Pagini

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Suporter de facebook

Dialog purtat recent pe facebook, motor de socializare gratuită. Cineva postează o declaraţie preluată de prin vâltoarea presei: "Cârţu: Mi-am făcut treaba bine la CFR Cluj..."
Apar câteva reacţii sumare, zemuind a plictiseală de sâmbătă:
A.N.: Mda, crezi tu... [laconic-ironic]
A.F.: Dacă nu era incidentul de la Basel era şi mai bine... [moderat-ironic]
A.B.: Treaba mare sau treaba mică? :) [infantil-ironic]
Din neant, apare cel care cunoaşte, the buric of the lume! Cât să rosteşti numele a vreo 6-7 foşti antrenori ai CFR-ului, începe să împroaşte la grămadă, să ajungă la toată lumea. Pe facebook!!! Transformă cu sârg cartea-de-feţe în faţa-de-bucă:
R.G.: Sunteţi nişte handicapaţi. E cel mai bun antrenor alături de Bergodi şi Trombetta care a dat vreodată la CFR. Până să vină el, nu mai jucam fotbal de vreo 2 ani. Să nu zic de modul penibil în care am câştigat ultimul titlu. Muie conducerii şi celor care-i pupă-n cur.
Ouch! Durere atroce!
A.B. încearcă să-l ia cu duhul blândeţii, că tot e de sezon:
A.B.: R., frumoase vorbe acum în plin post, mai ales finalul. CFR = civilizaţie, oare? Nu că ar conta, dar te-ai gândit să te faci urător de Crăciun? Văd că ai talent!
Eu l-aş ridica la superlativ: e cel mai bun antrenor care a dat vreodată la CFR... în străchini... şi în bănci. Apropo, nu ţi-ai dori oare să câştigăm şi sezonul ăsta într-un mod penibil, dacă se poate cu 1-0 pe linie? Tu le zici 1-0, eu, ca practicant de ceva fotbal la viaţa mea, le zic "10".
R.G.:  Vai, scuză-mi păcatele părinte A.
Ştii de ce n-are rost discuţia asta? Că voi sunteţi suporteri de rezultat. La voi "joacă echipa bine" = "are rezultate". La mine "joacă echipa bine" = "se vede dăruirea jucătorilor şi faptul că vor într-adevăr să câştige un meci". Spune-mi 1 meci, 1 singur, 1 singur, de anu trecut când am luat fabulosul titlu, în care ai văzut dăruire la jucători. Eu n-am văzut niciunul. :)
A.B.: Repriza a II-a de la meciul cu Craiova, îţi spune ceva? Şi toate celelalte meciuri în care CFR-ul nu a clacat jucând de multe ori cu om în minus. Meciurile cu Dinamo din Cupă, sau cu Rapid, cui le laşi?
Ştii oare ce înseamnă un 1-0? Inseamnă o apărare aproape perfectă şi asta e cu atât mai dificil de făcut în condiţiile în care portarii noştri sunt bufoni (nu ca italianul, ci pur şi simplu de meserie). Fotbalul şi tactica se construiesc, nu pică din cer. Pune tabla cu piese pe verticală şi ai să vezi că apărarea, cum ţii garda sus, e baza; pe ea se construiesc toate la o echipă de talia CFR-ului.
