Pagini

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Si(m)fonia erorilor [CFR - Dinamo 2-3]

Mă așteptam să ne luptăm cu niște cîini roșii fioroși, care și latră și mușcă!
Pe teren au intrat însă niște iepurași albi perfizi, care ne-au bătut morcov
aproape fără să ne muște...
[Pentru cei care mă urmăresc și știu că am steliști în casă,
asta e cana în care le servesc cafea dimineața, ca să le cadă bine :)]

Ce-i frumos la Brașov arată ca dracu' în Gruia, nu credeți? Dai două goluri magnifice la Brașov, iar la Cluj primești două boabe nasoale în ultimele 10 minute! Partea leului, care ți se cuvine la Brașov, nu pare identică cu partea câinelui din Gruia! Viața e nedreaptă, mingea nu intră cu toată circumferința decât în imaginația lui Paszkany, faultul la ei din careu e de cel puțin paișpe mii de ori mai clar decît cel de la noi. Sâmbăta se încheie ca o zi de luni dimineața, în jurul tău vezi numai dinamoviști fericiți, să-ți bați nevasta, nu altceva!...

Suporterii dinamoviști viitori fericiți au fost supuși unui control amănunțit
la intrarea în stadion. În afara unor buletine, legitimații de suporter dinamovist,
tatuaje, graffiti și fragmente de brusture igienic,
nu li s-au descoperit hemoroizi sau alte chestii ieșite din comun...

Dincolo de frustrarea pierderii stupide a trei puncte pe care CFR le avea în palmă și în clasament, acest meci are și laturi educative. CFR-Dinamo de azi poate intra fără rezerve în categoria meciurilor de manual. Manualul din care clubul CFR, începând de la capetele luminate din lojă, ar trebui să învețe să-și valorifice propria experiență și să-și dezvolte profesionalismul în domeniul fotbalului. Fără să botez capitolul menit să cuprindă această partidă, spun doar că în el ar fi vorba despre cum pot să-ți sifoneze pe nas, într-o singură reprezentație, cele mai multe dintre erorile făcute de antrenor și conducerea clubului de la pregătirea de vară încoace.
Aceste erori, scăpări, neglijențe, ”aroganțe”, calcule greșite, miserupisme etc. au început să sifoneze încă din debutul primei reprize, când s-a rupt Weldon. Numai când se rupe unul ca Weldon se vede clar că TREBUIE să intre Kapetanos! Păi cine altcineva să intre dacă nu criza greacă prelungită? Nu știu cât de grav s-a accidentat Weldon, mi-e și frică să aflu, dar în meciul cu Dinamo e clar că CFR a jucat din minutul 10 cu un mare handicap. CFR Cluj, echipă care trage la titlu, stă într-un singur vârf de atac, și ăla improvizat, dar suficient de talentat ca să improvizeze bine. Weldon poate să-ți câștige un meci, Kapetanos poate să-ți câștige cel mult o minge. Bietul Kapetanos e lăsat să-și târască în liniște crucea, abandonat de norocul stelist și de actualii coechipieri, care îl caută tot mai rar cu vreo minge sau chiar i-o fură din față (vezi faza cu Hora din repriza a doua). Mort și neîngropat, copilul de suflet al lui Iuliu Mureșan intră total în gestiunea lui domn' doctor, ocupând nejustificat locul unei speranțe adevărate, care să se plieze pe stilul de atac al CFR-ului. E ușor să ne batem cu cărămida în piept că l-am adus pe Weldon (după lupte seculare, în a câta etapă?), că va da cel puțin 15 goluri, dar e mai riscant să garantăm că omul nu se va accidenta în veci!


Weldon, cel pentru care nu e bun Mastercardul, deși face toți banii.
Întrebare pentru Iuliu Mureșan: Ce punem în loc dacă cumva se va accidenta?
Ooops! Întrebare retorică...

