Pagini

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Spor de penibilitate: 3 puncte [CFR Cluj - Ceahlăul 2-1]

Iuliu Mureşan, scuzându-se că, nevăzând reluările,
n-are habar de ce au venit moldovenii la Cluj fără Pinalti...

Cel mai bun lot din viața managerială sportivă a președintelui Iuliu Mureșan are un prim-11 pe care-l știu pe de rost toți copii, fanii din tribune, din fața televizoarelor, de pe net, Trombetta, toți adversarii din competiția internă și viitorii adversari din Champions League și Cupa Intercontinentală. Echipa câștigătoare nu se schimbă, chiar dacă arată suspect de stoarsă de vlagă după etape considerate relativ ușoare și în ciuda absenței zborurilor obositoare prin Europa de la mijlocul săptămânii. Echipa învingătoare nu se modifică, doar se mustrează și dojenește fără avertisment, pe motiv că s-a oprit la 4-0, în loc de 8-0, la Chiajna.
Dar cel mai bun lot (din cea mai bună viață managerială sportivă...), reprezentat pe teren de cei 11 titulari magnifici, nu prea are chef de fotbal! Cel puțin în prima repriză, după minutul 20, eu nu pot spune că am observat slăbiciuni la mândra noastră formație feroviară. Nu. Doar indolență, plictiseală, lipsă de tragere de inimă, gânduri îndreptate spre eroticul minut 90+ și spre jacuzzi-ul de după victorie, cu o halbă de șampanie alături. Deci, ca să ne înțelegem, CFR-ul a bătut Ceahlăul în minutul 17! A urmat spectaculosul fotbal de posesie zdrobitoare, cu pase precise spre Beto, Mincă, Fernandes, Stăncioiu, Nuno Claro, Tiut, Amadio și chiar Martin Tudor, Ștef...
Spectatorii Suporterii [spectatorii probabil nu rezistă financiar să vadă săptămânal meciuri și pe Cluj Arena și în Gruia; criza mă-sii de criză!] s-au cam prins că fotbalul e luat peste picior și au apelat la huiduieli. Și pe bună dreptate! V-am spus doar că și în Anglia gazdele sunt taxate pentru pasele repetate înapoi, pentru non-combat. Oricât de iubit ar fi Beto, cine are chef să-l vadă o jumătate de repriză pe el la minge în locul lui Weldon? Nu ador huiduielile, nu le recomand când jucătorii greșesc, nu le consider elegante și utile. Dar când jucătorii n-au respect pentru spectacolul fotbalistic și pentru cei din tribune, le accept.
Culmea este ca meciul nu începuse așa! Ceferiștii erau singurii care puneau bocancul pe minge, în timp ce moldovenii încercau să limiteze viitoarele proporții ale scorului. Bastos avea chef de fotbal, Weldon venea înapoi să-și caute mingi, Camora urca pe extremă să-l servească perfect pe Sougou [o fi senegalezul atins de sindromul "Traore - bară"?]... totul arăta minunat, încântător! După golul marcat cu destul noroc de Weldon, singurul care mai fugea dupa minge și adversari - fără evident succes - era Peralta! Ceilalți intraseră într-un fel de silentio calcio ma non troppo în stil de mare campioană. Parcă jocul se terminase deja pentru ei. Numai că la fotbal nu merge ca la box. Nu există KO, decât victorie la puncte. Și dacă nu sar brichete în teren, trebuie să bifezi toate rundele, până la gongul final.
Sincer, inițial am crezut că-l iau la mișto pe Paszkany, spectator de lux la această partidă, pentru nemulțumirile exprimate public după 4-0 cu Concordia, în loc să se limiteze la laude.
Ceahlăul a mișcat câte ceva, dar destul de subțire, cu doar un șut care să-l lungească pe Beto, spre finalul reprizei.
Oricât de priceput aș fi la fotbal, după pauză n-am mai înțeles nimic, așa că mi-am dat seama cât de nepriceput la fotbal sunt! Ce diferențe pot fi între modalitățile în care se pot obține 3 puncte! O victorie cu 1-0 lăsa probabil urme de nemulțumire în tabăra publicului ceferist. Victoria cu 2-1 vine însă la pachet cu o mare doză de penibilitate, frustrare și îngrijorare.
Dacă rămânerile permanente ale lui Sougou în ofsaid, offside și Abseits, dispariția de pe ecranele panoramice a lui Weldon, teleportarea lui Bastos înapoi în fotbalul din China, n-au fost chiar atât de stridente, ce s-a jucat de la mijloc în jos a fost crimă și (aproape) pedeapsă! Musca bâzâie enervant și pe căciula lui Costa, care face schimbări târzii, destul de inofensive și care se bazează prea mult pe norocul numit Beto. Dacă la 4-0 nu te doare, iată că la 1-0 ustură! Trebuie revigorată urgent nu numai prima echipă, ci și banca de rezerve. Dacă se așteaptă fabuloasele întăriri din iarnă, garantat 100% reușite [Păi n-au venit Beto, Weldon, Renan, Sougou? Normal că vin numai super-valori!], se pot pierde câte 2 puncte aici, câte 3 puncte acolo... Iar în primăvară, când se numără bobocii în fotbal, s-ar putea să terminăm de numărat prea repede. Da' să lăsăm punctele conducerii, că ea vine cu bani de acasă să le premieze. Eu cer doar ceva mai mult fotbal. Mai sunt ceva resurse în intrinsecul lotului sau pregătirea de vară a lui Mando a fost mai dezastruoasă decât se credea și se va întinde pe durata unui cincinal? Vom trăi și vom vedea, în transmisiune directă.