Iar dacă suntem pupincurişti şi crezi cu adevărat în asta, atunci adu obrazul încoace să te pup! :)))
A.N.: N-ai putea să-ţi exprimi părerea într-un mod mai civilizat, fără jigniri? Te rog.
R.G.: Bine măi. Fiecare cu ale lui. Vă aştept cu drag pe toţi în galerie şi-n deplasări. O să vedeţi cum vă schimbaţi dupaia modul de a vedea jucătorii şi echipa. Numai bine, şi sărbători fericite alături de cei dragi!
A.B.: Dacă nu mă înşel, există un singur meci pentru toţi şi se joacă în dreptunghiul ăla verde, acoperit, ca să vezi chestie, cu iarbă!! Sau voi aveţi meciul vostru, separat?
Cam aşa pare să se fi îngropat încă una dintre multele discuţii avântate, cu derapaje necontrolate şi ieşiri în ofsaid, purtate în ultima vreme pe saituri, bloguri şi - iată surpriza! - mai nou pe facebook. Nu în numele trandafirului, în numele CFR-ului. Se scot gheare, se ascut colţi.          
Copilul ăsta - că facebook-ul îţi arată "sfecla" din câte unghiuri vrei tu - e doar unul dintre cei mulţi care se cred altfel. Mă rog, de la cineva trecut prin UBB aş avea pretenţii ceva mai mari în privinţa exprimării, mai ales că se laudă cu ceva limbi cunoscute (french, romanian, british english, english, american english), deci a avut acces la cultură. Dar poate ar trebui să-l las mai bine în plata lui... săliceanu, că-i felia lui! Junele, mândru component al uneia dintre galerii, văd că nu poate să-şi ţină minte nici măcar unul dintre citatele favorite: "Cel mai bun mod de a triumfa într-o ceartă este de a o evita. Într-o discuţie nu există niciodată învingător"(Dale Carnegie). N-are rost să-l mai iau la palme. Probabil şi-a dat seama şi singur că a cam sărit calul, după cum a încercat s-o dreagă cu nişte urări pe final.
Rămân însă nişte întrebări. Pentru cei ca R.G. Noi, cei care nu putem vedea meciurile CFR-ului pe viu, rupţi de Cluj sau rupţi de ţară, suntem suporteri de clasa a doua, de marfar sau poate nici măcar n-avem dreptul să existăm? Dacă nu scandăm, nu cântăm, nu încurajăm, nu înjurăm live (că e fotbal, nu teatru, cum zicea un tribun al tribunelor), nu contăm? De ce s-au inventat două concepte diferite (suporter şi spectator) dacă suporterul nu poate fi suporter fără să fie şi spectator? Credeţi că nouă ne place să ne chinuim să prindem meciurile CFR-ului din eter, în loc să fim pe stadion? Adorăm să ne îngheţe monitorul în minutul 98 şi să aflăm de pe net că a luat Cadu gol în urma acelui nenorocit de corner!...
Nu ne mai luaţi de sus! Acceptaţi-ne ca suporteri ai CFR-ului, nu vă consideraţi superiori! Avem dreptul să iubim echipa, să comentăm, să ne băgăm în trăncăneli, pentru că suntem ceferişti. CFR joacă şi pentru noi.