A venit apoi rândul lui Lionn să cadă pe linia frontului imaginat de Costa. Titularizat ciudat, inexplicabil, parcă numai cu scopul de a mai închide gura celor care acuză inflexibilitatea formulei de start, fundașul dreapta i-a cedat locul lui Panin, irosindu-se astfel inutil o schimbare. Ghinion? Poate. Dar merg și variantele superficialitate, risc inutil, neinspirație.
Ce ne-au învățat etapele trecute, foarte proaspete în memoria noastră? Că fundașii centrali sunt varză la jocul la ofsaid! Nuno Diogo la Brașov - exemplul cel mai la îndemână - rămas visător în urma lui Piccolo, Panin și Camora, n-a tras niciun semnal de alarmă în trenul CFR. Azi a revenit Cadu în locul lui Piccolo, să ne arate că poate fi la fel de tolomac ca Diogo! Dacă Jorge Costa a crezut că Ciobotariu, un fost fundaș, se va preocupa numai să nu încaseze gol, și nu va studia modul cum poate surprinde CFR-ul, s-a înșelat amarnic și ne-a înșelat și pe noi! Golul lui Dănciulescu intră la manual, acolo unde mai sunt câteva intrate degeaba. Nimeni n-a avut chef de citit acest subcapitol, ce să mai vorbesc de învățat ceva din el...
O altă tactică care a fâsâit și s-a răsuflat într-o manieră dramatică a fost pasa alienantă înapoi, spre portar, folosită ca o tortură dedicată cu sadism desăvârșit suporterului feroviar în ultimele 3-4 meciuri. De data asta, era să ne coste ce avem noi mai scump, betoul! Utilizat în mod exagerat și exasperant pe post de libero, portarul portughez a fost pe marginea prăpastiei, gata să cedeze la o degajare. A fost prima dată când mi-a trecut fiorul groazei prin șina ferată a spinării. Îl și vedeam pe Mincă în poartă și o întoarcere deprimantă în trecutul foarte... neîndepărtat. O pierdere a lui Beto, după cea a lui Weldon, ar fi însemnat decapitarea ambelor capete ale echipei. Și pentru ce? Să-mi explice și mie cineva rolul a 20-30-40 pase la portar pe meci, când acesta e jucătorul cel mai îndepărtat de locul unde trebuie să ajungem cu mingea, poarta adversă! O altă pasă criminală înapoi, a lui Celestino, interceptată de dinamoviști, e încă o ”pledoarie” pentru renunțarea la modelul pasei de rubgy din jocul CFR-ului. Personal, prefer mingea la adversar și presingul tăios, avansat (cândva, CFR-ul era teribil de înzestrat la acest capitol!), unei temporizări în marșarier care nici măcar nu atrage adversarul și dă prost la categoria spectacol.
Ofsaidurile lui Sougou. Când ești înzestrat de la natura africană cu o viteză deosebită, care te ajută să intri în categoria fotbaliștilor bunicei și periculoși, e o strigare la cer să-ți bați joc de calitățile tale și să rămâi permanent în afara jocului! E rolul celor din tribune să-i strige senegalezului să stea mai aproape de ”casă”? Se justifică 6-7-10 faze în care Sougou este ”surprins” (pe cine mai surprinde?) în ofsaid pe meci, pentru norma de 1 gol la 2 meciuri? Golurile marcate pot șterge cu buretele alte zeci de faze potențial periculoase irosite cu seninătate? N-ar trebui să se ocupe cineva (de preferință o persoană plătită din cadrul clubului) și de acest subiect? N-ar merita să se încerce și altceva? De exemplu, o țâșnire de la 50 cm de linia ultimului fundaș, în direcția bună?
Deși centrările (în special cele de pe dreapta) pot încă să facă ravagii în apărarea adversarilor (și Dinamo era s-o muște de două ori în debutul partidei!), loviturile libere devin tot mai inofensive, iar cornerele executate de Renan tot mai scurte, mai predispuse respingerilor și contraatacurilor. Nu se mai văd scheme clare, cu pase preștiute de destinatar (exact acolo unde Dinamo excelează și-și compensează astfel părțile slabe). Fazele fixe sunt gândite tocmai ca să te scutească de atacuri poziționale epuizante, iar noi nu le mai tratăm cu atenția cu care o făceam în trecut (pe vremea lui Bergodi, de exemplu).
Cum era să uit de catastrofa ultimelor 10 minute, Nuno Diogo, cel mai bun prieten al cîinilor aseară? Adus gratis și plătit ieftin de conducere (criteriu care-l face din start mai bun decât Piccolo), folosit cu încredere de Costa pe postul de fundaș central portughez, Nuno Diogo este cel mult un apărător rezonabil de tatonare, dar prea puțin unul de deposedare. Cînd primești un penalty după ce adversarul trage de tricoul unui coechipier în careul îndepărtat, nu văd de ce faci ochii mari și umezi de vițel când te taxează pentru aceeași infracțiune!? Careul e careu, chiar dacă Ronny e cu fața spre poartă, iar Ganea poate visa doar la o foarfecă norocoasă și golul campionatului. Arbitrul are însă acoperire, indiferent că-l cheamă Tudor sau nu, că vrea sau nu Paszkany să se reprofileze pe crescut capre...
Nu mă mai întind cu obsesia introducerii ”salvatorului” Hora în repriza a doua, că ajung la capătul internetului. Hora e inutil. El nu face parte integrantă din formația CFR-ului, ci e pe persoană fizică individualistă, prestând servicii pe care nu i le cere nimeni și nu sunt utile nimănui, nici măcar lui. Deși nu e mai bine dotat fotbalistic, îl prefer pe Nicoară pe extrema stângă. Măcar joacă cu privirea ridicată și încearcă să-și găsească coechipierii cu pase, nu numai propria cale spre blocajul adversarilor și penibil.
Nu ghinionul ne-a ucis, în cele din urmă. Arbitrajul nici atât, în ciuda revoltei de neînțeles pentru mine a lui Paszkany de după meci, care a făcut - ca niciodată! - o grămadă de acuze fără acoperire în aspectul jocului. CFR s-a bătut singură dintr-o ocazie și jumătate a lui Dinamo, demonstrând o dezorganizare deprimantă în momente în care trebuia să joace nemțește. Din păcate, șansele să vedem un CFR german în Gruia sunt mai slabe de zero, afinitatea conducerii spre stilul peninsular-latin fiind prea dezvoltat. 2-2 e un rezultat enervant. Ți se ”fură” munca a două puncte și nu-ți convine, normal. Neamțul nu prea lasă însă loc de 2-3. Să scoți un punct e mai indicat decât să dai trei adversarului direct. Dacă veți studia fotografia de la golul care a închis tabela, poate o să vă întrebați și voi ce căuta Cadu acolo în loc să fie în locul lui Diogo (atâta încredere în colegul portughez? oarbă?)și cum se poate lua gol când nimeni nu pune presiune pe tine? Vi se pare normal să te bată un singur atacant - culmea! - același care ți-a mai făcut-o și în trecut?


