Pagini

joi, 24 noiembrie 2011

Jocuri de milioane la Cluj-Napoca

Un concurs de împrejurări care riscă să se termine prost,
chiar dacă (pentru u-nii) nu se putea încheia mai bine!

Motto: ”Alu'Tișe, alu'Tișe, hai la joc!”
(prelucrare a unui cântecel care nu mai este pentru copiii mici și nici pentru cei proști)

Nu țin minte dacă am scris în vreo postare sau numai în comentarii la articolele altora [scriu multe tâmpenii, nu le rețin pe toate], despre senzația pe care mi-o dă conducerea CFR-ului - și mai ales finanțatorul Arpad Paszkany - în acest sezon. Senzația de acum ori niciodată! Chiar dacă n-am scris încă nimic, am să... mă repet în cele ce urmează.
Vă aduceți bine aminte sezonul trecut pe care am vrut cu toții să-l uităm, nu? Cuprinși de euforia câștigării a ”n” trofee în 2010, ceferiștii s-au comportat ca și cum ar fi prizat și ei din linia trasată cu praf de var alb pe gazonul verde, într-o imitație a gestului făcut de Robbie Fowler la un meci cu Everton, din 1999. Pe Fowler, gestul l-a costat vreo £60.000 amendă și 4 meciuri de suspendare. Pe ceferiști, care s-au crezut prea high, i-a costat ratarea pregătirii de vară și arderea etapei de întărire a lotului. A urmat campionatul EDicilor, Edimarilor și al altor eclowni (în teren și pe bancă), încheiat pe un strident loc ”10 pentru România”. Finanțatorul și-a asumat la final întreaga vină pentru ratarea sezonului, pe care a împărțit-o ulterior (75%-25%) cu jucătorii.
Acum e altceva! Se vede și se simte. La CFR au venit jucători dintr-o viță nobilă de fotbaliști, pe care spectatorii din Liga lui Mitică n-au văzut-o nici măcar în ”Drumul spre victorie”! Nici nu-i mai numesc pe Beto sau Weldon... Conducerea CFR se revoltă la arbitraje piezișe. Se pune presiune pe antrenor. I se cer ”x” puncte din ”x”, dar nu mai puțin de ”y”. E clar că se vrea titlul anul ăsta! Cu orice preț, cu disperare.
M-am întrebat dacă această schimbare radicală la față se datorează numai orgoliului rănit al lui Paszkany sau unor raționamente mai profunde, în primul rând financiare. Se știe că nu există o sursă mai bună de finanțare decât milioanele care vin dintr-o participare în Champions League. Ori, tocmai acest zăcământ de aur începe să migreze, precum un iceberg flotant, tot mai departe de țărișoara noastră. Atacurile echipelor românești la banii UEFA par din ce în ce mai lipsite de șansă. De aici mi-a mirosit o undă de disperare în acțiunile celor care manevrează CFR-ul.
Nu ascund bănuielile mele, mai ales că e foarte posibil să le fi împărțit și cu alți chibiți. Mă gândeam că o ratare a șansei de a intra în grupele CL ar putea însemna o îndepărtare spirituală sau chiar fizică a lui Arpad Paszkany de fenomenul fotbalistic. Adică, jucăria nu se futu, dar plictiseala de jucat cu ea veni mai repede... Mă gândeam că mai sunt doar câteva obstacole în calea unei teoretice eliberări de sarcină pentru domnul Paszkany. Principalele puncte, în opinia mea, ar fi: 1) transformarea palpabilă a procentelor din viitoarele transferuri ale lui Alvaro Pereira și Lacina Traore în arginți; 2) recuperarea investiției de cca.19 milioane euro cuprinse în amenajarea arenei Dr.Constantin Rădulescu.
Adică nu prea mai am jucători (tineri, de perspectivă) de pe urma cărora să scot o căruță de bani [de fapt, ar fi unul, Sergiu Negruț, cu un potențial de vreo 10 milioane - estimarea mea - dar care e lăsat la fezandat în Liga 3], cei din prima echipă sunt bunicei, dar cam trecuți ca să mai dea cineva bănuți pe ei, iar robinetul UEFA s-a închis! Păi, în condițiile ăstea, farmecul ardelenesc al vieții scade văzând cu ochii. De tinichele e plină deja vitrina! Ce, ne mai jucăm numai de dragul banilor din televizări?...
Nu-i un raționament prea științific - recunosc! - dar cred că unui suporter nici nu i se poate cere să se exprime în spiritul și litera contabilității. Mai ales că Paszkany nu e singurul din spatele CFR-ului. Există și alții, mai în umbră, dar finanțatori importanți. Oricum, eu am depășit demult etapa groazei că moare CFR-ul dacă se plictisește Paszkany de jucărie! E un club pe care l-a salvat și nu cred că ar avea vreo satisfacție să-l extermine. La o adică, s-ar găsi cineva să preia CFR-ul, n-aveți grijă! Ba s-ar da chiar o luptă acerbă pentru fotoliul vacant! Pentru că CFR a devenit, în ciuda strâmbelor băgate prin gard de proprietarii altor capre și a celor proprietari doar ai propriului miel, un brand!
Așadar, mai laconic pusă problema: recuperăm câți mai mulți bani (poate ieșim chiar în câștig ce ceva fise, nu doar cu profit de imagine!), ne strângem mâinile, ne urăm succes și lipsă de stenograme, bye-bye!, pa-pa!
În acest puzzle, milioanele turnate în stadionul din Gruia (și recuperarea lor) au un rol capital. Iar construirea Arenei Cluj reprezintă o ocazie excelentă pentru a rezolva problema! Sper că am fost destul de clar și nu v-am pierdut pe Calea Mănăștur...
Ei bine, am citit câteva articole și câteva declarații fresh de proaspete, care par să-mi dinamiteze și să-mi arunce în aer supozițiile! Culmea e că nici nu m-ar deranja să asist la explozie. Pornim de la ideea că feroviarii au investit în Gruia cca.19 milioane de euro. Clubul CFR e dispus să cedeze arena din Gruia Consiliului Județean, spre gestionare și modernizare, oferindu-se să plătească chirie pentru dreptul de folosință, sub forma unei sume achitate deja în avans (9 milioane). Restul de 10 milioane ar trebui să fie returnat clubului CFR (buzunar Paszkany și alți investitori) treptat, într-o perioadă de 5 ani! Așadar, orice matematician cu ”5” pe line poate socoti că CFR ar încasa pe loc, în cazul în care CJ Tișe intră în horă, doar 2 milioane de euro! 8 milioane de euro ar rămâne blocate, cel puțin o perioadă, iar 9 milioane ar fi ca și consumate. Pentru cineva care s-ar fi săturat de jucărie, nu e deloc o mișcare logică! Concluzia e logică, în schimb: se pare că Arpad Paszkany are de gând să mai schimbe o roată-două, să mai înlocuiască șoferașul, să mai trântească mașinuța de pământ, dar să continue joaca.
PS: Mă distrează (sau poate nu) cum unicul ctitor al așezământului Cluj Arena - da, cel cu statuia cioplită în piatră albă și neagră! - o dă cotită în problema solicitării clubului CFR de a evolua pe noul stadion. Dacă la onoruri a făcut față stând... în față, la spălat rufe murdare preferă să se retragă și să-i împingă pe alții în prima line! Să voteze ei, să stabilească ei, că doar e democrație! Omul ar putea să joace fotbal; e un bun pasator. Bănuiesc că unul dintre puținele lucruri care-l deranjează la ora actuală sunt pretențiile teritoriale (sau financiare) venite dinspre Gruia, ce apar tocmai acum, când putea să se bucure în tihnă că a scăpat de fifty la sută din problemele interne, tribale...