Credeţi că e uşor să "câştigi" un campionat pe internet?
Priviţi două fotografii din 7 mai 2008 şi o să înţelegeţi!

21 de comentarii:

  1. aoleo, cât de șmecheraș trebuie să fie cineva pentru a spune că vorbește atât engleza, cât și engleza britanică și cea americană?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eh...este unul de'si zice Ko-ko...sau Ki-ki ?! Imi scrie scandalizat pe mail ca el a terminat facultatea cu nota 10, ca este un personaj iubit si respectat in societate ! In consecinta, cum imi permit sa'i zic maimuta ?
    Si avea dreptate: la KVSC, uneori tine microfonul in mana si racnea civilizat in el, sarea cat de sus putea, gesticula de'ti venea sa'i smulgi urechile alea crescute parca in batjocura de mari.
    ..Sau era capul prea mic pt ele ?! Posibil. Ca intr'un cap mic nu poate incapea minte multa.

    RăspundețiȘtergere
  3. @saliceanu - Al dracului fenomen social si fotbalul asta! Poate scoate animalul (na, ca era sa zic maimuta!) din om la ratarile lui Traore, la pitulirile (o fi corect?) lui Dica samd. De autoexorcizare nu poate fi vorba, ca duhurile rele reapar si se manifesta si la meciul urmator.
    Ma gandesc la header-ul de pe blogul tau si sunt tot mai convins ca tataia preistoricu', ala de-a articulat primul articulatii, sigur n-a rostit intai "mama", "OK", "barza" sau "varza". Musai a debutat cu expresia "muie"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu se compara ...
    Uite, astea aveau alte idealuri: http://www.youtube.com/watch?v=WOcyYyxqN_g - "An ape like me
    Can learn to be humen too"...yu-hu !
    ..si cu toate ca aveau dorinte..umane.."Give me the power of man's red flower", nu se puteau compara cu astia, care totusi s'au nascut, vorba lu' Dura, in copaci cu zece etaje !
    E drept ca inca nu stiu icni in limba materna...

    RăspundețiȘtergere
  5. Suporterii sunt de foarte multe feluri ,de stadion,de rezultat au aparut pana si suporteri de Ch League!...Dar trist stii ce e 07?
    Ca in numele CFR-ului din deal unii sunt mai bezmetici ca altii si-atunci in numele orgoliului personal isi folosesc care cum stiu mai bine invectivele in fata (culmea!) a celorlalti suporteri ceferisti .
    Ce contin aceste invective? Atacuri la persoana,jigniri si ca sunt pe stadion ca sunt aici in lumea virtuala nu au nici o scuza,dar suntem smecheri nu ? Mari smecheri iar daca cel putin vis-a-vis de cei care injura pe stadion mai e o scuza fiindca nu se injura intre ei si niciodata CFR-ul cei de aici(virtualii) nu au nici un Dumnezeu caci de la cel mentionat mai inainte in jos chiar incluzandul pe cel mentionat spurca pe toata lumea.
    Un spectacol trist la care ti se face lehamite , dar am ajuns la concluzia ca nu merita fiindca acesti "docti" cum se cred ei nu tin de fapt cu nimeni ,nici macar cu propriile persoane ce sa mai vorbim de CFR 1907 Cluj

    RăspundețiȘtergere
  6. Dantescule, tocmai ai rupt armistitiul. Felicitari !
    Inclin sa cred ca 75 la suta din cuvintele folosite nu reprezinta nimic pt tine. Adica nu le intelegi.
    Daca te'as ruga sa ne explici , fara sa dai cautare gugal ce intelegi tu prin:
    -invective,
    -suntem smecheri
    -nu au nici un dumnezeu ( ce dracu inseamna dumnezeu pt tine, anyway, ipocritule ? )
    -lehamite

    Lehamite e cand ti se usuca dejyele pe tastatura cand vorbesti cu alde Vasi, cum vorbesti tu, cand te scalzi intr'o atroce ignoranta, cand nu esti in stare sa definesti ce vezi decat daca ti se traduce, cand lupti din rasputeri sa te vaza si pe tine cineva, sau macar parerea'ti nevolnica, cand stie omul cine esti, numa' gandindu'se cu cine te insotesti, cand... chiar mi'e greata de tine, bre !
    N'ai putut sa taci savant ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce iti spuneam 07 :)

    salicene eu nu am facut nici un fel de armistitiu cu tine ,eu daca bine imi aduc aminte ti-am spus asa :
    De azi pentru mine nu mai existi ,ca si cum nu ne-am fi cunoscut niciodata ,poti sa intelegi sensul acestor cuvinte? sau nu?

    P.S. E ultima data cand iti mai raspund deci nu te mai obosi cu replica

    RăspundețiȘtergere
  8. Tot mesajul e un ps, iar el pune unul in coada, de parca a spus ceva...