Prima fază încântătoare a meciului. Camora urcă pe stânga,
centrează excelent și Sougou trimite mingea în bară.
Nu cred că mai am și alte faze încântătoare ale meciului, din păcate...

Weldon insistă pe stânga, pune un fundaș în fund, centrează prost,
dar un nemțean decide să-i dea o pasă mai exactă înapoi: 1-0

Beto reține un șut ce se dorea în plasă,
dar ceferiștii ignoră avertismentul și intră învingători la vestiare

Ăsta nu mai e avertisment, ci singurul gol frumos al meciului: 1-1!
O centrare atât de lungă, încât Costa avea timp berechet
să mai introducă doi fundași între Cadu și Panin...

Iese Peralta, pe care consider că l-ați fluierat ca niște măgari!
Măcar a greșit încercând să construiască,
nu dând pase "acasă", ca alții

Faza pe care cei din studiou nu reușesc s-o descâlcească în sensul dorit.
Sougou luftează în careu, agățat (sau nu) de un adversar. Penalty.

2-1! Execută perfect Cadu.
Unul dintre puținele lucruri bune făcute de căapitanul CFR-ului
în drumul de azi spre cetățenia română

După un fault în careu, trecut cu vederea pentru că Ceahlăul nu e din Capitală,
Cadu se încadrează în normă și încasează un "galben" pentru un fault extras din arhiva personală

5 comentarii:

  1. Nu pot fi niciodata de acord cu fluieratul jucatorilor,dar consider ca Peralta a fost printre cei mai slabi de pe teren;
    vrea sa faca multe insa nu-i iese absolut nimic,nu numai in meciul de azi,ci de cand a revenit in teren dupa pauza cauzata de acea accidentare.
    depinde toata echipa de el,pana nu-si intra in forma,vom suferi.
    Nu ca ar fi adus vreun plus sau minus in joc,ma intreb asa,cum se poate face deosebirea,in cazul lui Hora,intre alergarea usoara,una mai intensa si sprint,ca eu nu vad niciodata vreo diferenta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce motivatie mai au jucatorii daca titularii sunt mereu aceiasi, indiferent de evolutia in meciul anterior? Titularii n-au motive de ingrijorare, iar rezervele n-au sperante de titularizare... Nu-mi place sa-l vorbesc de rau pe Costa, dar uneori mi se pare foarte limitat! Nuno Diogo tinde sa-i ia locul celuilalt Nuno in "sufletele" suporterilor, dar se insista in continuare cu el si cu Piccolo sau Rada pe banca. E normal, ei nu vorbesc portugheza...
    Meciul de azi a fost o umilinta pentru toti suporterii ceferisti, sper ca si pentru jucatori si conducere!