Cadu face schimb de locuri cu Panin, iar Nuno Diogo e lăsat singur cu Marius Niculae.
Apoi Marius Niculae e lăsat singur cu Beto, care nu se știe exact cât mai poate să sară.
Trei dinamoviști vin prea târziu în ajutorul killerului,
dar tocmai la timp să-și ridice bonusul de 5.000 $ pentru victorie.

Și dacă tot veni vorba de Cadu, să ridice mâna cine crede că Ricardo posedă calitățile și trăsăturile caracteristice/specifice unui căpitan de echipă sau se ridică cel mult la nivelul de căpitan ”onorific”, datorită participării la istoria clubului din ultimul cincinal? Pe cine coordonează Cadu, pe cine înaripează, pe cine corectează, pe cine trage după el în luptă? Am mari dubii însă nu numai în privința lui Cadu. Nu cred că în lotul CFR-ului există vreun jucător cu stofă de căpitan adevărat, demn să împartă șuturi în fund și bătăi pe umăr coechipierilor din jur. Iar la faze precum cea din minutul 90+2 așa ceva se vede și se simte.
Înfrângerea rămâne înfrângere. Încrederea suporterilor în CFR nu e însă foarte zdruncinată. Existau oricum mari dubii referitoare la calitatea jocului prestat de ceferiști încă de la meciul cu Vasluiul încoace. Declarațiile lui Paszkany mă îngrijorează acum cel mai mult. Incapabil să identifice corect cauzele unei înfrângeri ce părea victorie la un moment dat, finanțatorul jucăriei trasează o direcție greșită de atac, într-un moment nepotrivit și delicat. Bombardamentul e declanșat împotriva unui arbitraj care n-a denaturat mersul partidei [Gol valabil neacordat? Penalty incorect acordat pentru Dinamo? Hmmm... Eu nu sunt pe aceeași lungime de undă, dar poate greșesc. Voi?]. Mi se pare mai utilă o retragere tăcută în propria bucătărie și butonarea la propriul mecanism, care cam măcăie, nu gâtuirea lui Tudor în mass-media oricum ostilă.
Urmează meciul orgoliilor, cu ”U”. Nu se va câștiga și nici nu se va pierde campionatul în urma lui. Dar, mai mult decât în meciul cu Dinamo, suporterii așteaptă succesul. Cârțu și Minteuan ne-au dezobișnuit de gustul victoriei, mai rău nu poate fi decât înfrângerea. Bătaia pe care ne-a dat-o aproape inconștient Dinamo nu face decât să pună degetul pe răni deschise în urmă cu mai multe etape. Nu-i vreme de lins rănile și îngropat morții. Urmează un meci în care nu există scuze pentru eșec, pentru că nu este ”un meci ca oricare altul”, cum le place lui Paszkany și Mureșan să blufeze. Pe teren nu pot fi băgate boxele, nu pot juca decibelii. Acolo chiar trebuie să demonstrăm că suntem mai buni. Cei mai buni măcar din Cluj-Napoca.

4 comentarii:

  1. Dupa penalty-ul acordat la Ronny,eram suta la suta sigur ca Tudor va cauta nodul in papura sa acorde si cainilor unul.Nu pentru ca n-a fost la primu’,nu pentru ca Tudor ar fi dinamovist,ci doar din cauza stilului de mare artist,prin care sa demonstreze ca el e cel mai tare,cel mai impartzial arbitru din lume.Pentru mine e clar ca si Costa si jucatorii au fost constienti de acest lucru.Apoi cand stii astea,nu tusesti,nu beshesti,nu pui mana in careul propriu.Nici vorba de 11 m,n-a fost nici tinere,nici tragere din partea lui Diogo,insa pozitionarea mainii drepte,proasta de tot.Normal,si dinamovistu’ stia cum sta treaba cu vanitatea lui Tudor,asa ca a profitat rapid.Parerea mea,nici vorba sa fie nevoit Paszkany sa treaca la crescut capre.