    Ultima oara cand m'ai sunat sa mi te vaicaresti, am cazut de acord sa ne ignoram reciproc. Esti un mincinos mizerabil. 07, nu stie, daca tot ai facut apel la atentia lui, dar constiinta ta stie. Minte'o si pe ea ! N'ar fi pt prima oara..
    Daca iti aduci altfel aminte, si nu te minti...musai ai Alzheimer.
    Dup'aia dantescule...lumea are vreme sa te cunoasca, ce rost are sa grabesc eu evenimentele ?
    Nu numarul idiotilor care isi dau cu parerea ma fac pe mine atent, ci valoarea lor. D'aia nici nu te'am remarcat pana acu' ca voce, ci doar ca ecou ! Ecouri ca tine sunt multe. Coruri intregi !
    A-propos! Vaz ca ti'ai tras blog. Multumim ca vrei sa ne binedispui ! Vom fi mereu alaturi de tine !
    P.s. Nu'mi raspunde, ca ti'ai dat cuvantul !

    RăspundețiȘtergere
  9. ma mir ca n a zis cati bani da el pe deplasari...ma mir
    :)))am fost in galerie...dar de la meciul cu as roma nu mai calc veci pe acolo...daca esti din galerie iti permiti sa injuri ca la usa cortului pe jucatorul care pana la urma a adus un punct si 400 de mii de euro!!!!cred ca mai adevarati sunt unii suporteri care stau in fata calculatoruli si in tribune decat cei din galerie!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonimule o echipa de fotbal nu se incurajeaza din fata calculatorului,acolo poti sa iti incurajezi eventual echipa cu care joci in FIFA 2010 :) Iar in alta ordine de idei si eu dezaprob manifestarile de tipul pe care il aminteai tu la adresa unui jucator.
    Oricum la intamplarea pomenita de tine injuriile/fluieraturile au venit din T2 intr-o prima faza dar asta oricum nu scuza comportamentul ulterior al celor din galerie...
    Dar nici jucatorul care a adus acel punct si acei bani nu ar trebui sa uite ca in primul rand e profesionist ca el pentru asta e platit sa joace ,indolenta nefacand parte din fisa postului sau...Iar gestul sau de final a pus capac..dar no in spiritul sarbatorilor eu personal pot sa trec si peste asta

    RăspundețiȘtergere
  11. Unii chiar nu au cum sa incurajeze CFR-ul din tribune, desi sunt sigur ca ar vrea. Altii reusesc sa ajunga din cand in cand in Gruia, venind cine stie de unde din tara. In ultima vreme pleaca dezamagiti si nu in primul rand din cauza scorului.
    Galeria ramane cea mai importanta. Ea da tonul la cantec (parca asa era expresia, nu? ca doar nu era tonul la injuraturi). O galerie "meseriasa" reuseste sa mobilizeze la anumite faze si spectatorii mai potoliti. O galerie "meseriasa" canta, iar in timp ce canta nu are timp sa injure. Daca nu stie destule cantece si scandari, o galerie "meseriasa" inventeaza! Decat sa copiezi ejaculari precoce ale altor galerii, mai bine stai acasa.
    Daca CFR-ul are pretentia ca este "altceva", atunci si galeria trebuie sa fie "altceva".

    RăspundețiȘtergere
  12. Tot in spiritul sarbatorilor mi'ai sarit si mie la grumaz ?

    Ce minunat e sa fii crestin si nu mizantrop !

    Caci mizantropii habar n'au de dragostea de aproape: aia care este îndelung răbdătoare,plină de bunătate, nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,
    nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr,acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul - asa cum stiu crestinii.
    Ce zici, Dantescule, esti crestin sau mizantrop ca mine ? Hai ca nu mai zicem la nime' !
    Macar io recunosc. Nu zic ce nu's.


    P.s.
    De ce plec de pe pagina asta cu gustul ca n'ai priceput nici acu' nimicutza ?

