Pagini

joi, 6 octombrie 2011

The making of "Un banner spurcat"


V-aţi adunat în spatele blocului înalt, în faţa şirului de garaje. V-aţi salutat cu patos. „Numai U!” „Numai U!” „Numai U!” „Numai U!” „Numai U!” Din garaj AŢI SCOS materialul şi l-aţi derulat pe asfaltul crăpat. Nu ploua. Careva l-a şters de praf şi pânza de păianjen cu o bluză de treling stătută. Unul dintre voi a adus un spray verde. V-aţi uitat cruciş la el. „Nu-i bun! Trebe negru.” Ăla mai căpos a hotărât. „Scriem pe două rânduri, să pară poezie.” Da’ trebe băgare de seamă, că o apucat deşteptu’ ălalalt să taie deja materialul în două. Să ajungă de două bannere. „Grijă mare cum sufli literele, Artistule, să încapă!” Artistu’ a clătinat preocupat din cap. EXCLUSIVITATEA. Ăsta-i cuvânt lung, cine mă-sa l-o inventat! „Deci, io încep!” Aţi stat cu ochii aţintiţi pe literele rotund-pătrăţoase care începeau să se înşire. Sorbeaţi DIN privire lucrătura. Arătau bine. Literele. Proporţionate, nu una prea mare, alta prea mică. Una prea grasă, alta prea firavă. CONTRACT. Nu erau nici înghesuite spre final. Meserie! Artă! Artistu’ a tuşit astmatic şi a lăcrimat uşor când a ajuns la jumătate. Vaporii de vopsea l-au atacat, dar se merită! A scos o ţigară şi şi-a admirat opera. „Stai numa’ să vezi când l-om pune sus, cum a arăta!” Rândul doi e mai simplu. N-ai cum greşi la el. PENTRU UN. Aici aţi zâmbit toţi, satisfăcuţi şi mândri. „Doi de U! Ce zici!?” Cuvântul următor v-a încruntat privirile, deşi începea tot cu U. UNGUR. „Las’ că vede el, chelu’!” Aţi scuipat cu toţii. Cu muci. Mai puţin mucosu’... „Las’ că vede şi Alin!” SPURCAT. Gata. Aţi scuipat cu toţii, din nou. Tot cu muci. Mai puţin mucosu’... V-aţi îndepărtat cu toţii câţiva paşi şi aţi privit cu un ochi, ca la un tablou. „E bine”, a zis unul. „E OK”, a zis altul. „E perfect!”, aţi decis cu toţii. Mai puţin mucosu’. Mucosu’ ăla mic tăcea. Tăcea şi privea nedumerit. Descumpănit. Plin de contradicţii. L-aţi privit prelung. I-aţi citit în ochi întrebarea nespusă. „Pista, tu nu eşti ca ei! Tu nu eşti ungur, mă! Tu eşti... maghiar!” Pista tăcea. Tăcea şi rumega. Unul singur era nemulţumit. Unul singur clătina uşor din cap. Artistu’. „Nu-mi place ceva! Ceva nu-i bine!” Atunci a vorbit şi Pista, şoptit. În româneşte. „Nu  rimează!” L-aţi privit cu iritare. „Ce ştii tu, pui de ungur?” Dar ştia Artistu’. „Trebuie nişte puncte între cuvinte, să fie totul cât mai clar” Trebuie puncte, clar! Trebuie puncte! Lipsesc punctele! Unul dintre voi, ăla de la zootehnie, a găsit soluţia. „Pista, ia sprayul şi suflă nişte puncte între cuvinte dacă eşti român!” Pista a luat sprayul. Pista n-a zis nimic. Pista ţinea cu U. Da’ Pista se uita cu jumătate de ochi spre balconul de la ultimul etaj, să nu cumva să-l vadă anya. „Lasă, Pista, că dacă te bate mă-ta, te bate pentru U!” V-aţi despărţit satisfăcuţi. „Numai U!” „Numai U!” „Numai U!” „Numai U!” U revine acasă.
(a doua zi)
Ziua porţilor deschise. Arena Cluj. Sau Cluj Arena. Pe mormântul lui Ion Moina. Bannerul e la loc vizibil. Nu stă o eternitate, dar suficient cât să fie văzut de contribuabilii de pe un stadion întreg. Văzut de un oraş întreg, de un întreg Ardeal, de o ţară întreagă şi aşa mai departe. Văzut de Chelu’, de Grasu’, de cei 200 de şobolani. Văzut de Alinuş. Văzut de miile de suporteri U-işti. Văzut de Walter, de Prinţ, de Claudiu, de Unguruşan. Văzut de Zsolt Szilágyi, de Zsolt Musznai, de Alpár Mészáros, de Zoltan Ritli, de Zoli Iasko. Un alt Zoli nu-l vede, însă.  N-are cum să-l vadă. Se răsuceşte doar, acolo, în întuneric. Încă o dată...