    RăspundețiȘtergere
  2. @caneto - Mâna lui Diogo nu avea ce să caute pe umărul lui Ganea, mai ales că dinamovistul era cu spatele la poartă, teoretic inofensiv (deși nici Marius Niculae nu părea cu fața spre poartă la golul de 2-3...). Dacă nu era penalty la Ronny pentru ținere, e clar că nu era acordat nici ăsta. Sau dacă primeam 11 m pentru henț în careu (nu fault), probabil Tudor ignora mâna lui Diogo.
    Oricum, nu l-am auzit pe Paszkany atât de (degeaba) pornit pe arbitraj ca aseară. Ce dorea? Să pună presiune pe Tudor post-mortem? Poate el și alții au văzut furt. Eu n-am văzut și doar nu era să scriu ce n-am văzut! Am observat în schimb cum au ieșit la suprafață toate slăbiciunile noastre, pe care nu știu cine sfântu are de gând să le rezolve. Nici măcar nu sunt sigur că mi-am adus aminte de tot ce am observat în timpul meciului, ca să trec la răboj în cronică. Dar o să-l citesc pe albusibiu, că el e mai atent cu purecatul (probabil își face notițe în timpul meciului :)) și o să mă lămuresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Meci frumos, arbitraj tipic tudorian, comentarii post-meci de prost gust din loja visinie! Desi rezultatul nu imi convine, mi-a placut daruirea echipei si faptul ca nu au cazut psihic dupa iesirea lui Weldon.
    Apropo de Weldon, p[oate s-ar cuveni sa ia el banderola de capitan, desi eu am impresia ca Beto e liderul vestiarului acum. Oricum, ce ai remarcat tu incercam sa vad si eu in timpul meciului: un capitan care sa-si imbarbateze coechipierii, sa-i traga dupa el, sa conduca echipa spre victorie. Am vazut doar un Cadu apatic si destul de tacut... Ciudat pentru un capitan, mai ales ca toti i-ar fi inteles limba...

    RăspundețiȘtergere
  4. Intra pe ziua de cj ( http://ziuadecj.realitatea.net/sport/vezi-poze-de-la-cfr---dinamo-galerie-foto--77598.html ) ai sa gasesti o fotografie in care Scarlatache il pocneste peste fata pe Roni, Tudor la cativa metri de faza se face ca nu vede. La Brasov nu plouat cu cartonase, e adevarat, dar nici faze in care intentia de a lovi sa se manifeste nu au fost. Aseara insa Rus blocheaza un contraatac fara intentia de ajuca mingea, Diabate il loveste pe Panin in afara terenului dupa fluierul arbitrului, plus faza din ziua. Toate cele trei faze au ca protagonisti, de la Dinamo, jucatori care aveau deja galben. Cu inca un lucru nu sunt lamurit. La faza cu bara crezi cumva ca mingea respinsa de Balgradean putea sa cada pe linia portii, daca nu era respinsa de dincolo de linie? Nu inteleg cum a putut cadea la radacina barei si sa se intoarca in teren daca Balgradean nu-i schimba directia dinspre inauntru inpre afara. Pur si simplu nu inteleg cum e cu putinta fizic. Nu invinovatesc arbitrul pentru aceasta faza decat pentru faptul ca era prost pozitionat, era la 10-15m de linia de fund. Cat despre penalty-ul lui Dinamo... ce sa zic ... Tudor se straduia sa il dea. Din pozitia in care era nu putea sa vada tragerea de tricou, una scurta ce-i drept, dar tragere, a lui Diogo. Putea sa vada doar mana care abia atinge umarul lui Ganea, asta ma face sa trag concluzia ca a fost sarguincios baiatul. In alta ordine de idei in prima repriza a fost busculat Diogo in careul lui Dinamo, mult mai evident, dar atunci naestrul fluierator nu a suflat in instrument de frica sa nu i se umpla cu saliva. IN FINAL O PROPUNERE. Putem verifica corectitudinea arbitrajului maine. Putem afla daca Samsunggiul sef e strain sau nu de manipulari. Asa ca propun sa cautam fazele litigioase din meci si sa bombardam emisiunea de maine depe DIGI de la 15.30, cu intrebari. Chiar daca nu raspunde Samsunggiul noi tot obtinem un raspuns. Trebuie doar sa identificam corect faza si minutul.

    RăspundețiȘtergere