Pagini

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Țară, să ne cunoaștem ceferiștii!


Întotdeauna am privit cu un amestec de fascinație și mirare atașamentul sentimental față de CFR al unor suporteri care nu s-au născut sau nu trăiesc în Cluj-Napoca (hai să rotunjesc la județul Cluj), ba poate n-au călcat niciodată în municipiu, iar în Gruia... nici atât. Fenomenul mă intrigă în primul rând pentru că încalcă flagrant o regulă nescrisă din manualul netipărit al suporterului de fotbal: patriotismul local!
De ce ar ține un orădean cu CFR, când a crescut cu/lângă FC Bihor? De ce ar fi un bistrițean fan al feroviarilor, când are Gloria mai aproape? Să merg un pic mai departe, să depășesc cadrul patriotismului regional și să mă întreb: de ce ar ține un sucevean cu CFR-ul din Cluj, când SC Vaslui, o echipă din ce în ce mai importantă pentru fotbalul din țara lui Coșbuc, Eminescu, Arghezi sau Dragomir, e mai colea? De ce s-ar bucura un locuitor al Pașcaniului de victoriile CFR-ului ardelean și nu de izbânzile reușite de CFR Pașcani, în cazul în care mai există?
E clar că cei mai mulți dintre ei au devenit suporteri ai CFR-ului în ultimul cincinal, atrași de performanțele clubului, de satisfacția că cineva din provincie le-a dat peste nas echipelor din Capitală sau încântați de evoluția unor jucători exotici, precum Fabbiani, Dubarbier, Culio, Tony etc. Chiar dacă există destui deștepți care să-i catalogheze drept suporteri de rezultat, de internet sau chiar falși, contra-naturii, existența (și păstrarea) lor e un indicator foarte important al prestanței clubului CFR 1907 Cluj!
Îl știți cu toții pe albusibiu. Dacă n-ar exista în carne și oase, mai că și-ar merita titulatura de legendă. Sibianul iubește CFR-ul de ceva vreme și are darul de-a putea să-și exprime dragostea și aprecierea în scris. Cronicile sale sunt deja celebre. Dacă până la ora actuală n-ați adormit măcar o dată lecturându-i vreo nuvelă, dați-mi voie să vă trimit la un consult oftalmologic, să vă schimbe dioptriile ochelarilor de cal cu care vă alegeți articolele din presă și blogosferă! Dar această postare nu se vrea un omagiu adus lui albusibiu (oricum, cineva a reușit să subțieze substanța termenului, ajuns aproape de nefolosit). Albusibiu mi-a oferit doar pretextul pentru aceste rânduri. Ca și alții, aștept cu nerăbdare cronicile sale, ba chiar cu recunoștință, pentru că știu că munca lui mi-o ușurează pe a mea. Pentru că știu că vine el cu istoria la secundă a evenimentului sportiv, mă pot relaxa în cronicile mele, pot să sar peste amănunte, pot să ignor fapte, faze, întâmplări. Oricum iese pe scenă albusibiu și face curățenie după mine. Aduce el rigurozitatea.
Mai mult chiar decât cronica, în pagina lui albusibiu mă atrag comentariile și discuțiile iscate cu publicul. Acolo se pot descoperi atât idei interesante, cât și persoane remarcabile. Cu voia lui albusibiu, am pescuit câteva rânduri care mi-au atras atenția și pe care s-ar putea ca unii dintre voi să le fi pierdut.

Anonim: ”Albule, te felicit pentru articol! Sunt mândru că există și alți nebuni ca mine! Nici eu nu sunt din Cluj, ci din Arad [UTA vă zice ceva? - n.a.] și țin cu CFR. Chiar am convins pe mai mulți prieteni să țină cu CFR! Sunt un fan obsedat de CFR: am sigla CFR în mașină, am fulare, tricouri, tonuri de apel CFR, și tema de pe telefon e cu CFR, deci sunt un fanatic! Și îți zic un lucru: anul acesta am fost în concediu în Moldova, la mănăstiri, și m-am mirat că am găsit în majoritatea locurilor pe unde am fost și fani CFR! Mi-am dat seama atunci că cei de la U Cluj greșesc. N-are U Cluj nici jumătate din suporterii lui CFR. Așa se pune problema: CFR a trecut de limita de a avea fani din orașul clubului, e la un alt nivel. Majoritatea fanilor sunt din afara orașului, chiar și din afara granițelor! Dacă am întâlnit pe net fani CFR din America, Australia, chiar și din Africa, eu zic că participarea din CL din 2008 a făcut cunoscut CFR pe toate continentele.”
MISI: ”Apropo de suporterii din alte localități: fiind în concediu la Ocna Șugatag, nu mică mi-a fost mirarea să văd în fața mea, în piața din comună, o mașină cu număr de înmatriculare MM - ... - CFR, și cu toate însemnele CFR-ului pe geamuri. L-am oprit pe respectivul șofer, l-am felicitat și i-am explicat că așa ceva aș fi vrut și eu să fac în Cluj, dar n-am riscat să ajung săptămânal în service și să nu pot să-mi repar mașina că nu-mi aprobă CASCO.”