NOTA - Acest text este o fabulaţie şi a fost scris de singurul român spurcat din Univers. Sper că n-am rănit pe nimeni în afara celor care meritau răniţi.

13 comentarii:

  1. genial ma' spurcatule, ca de obicei! e de geniu!
    hai frana!

    RăspundețiȘtergere
  2. SUPERB! Ai grija sa nu-ti cada vreo caramida-n cap! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Chefere, dan.f - Multumiri!
    Ma gandeam sa-mi fac si eu un banner personal: "Mai*bine*stelist*decat*rasist*!/Mai*bine*U-ist*decat*sovin!" Are puncte, da' nu prea rimeaza...

    RăspundețiȘtergere
  4. "Mai*bine*stelist*decat*rapidist*!/Mai*bine*U-ist*decat*sovin*ist! asa rimeaza...si are si puncto-stelusa despartitoare O_o *)))

    RăspundețiȘtergere
  5. bravo mai, ai fost cel mai spurcat dintre spurcati la faza asta! :)
    da' fii-tu ce zice ?
    ffan.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Che - Suna mai bine la tine. Recunosc ca nu-s cel mai poet dintre pamanteni.
    @ffan - Chiar e o chestie cu fiu-meu! Bine ca mi-ai adus aminte. Am vrut sa pun de-o postare, dar am tot amanat. Ceva de genul cum n-a fost lasat sa intre in Gruia la galeria Gazului Metan! Super-tare! :)
    @Anonim care nu doarme la ora 01:00 - Am incercat doar sa te tin treaz. :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru articol!
    Sunt sigur ca bietii uisti nici nu-si dau seama ce autopublicitate si-au putut face cu acel banner.Plus ca si-au facut si clubul de rusine.

    RăspundețiȘtergere
  8. 07 esti mai mult decat genial, esti perfect *d.p.d.v. spiritual)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am ras...de data aceasta amar si fara rima...Dinule devii din ce in ce mai bun in scrierile tale,ti-am mai spus eu ca aduci la scris cu I. Chirila pacat insa e ca cei care ar trebui sa vada scrierile tale nu le vor vedea niciodata si cu atat mai putin vor intelege ceva...

    RăspundețiȘtergere
  10. @caneto - Ba poate chiar U-istii (cu litera mare si subliniat) si-au dat seama ce au facut... u-istii! Desi au folosit singularul, prea se vede ca are valoare de plural.
    As fi foarte curios cati au aplaudat bannerul, daca au fost clujeni care au ripostat la fata locului, cine a dat jos bannerul etc. Neavand aceste informatii, m-am limitat sa scriu despre lucruri pe care le "stiam".
    @27/11 - Multumesc! Nu-i usor a fi perfect*d*p*d*v*spiritual, dar merg zilnic la sala.
    @Anonim (albusibiu?) - Nenea Chirila era un tip cat se poate de normal. Nu incape comparatie. Iar "Sepcile rosii" e o carte pe care fac pariu ca a citit-o aproape fiecare ceferist, la vremea ei.
    Textul de mai sus nu e un atac impotriva lui "U"! De fapt, nu cred ca o sa gasiti asa ceva pe blogul meu. Ironie cu aluzie la persoane, intamplari - da, dar nu atacuri la adresa clubului. Cine ma cunoaste (probabil nimeni :) ) stie ca sunt in primul rand clujean si apoi suporter. Eu sunt un pacifist, desi stiu ca la fotbal e mai greu cu pacea decat cu razboiul.
    Si acum am sa va dezvalui motivul pentru care am scos aceasta postare pe blog! Ea nu este adresata celor care au comis-o deja, ci altora, care sper ca nici nu vor exista. Sper ca, daca se vor aduna cativa baieti cu "inspiratie" in spatele unui bloc mai scund din Gruia, in fata randului de garaje..., ei vor sti ce sa scrie! La prostie nu se raspunde cu prostie.

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Nu ai ghicit Dinule,nu e albusibiu,dar nu conteaza cine e oricum.. Insa daca esti curios cauta in comenturile de acum (cred) un an si o sa descoperi cine a facut comparatia scrierilor tale cu ale regretatului I Chirila.
    Dar daca esti cuminte si o sa scrii mereu asa promit ca am sa imi dezvalui identitatea :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Superrrrr---oare nu se poate posta pe sietul pinguinilor ????

    RăspundețiȘtergere