    RăspundețiȘtergere
  3. te contrazic, 07, în privința lui Peralta:
    pasele lui au fost, cu predilecție, înapoi.
    am urmărit în mod expres acest lucru, nu vorbesc doar din impresii.
    și a jucat execrabil, la fel ca în meciurile anterioare.
    presupun că a obosit.

    la fel ca și Renan, de altfel, care a obosit făcând meci de meci munca a 2-3 oameni.

    urmăriți o chestie, dacă aveți înregistrarea meciului.
    sau urmăriți-o în meciurile următoare.
    Peralta a ținut partea dreaptă, unde extremă a fost Sougou.
    în mod normal, Peralta trebuia să primească mingea de la Panin sau Mureșan și să i-o dea lui Sougou.
    he, he...
    câte pase credeți că i-a oferit Peralta lui Sougou?
    oare au fost 2 în tot meciul?
    în cealaltă parte, cam aceeași poveste cu Renan și Bastos, noroc însă că Bastos a venit în jos și înspre centru pentru a primi mingea, chit că acest lucru a făcut ca pe stânga să trebuiască să atacăm prin Camora.
    rezultatul?
    Camora a fugit cât pentru 2, terminând mult prea obosit.
    cam la fel și Panin.
    a rămas să ne apărăm cu 2 oameni, ambii parcă beți.
    mă rog, Diogo cam așa este de obicei.

    încă o chestie:
    nu cred că Cadú a faultat în careu.
    și nu cred nici că trebuia să primim penalti.

    și la final:
    echipa asta a jucat exact ca în ultimele partide din „era Mandorlini”.
    chit că nu doar antrenorul s-a schimbat, ci nu mai puțin de 8 jucători din primul 11 (au mai rămas doar Mureșan, Cadú și Bastos, eventual și Panin – nu-mi mai amintesc dacă acum un an și ceva era titular el sau Tony).
    și cam la fel era cheful jucătorilor și înainte de Mando, dar și în timpul lui Minteuan.
    asta înseamnă un singur lucru:
    baiul nu este nici la nivel de jucători, nici la nivel de antrenor.

    RăspundețiȘtergere
  4. @lex - La TV se vede mai bine decat pe internet, fara indoiala. Din cauza asta de obicei nu fac comentarii ca la autopsie. Mie mi s-a parut ca Peralta doar a franat niste faze, negasind un coechipier suficient de bine plasat in atac. A preferat o pasa spre alt mijlocas, decat sa dea o minge moarta sau la adversar.
    Nu cred ca el trebuie sa dea pase spre Sougou, decat daca acesta intra spre careu. Ori, in conditiile in care Sougou joaca mizerabil la ofsaid (adica mereu sta in pozitie de ofsaid), tentatia e de a-l cauta mai degraba pe Weldon. Asta este/era talentul lui Sixto: pasa printre, peste, "filtranta". Acum nu i-a iesit. Dar nici n-a fost completat de Renan, care a prins al doilea meci slab din sezon, sau Muresan, care mi se pare foarte afectat psihic de ce i se intampla la CFR. ar fi trebuit sa iasa la rampa Bastos, sa traga echipa dupa el, dar el e doar cel care mesteca guma...
    Dupa pauza s-a jucat catastrofal, cam invers de cum se intampla pe vremea lui Mando, care nu schimba doar jucatori, ci si tactica. Care e diferenta? cand echipa era in forma de placinta, i se dadea mingea lui Culio, s-o care, sa faca ceva cu ea, pana-si trag restul sufletul. Acum Culio nu mai e la CFR, doar banii primiti pe el. Eu am incredere in jocul de echipa, dar, cand echipa nu are... joc, e indicat sa ai un "Trica" pe teren, care sa gestioneze situatia. Nu avem asa ceva. Nu avem nici macar capitan de echipa in sensul adevarat. Cadui, cu tot respectul, e un exemplu negativ din multe motive.
    Nici eu nu sunt foarte convins ca a fost fault la Sougou. Mi s-a parut mai degraba luft. La Cadu se putea acorda lejer penalty daca mingea era undeva prin careu, nu atat de departe. Arbitrii nici n-au observat faza si, chiar daca vedeau ceva, cred ca inchideau ochii. Nu prea muti o minge de la marginea terenului la punctul de la 11 metri!
    Cine are vina principala? Eu as merge in ordinea: jucatori, antrenor, conducere pentru acest meci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite unul care a vazut meciul mai prost si decat mine! Arpad Paszkany: "Singurul jucător care a jucat la valoarea lui a fost Renan" :) Pai daca juca Renan la valoarea lui, macar la recuperare, se schimba putin meciul.

    RăspundețiȘtergere