Așadar, suporterii extracomunitari ai CFR-ului au voce și promovează fără rețineri imaginea clubului feroviar dincolo de hotarele județului Cluj sau ale României. Chiar dacă mulți dintre ei nu contribuie cu prezența fizică sau  financiară (bilete, abonamente, materiale promoționale) în Gruia, apartenența lor spirituală trebuie aplaudată. Deoarece nu s-a definitivat încă recensământul suporterilor clujeni, ba nici măcar nu a început, nu se știe exact care dintre echipe are mai mulți de partea sa. De fapt, nici nu e foarte important cât de străini am fi în propriul oraș (ce jalnică exprimare!). Faptul că, acolo, dincolo de orizont, sunt destule inimi care pompează în ritmul roților de tren de la Regionala Cluj, trebuie să ne dea un sentiment foarte reconfortant! Asta-i planeta CFR, de care mai povestesc eu cîteodată pe blogul ăsta. Tu-tu! Țineți aproape!

2 comentarii:

  1. Bravo Dinule, ai pus punctul pe "i"! Pasiunea pentru CFR a depasit de mult granitele judetului, ajungand acum a 3-a sau a 4-a cea mai iubita echipa din tara (echipele bucurestene inca au multi sustinatori). Cu siguranta majoritatea suporterilor CFR-isti au aderat la culorile alb-visiniu abia de vreo 5 ani incoace, dar nu sunt cu nimic mai prejos decat cei care tin cu echipa favorita din copilarie. Acestia au descoperit echipa din Gruia in anul primului titlu, uimiti de indrazneala unei echipe "micute" de provincie, s-au indragostit apoi de "eroii de pe Olimpico" si, nu in ultimul rand, si-au identificat propriile principii de viata in filozofia conducerii CFR-ului: bun-simt, profesionalism, respectarea adversarilor, orientarea spre performanta etc., lucruri rar intalnite la "galagioasele" echipe dambovitene. Au contribuit din plin la cresterea popularitatii echipei jucatori precum Tony, Semedo, Dubarbier, Culio, Cadu, Pereira, Mandorlini, oameni cu alta mentalitate fata de fotbalistul roman si care se exprimau doar pe teren, ziarele si emisiunile de scandal neavandu-i niciodata in prim plan.
    In meseria mea, umblu mult prin tara si cunosc foarte multi oameni si am ajuns sa am amici cu aceeasi pasiune comuna ca a mea, CFR-ul, in Craiova, Constanta, Iasi. Niciunul dintre ei nu a calcat vreodata in Gruia, dar asteapta cu nerabdare fiecare meci al echipei noastre, ma suna sa afle "noutati" sau sa dezbatem evolutia favoritilor si, mai mult, poarta cu mandrie insemnele CFR-ului la ei in orase. Asta spune multe despre suporterul ceferist de pretutindeni... Respect tuturor suporterilor ceferisti, FORZA CFR!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma mira mirarea ta :).In articolul precedent spuneai ca CFR-ul a devenit un brand.Pai,asta-i explicatia.
    Real Madrid este obligat sa joace amicale in Asia pentru a multumi suporterii de carton si de tastatura de acolo.
    Suporterii lui Steaua,Dinamo,Rapid din Dorohoi,Baia Sprie,Tecuci,Tulcea,Simeria(ce n-au vazut niciodata un meci pe viu al echipei favorite) acuza de “cartonism”,”rezultatism”,”artificialism” si “tatstaturism” suporterii CFR-ului,fara sa-si dea seama ca pe sestache am intrat in “grupul de elita” al cluburilor cu fani in toata tara.
    Cine stie,poate dupa 25 de ani de hegemonie ceferista,timp in care vom depasi Steaua ca numar de fani, vom acuza suporterii lui FCM Resita(care ne va fura Cupa Romaniei in 2034) ca-s artificiali si de rezultat :)

    RăspundețiȘtergere