4 comentarii:

  1. Cand a aparut oferta CFR-ului in presa,si mie mi-au sarit ochii imediat pe cele 9 milioane propuse drept chirie anticipata si mi-am zis in gand:iote dovada ca nu s-a plictisit de jucarie.
    Probabil si Tise a remarcat prima data acel punct al ofertei:iote dovada ca n-o sa ne mai futa la cap ca vor sa joace pe Cluj Arena.
    Indiferent care va fi deznodamantul,consider legitim si inteligent pressingul facut de Paszkany la CJ.

    RăspundețiȘtergere
  2. fain, mi-a placut. ai dreptate

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a trecut si mie prin cap ca Paszkany s-ar lua dupa Bucsaru datorita secarii "minei de aur" numita CL, dar eu cred ca si-a dat seama ca bani se pot face si altfel din fotbal. Chiar tu ai scris-o: prin vanzarea de jucatori! Daca din 2 in 2 ani vinde cate un Traore sau Pereira, nu are cum sa iasa "pe minus" cu jucaria, ci chiar din contra. Avem echipe de copii si juniori care ocupa locuri fruntase in competitiile la care participa, avem jucatori de "import" sub 18 ani care seamana cu Traore macar la culoare si continentul de origine, avem baze sportive mai multe decat concitadinii etc. Daca aruncam o privire prin Liga lu' Mitica, cred ca suntem una din putinele echipe care putem spera la "un viitor luminos". Toate astea par a indica un club de fotbal cu baze solide, orientat spre performanta, cu un management profesionist. DAR... totul depinde in mare masura de un singur om sau de capriciile acestuia! Asta e, nu suntem singurul club din lume in situatia aceasta, ba chiar as zice ca facem parte din majoritate! Desi Paszkany a reusit niste performante incredibile cu CFR-ul, nimeni nu stie inca daca le-a facut din pasiune pentru fotbal sau din orgoliu personal. De fapt, la asta se reduce tot viitorul acestei echipe: pasiune sau capriciu(?!)
    CFR-ul nu va muri, de asta sunt sigur, e deja un brand prea mare si prea atragator ca sa nu-si gaseasca rapid "cumparator", in caz de necesitate. Deci noi putem sta linistiti, vom avea ce dezbate si la pensie (sau batranete, "pensia" s-ar putea sa fie un termen arhaic in viitorul nu prea-ndepartat).

    RăspundețiȘtergere
  4. @dan.f - Comentariul tău e foarte robust, exact în spiritul postării mele. Așadar, mergem înainte cu Paszkany până la pensie (nu contează cine ajunge primul la ea).

    RăspundețiȘtergere