    RăspundețiȘtergere
  13. 07 galeria CFR-ului chiar daca nu se ridica la nu stiu ce standarde de performanta canta mai tot timpul meciului,canta si isi incurajeaza echipa...(martor ocular)
    Meteoric in ultima vreme au aparut si alt fel de manifestari ...la care din pacate am contribuit cu totii de la vladinca pana la opinca sa sa zic asa...
    Lipsa performantei in plan sportiv a acutizat aceste lucruri si ne-am pus pe "executii" in tot felul de planuri cel mai otravitor fiind cel virtual unde arunci o idee si dispari ...(parerea mea)
    Internetul e bun dar poate fi si nociv fiindca induce o stare si uite vis-a-vis de tine am apreciat faptul ca niciodata nu ai otravit atmosfera prin editorialele tale...altii o fac sunt cititi si gandul "postacilor" merge mai departe prin gurile celor care citesc si absorb "otrava"...si lasand la o parte ca ne atacam unul pe altul ,uitam de telul nostru comun ...uitam de CFR ,pentru ca pana la urma asta e "stindardul" care ar trebui sa ne uneasca...iar asta se vede si se simte 07 ,pe nesimtite unii "postaci" au creat o stare de spirit... "divide et impera"...si atunci asta e rezultanta a ceea ce se intampla si pe stadion
    Nu ma crezi ? Citeste commenturile de pe CFRMANIA 80% sunt critice si acide ,uitam ca de exemplu anul acesta CFR-ul,Arpad Paskany,Iuliu Muresan si in primul rand echipa au castigat tot ce se poate castiga in plan intern ...si au trecut doar 6 luni de atunci ...ceva multumiri ?!?!?...Nope...
    ... mai ales acum cand ar fi timpul, cand recapitulam anul care trece...Spune-mi 07 de ce avem o asa memorie scurta? Ce fel de suporteri suntem noi ?
    Da, vrem mai mult, noi, cu totii Da sunt de acord sa nu lasam o stare de automultumire sa ne copleseasca ...Ok hai sa criticam dar sa o facem constructiv si asta te asigur se va regasi si in jocul echipei si in ceea ce se intampla pe stadion ...dar pentru asta trebuie rabdare,intelepciune si un spirit care sa uneasca atat echipa cat si tribuna ...suntem capabili de asta...intreb eu retoric,asa cum sunt eu :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dantesc - Multumesc pentru precizarile referitoare la prestatia galeriei. Pe mine nu ma deranjeaza atat de mult ca unii mai scapa cate o injuratura (dar nu "dictata" prin portavoce!), se mai aud huiduieli sau fluieraturi. Ma enerveaza faptul ca se preiau tampenii de la altii. Cand incepi sa scandezi in cor "M... Dinamo!" sau "M... U!", te-ai facut de rahat! Nu ai nicio scuza! Astia sunt suporterii CFR-ului? Niste papagali? Niste imitatori? Pai ar trebui sa avem atat orgoliu in noi incat sa caute altii sa ne copieze, nu sa copiem noi idiotenii. Ce naiba! Suntem cumva complexati? Ne iau unii peste picior ca, cica, nici macar n-avem suporteri/galerie si noi o muscam ca fraierii? Injuram mai tare decat ei, ca se le aratam ca existam? Eu zic sa incercam mai mult. Pot fi gasite niste scandari care sa fie unicat, pot fi adaptate niste melodii care sa se regaseasca numai la CFR... Exista modalitati prin care ne putem face auziti fara sa ne coboram la nivelul altora.
    Referitor la comentariile de pe net. Unii sunt mai agresivi, altii sunt mai disperati. Dar toti ar vrea sa fie bagati mai mult in seama, sa simta ca si ei inseamna ceva pentru CFR. Nu-i poti acuza prea tare pe cei care se plang ca nu li se ofera nicio explicatie pt. masurile luate la club. E vorba doar de un minim respect si ma mir cum de conducerea nu-si da inca seama. Ce i-ar costa sa tina o conferinta de presa de o ora, in care sa spuna ce intentii au, cat se pot intinde etc. Una este sa discuti pe o tema data, alta e sa faci scenarii.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Saliceanu - Nu-ti masacra blogul din cauza fotbalului, mai ales ca subiectele abordate de tine erau pe alta paralela.
    Nu stiu cat sunt eu de chemat sa educ pe cineva, mai ales ca nu sunt vreun sfant. Nici macar vreun drac! De dresat, nici atat (inca mai am stelisti in casa). Mai mult scriu ca sa ma descarc, ca sa-mi explic intai mie relatia cu CFR-ul. Iar apoi, ca sa mai invat cate ceva de la cei care au bunavointa sa comenteze.
    Cand simt ca e cazul sa altoiesc pe cineva, prefer arma ironiei, ca sa nu fac daune ireversibile. Cand nu reusesc sa-mi fac o opinie clara, prefer sa pun faptele direct pe tava si sa las pe altii sa faca disectia.
    Ai dreptate: fotbalul ar trebui sa fie un fenomen social tratat simplu. Dar realitatea ne arata ca politica e biet copil pe langa energia pe care o macina sportul cu besica. Ce, se compara ratarile lui Boc cu ratarile lui Traore?!...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai punctat bine 07 e un punct de pornire ceea ce ai spus tu acum si chiar iti simt "durerea" ca sa zic asa si...
    Acum ca am infiintat asociatia esti bine venit si tu si altii si hai sa credem ca se poate si mai bine .Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  18. Săli, ce dracu ai făcut, l-ai dat jos și pe cel de pe blogspot?!
    io-s și mai mizantrop ca tine, ultima dată am fost în vizită în mileniul trecut.
    dar dacă în 12 ore nu-ți apare iar blogul, te găsesc și-n gaură de șarpe!

