. El se refera doar la postarile de pe net, dar asta nu ne impiedica sa extindem problema si la spectatori/galerie.
    Din pacate, nu ma pot intinde la propriile comentarii (ochii mi-au facut probleme mari azi; cer ochelari de batranete!). Va las pe voi si pe altii.
    Vreau doar sa remarc ca injuraturile alea "organizate", de stadion (ca la teatru nu exista), care se aud ca o copie ieftina a altor galerii in transmisiunile TV, vor ingropa prestanta CFR-ului mai sigur decat jocul prost dintr-o anumita perioada de timp. Daca echipa are toate sansele din lume sa-si revina rapid, exista riscul ca cei din tribune sa continue pe panta descendenta. Poate nu vor mai injura proprii jucatori, dar poate vor continua sa scandeze tampenii la adresa adversarilor, arbitrilor, gazonului, vremii nefavorabile etc. Pentru ca, repetand acelasi lucru, de la un tip pare firesc, normal, natural, cool! N-as vrea sa se ajunga ca la altii (nu foarte indepartati), care, prin agresivitate verbala, trivialitate si lipsa de respect, si-au cam alungat proprii suporteri din tribune. Stiti ca exista principiul "ferestrelor sparte". Daca nu schimbi imediat geamul dupa ce au dat plozii cu piatra, sigur te alegi in scurt timp cu toate ferestrele ciuruite. Asa e si in fotbal. Daca-i lasam s-o ia razna, o sa faca CFR-ul tandari.

    RăspundețiȘtergere
  8. Corect 07 exact asta am vrut si eu sa subliniez.Multe sau destul de multe dintre meciurile noastre proaste se datoreaza intr-o oarecare masura si publicului(atentie nu am spus galeriei).
    In alta ordine de idei revenind la jucatorii romani spun ceea ce spun fiindca CFR-ul renascut,cel de la 2005 incoace daca tineti minte a fost perceput ca o echipa a strainilor,cu ei s-au facut primele performante,presa damboviteana a inceput sa dea in noi si din acest motiv,iar spectatorii intr-un reflex de "autoaparare" sa zic asa,au inceput,incet,incet sa ii vada pe romani neprofesionisti si de acolo zic eu si sentimentul acesta imediat de respingere.
    Poate gresesc dar eu mergand meci de meci la stadion asta am simtit,ca un jucator roman trebuie sa munceasca de zece ori mai mult pentru a intra in sufletul tribunei,in timp ce unui strain ii se iertau mult mai usor greselile

    RăspundețiȘtergere
  9. 07, știu ce a vrut cluejean.
    și are multă dreptate.
    dar eu mă refer doar la postări, nu și la înjurăturile organizate din galerie.
    și asta dintr-un motiv foarte simplu:
    înjurătorii aceia nu citesc ce scriem noi.
    toți cei care citesc și/sau scriu aici sunt contra înjurăturii organizate, deci chestiunea aceea e lămurită :)

    RăspundețiȘtergere