Pagini

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Top 7 [minianaliza minicampionatului]

Clasament Liga 1, etapa 18
(fragmentul care contează; nu apari - nu exiști!)

Am luat în colimator numai prima parte a clasamentului, adică cea care cuprinde 7 echipe întinse pe un palier  de maxim 10 puncte diferență față de lider. Hai să considerăm limita de 10 puncte ca fiind un prag psihologic, dincolo de care speranța la titlu a murit deja și mai supraviețuiește doar cea legată de o participare în Europa League.
[Notă - Nu are nicio importanță, nici măcar simbolică, ce echipă s-a situat pe locul 8 și a ieșit din lupta pentru titlu... de pe acest blog.]
Aici a „înghețat” prima parte a sezonului, de aici se va relua lupta în primăvară. Clasamentul ar putea tenta pe unii să considere că se va da o luptă în trei, dar nu cred că ar băga nimeni măcar un vârf de deget în flacăra unei brichete că Steaua, de exemplu, nu se va supraîntări și nu va spulbera „creștinește” totul în retur! Doar a mai făcut-o o dată, fiind gata-gata să-i ia scalpul lui Andone, nu?

Hai să vedem cât de tare și-au încordat mușchii echipele luate de mine în calcul, într-un minicampionat inedit, care exclude echipele fără aspirații!

Prima etapă din retur a debutat cu meciul lui Zotta”,
astfel încât FC Vaslui și Rapid au câte un meci în plus.
La Adevăr am luat în calcul punctele pierdute pe teren propriu
și cele câștigate în deplasare.

În (hai să le spunem) derby-uri, gazdele s-au impus în 50% dintre partide!
Spre nemulțumirea suporterilor care așteaptă egaluri când joacă
alte echipe decât cea favorită, s-au înregistrat doar 5 remize.
Dacă țin bine minte, la al doilea campionat câștigat
rezultatele colaterale erau parcă mai pe placul nostru... :)

Clasament Top 7

Clasamentul minicampionatului pune pe gânduri. E mult mai concentrat decât cel general, încât induce ideea că diferența se face de fapt contra echipelor mici. Doar Oțelul pare să țină mai greu pasul, dar impresia poate fi înșelătoare dacă luăm în considerare evidențele de la adevăr, capitol la care 3 echipe stau mai slab. Inclusiv liderul, Dinamo!
Deși FC Vaslui ocupă locul secund, statistica tinde să confirme părerile care o scot din lupta pentru titlu. Out din Europa League, cu -5 la adevăr, după 5 meciuri pe teren propriu și două eșecuri în deplasare (în minicampionatul meu), sunt fitile care pot face un Porumboiu să-și ia roiul de pe ogorul fotbalului (după ce încasează drepturile din televizare, normal!).
Dacă fotbalul ar ține pasul cu statistica (dar, vedeți voi, returul nu-i ca turul!), aș afirma cu două jumătăți de gură că la titlu se bat Rapid și CFR! Dinamo și-a arătat limitele în meciurile cu cei (relativ) puternici: -2 la adevăr, după 4 partide pe teren propriu și doar 2 în deplasare. Acum vă e clar de ce încă mai plâng Paszkany și Mureșan de la Someș pân' la Tisa după meciul pierdut ireal în Gruia? E meciul care a mai ținut Dinamo în viață, pe buza toboganului. Fără transferuri importante în pauza de iarnă, probabil câinii roșii vor aluneca palizi la vale...
Șansele par să fie împărțite între Rapid și CFR, echipe care au mai multe meciuri tari de disputat pe teren propriu. În prima parte a campionatului, terenul propriu a contat destul de mult. Fie să rămână așa și în retur! Să nu uităm că suferințele CFR-ului și ale Rapidului de la Tg.Jiu au toate șansele să fie împărtășite și de alte echipe!
CFR stă foarte bine la punctele obținute (nu mai spunem cum) în deplasare. Cu accidentele de rigoare, nu stă rău nici pe teren propriu. Stă însă mult prea modest în clasamentul minicampionatului! Aici am regăsit, de altfel, și principala frustrare a suporterilor ceferiști referitoare la prestația lui Jorge Costa. Mult prea multă prudență, mult prea puțin curaj și risc asumat. Iar meciurile vizate sunt cele de la București, contra Rapidului și contra Stelei. Aici așteptau cei mai mulți ceferiști ca echipa să arate a campioană. Rămâne pentru retur, în Gruia și în deplasarea criminală de la Vaslui, loc care încă ne dă fiori...
PS: Deoarece de Jorge Costa m-am ocupat în vremuri recente, n-am să-i mai analizez azi activitatea, pentru că ar însemna să mă repet fără rost. Îl las să-și vadă liniștit de sărbători, familie și peștișor. Am să mă rezum să-i transmit o informație foarte interesantă, care să-l impulsioneze în lupta pentru trofeul suprem. Paszkany a dat CFR-ul pe mâna a 10 antrenori (și cu Uhrin 11, dar nu se pune) de la promovarea în prima ligă. Unul singur a plecat de (ne)bună voie (Munteanu), trei n-au mai fost lăsați să continue și în noul sezon (Șunda, Bergodi, Minteuan), iar restul au fost dați afară, cu sau fără șuturi, cu sau fără mănuși. NICIUNUL dintre ei n-a fost demis în retur!!! (hai să ne facem că uităm de Jindra/Uhrin, care n-a/n-au antrenat și în tur). Succes, Mister Costa!

4 comentarii:

  1. Salut Dinule! Analiza ta reflecta exact ceea ce intuim cu totii: CFR si Rapid au cele mai bune loturi, Dinamo a fost cea mai constanta - dar cu slabe sperante pentru retur, Steaua pare in mare forma (noroc cu pauza, ca poate "isi revin") iar Otelul si Vaslui se vor bate pt un loc de E.L.
    Spre surprinderea tuturor (sau nu?), CFR si Rapid se vor intari cel mai putin in mercato, dovada ca au cheltuit cu cap in vara. Emotiile vin dinspre Steaua si Dinamo, desi pe prima as exclude-o din lupta pt titlu, sunt prea multe puncte si echipe intre ei si primul loc. Dar, cum spuneai si tu, Steaua ne-a mai aratat o data ca spiritul unei campioane europene nu se stinge niciodata (imi vine sa-mi musc degetele, dar evidenta nu o pot tagadui!), deci s-ar putea ca lupta sa fie mult mai apriga decat pare acum.
    Marele nostru semn de intrebare ramane Mister Costa: este sau nu un antrenor priceput??? De el depinde in mare parte castigarea celui de-al treilea titlu pt CFR, deci sper ca in retur sa arate c-a invatat din greselile din tur si sa reuseasca sa motiveze la maxim echipa. Succes Mister Costa! Forza CFR!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori fericite domnule,multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia asta, cu “adevarul”, mi se pare o prostie. Acasa ai sanse doar sa ti-l strici, pe cand in deplasare doar sa ti-l imbunatatesti. De aia stam noi si Rapidul bine la adevar ca am avut doar cate doua meciuri acasa si 4, respectiv 5, in deplasare.
    Socotelile trebuie facute altfel: batem in cele 16 meciuri ramase de disputat, asa nu mai putem scapa locul 1 decat printr-o penalizare de “n” puncte datorita unor viitoare declaratii injurioase facute de Paszkany la adresa civilizatilor jiji becali si mitica dragomir, sau prin retrogradrea echipei in liga a doua datorita diviziunii clubului in CFR si 1907, lucru interzis de UEFA.

    RăspundețiȘtergere