    RăspundețiȘtergere
  19. Asa de-a dura si 07, si eu vreau sa isi puna inapoi saliceanu' blogul. Altfel, eu ce mai citesc si unde ii mai pot spune Sarbatori fericite!:P

    RăspundețiȘtergere
  20. saliceanu
    07...pe stadion e ca'n viata. Unii mai galagiosi, dand din coate, altii mai umili si stand pe scaunele din spate, unde nu'i vede nime'. Prin datul din coate nu ma refer la dreptul fiecaruia de'a se exprima liber, ci la proasta interpretare a acestui drept. Mersul la stadion ar trebui sa fie o simpla manifestare sociala. Doar ca, din pacate stadionul e radiografia societatii. In partea asta de lume, unele trasaturi ale naturii omenesti au exacerbat. Motivul ar fi, cred, lipsa de cultura elementara. E greu sa explici animalului care vede prin ochii injectati de ura adversarul altfel decat pe o fiinta umana. El vede razboi. Ce'i mult mai rau decat la un razbel, este ca nici macar onoarea soldatului n'o au ! Pt ca sunt animale. M'a intrebat de cateva zile Dura de ce mi'am sters blogul. Iaca, zic acu' si aici: Intotdeauna am crezut cu tarie ca omul poate fi ajutat sa inteleaga. Prin metode simple. Faci doar apel la farama de omenie din el. Ceea ce am vazut in legatura cu sportul si manifestarile generate, m'a facut sa'mi schimb modul de abordare. In prima faza, am zis ca ironia poate atinge fin orgoliul celui ce sare calul si'l pune in oglinda cu el insusi. Wrong ! Dezumanizarea a facut omul, suporterul modern sa'si piarda simturi elementare, fara de care nu are cum sa ajunga la o minima cunoastere. Din pacate acest tip nu poate fi tratat. Doar ca, civilizatia s'a impus prostului si cu bota. In consecinta, biciul pe ei, si la dresaj ! M'am inselat din nou. Omul, nu e nici educabil, dar nici dresabil ! Drept urmare, am hotarat sa dispar putin din peisaj, sigur, spre bucuria majoritatii. Poate reusiti voi ce n'am reusit eu !

    RăspundețiȘtergere
  21. cadu esti cel mai tare! adresa mea de mess este denisa_lebenica@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere