Pagini

luni, 5 decembrie 2011

Cum să-l vopsești pe Jorge Costa din gri (negru) în roz (alb)


Vă invit să priviți tabelul de mai sus (dați click pe el dacă e insuficient de vizibil!). L-am realizat în fugă (dar cred că fără erori) și m-am limitat doar la partidele CFR-ului din campionatele desfășurate de la ultima promovare în Liga 1 (CFR-ul ”modern” sau CFR-ul ”lui Paszkany”). Am lăsat o analiză mai aprofundată - care să ia în calcul și evoluția clubului în Cupa României, Supercupa României și cupele europene - pentru altădată, când voi găsi mai mult timp liber să cotrobăi prin statistici.
Referindu-mă așadar strict la campionat, nu vreau decât să-mi expun câteva idei, pentru că nu are rost să dezvolt prea mult subiectul.

Știm cu toții că există așteptări diferite de la echipa CFR. Majoritatea suporterilor ar dori SPECTACOL. Unii dintre suporteri se mulțumesc cu PERFORMANȚELE, acceptând și un spectacol oferit cu pipeta. Alții visează doar la EUROPA, iar campionatul e doar un mijloc, calea obligatorie prin care poți ajunge să joci iar pe Olimpico sau Allianz Arena (la Basel nu cred că mai vrea careva...). Conducerea CFR-ului, chiar dacă-și mai ”spurcă” uneori discursul cu termenul de spectacol pentru fani, a demonstrat limpede că trage la PERFORMANȚE mai ceva ca taurul la steagul Partidului!
Gurile vișinii pe care le mai aud eu din când în când spun că spectacol adevărat (în campionat) n-ar mai fi văzut de pe vremea lui Bergodi. Apoi spectacolul a fost în mare măsură sacrificat și a făcut loc pragmatismului aducător de trofee. 7, dintre care 2 titluri de campioană. Unii (dintre ai noștri) așteptau mai multe, alții (toți ai lor) zic că oricum am furat destule...
Vă invit să urmăriți coloana cu procentajul de puncte obținute de fiecare antrenor în parte, din totalul punctelor puse în joc. Andone stă bine, nu-i de mirare că a câștigat un campionat (cu toată seria ireală de vreo 10 victorii a Stelei, uitate în dauna așa-zisei datorii morale pe care o avem față de Dinamo sau Timișoara)! Bergodi ține aproape, cu un procentaj excelent, combinat cu plusul de la impresia artistică. Trec peste corigenți și repetenți, că n-am acum răbdarea să-i iau la mișto (nu-l includ și pe Șunda în această categorie; evitarea retrogradării în primul sezon nu e ceva rușinos!). Ajung la Conceicao, cel demis de pe primul loc! Procentaj surprinzător de modest, 60%! Spune ceva, nu? Sar peste Trombetta, cehi și Mandorlini și ajung la surpriza secolului, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Jorge Costa are un procentaj uluitor, de aproape 73%, după un tur de campionat (minus un meci)!
Tragem niște concluzii?
Ori:
1 - Jorge Costa este cel mai norocos antrenor de la calea ferată și a mâncat cel mai mult când a fost mic!;
ori
2 - Lotul actual al CFR-ului este cel mai cool din ultimii 7 ani (Iuliu Mureșan nu minte, nu exagerează, știe ce spune!);
ori
3 - Jorge Costa nu este chiar cel mai slab/limitat/fricos/conservator antrenor pe care l-a avut vreodată Cadu la CFR!
Până ne lămurim mai bine cum stă treaba, eu unul zic ”Respect, Mister Costa!”
PS: În cazul în care considerați matematicile mele prea subiective sau un criteriu prea firav de interpretare, sunteți liberi să comentați. Dar fără să mă aburiți cu aportul arbitrilor...
UPDATE (pentru cei pasionați de statistică):
De la promovarea în Liga 1, CFR a disputat 246 partide în campionat. Pe la echipă s-au perindat 11 antrenori (cei doi cehi sunt luați la pachet 2 în 1). Calculul e simplu: 246 : 11 = 22,36. Așadar, Paszkany schimbă antrenorii cam la 22 meciuri de campionat. :)

14 comentarii:

  1. 4. is mai multe ciurucuri de echipe ca si oricand in prima liga: Chiajna, Mioveni, Steaua, Sportul, Ceahlaul, etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Care ciurucuri?! Nu ții minte ce ne-am chinuit cu Chiajna de la 3-0? Sau până am ajuns la 3-0 cu Mioveniul? Sau cu Ceahlăul? Sau ce greu am ajuns la 6-1 cu Sportul?
    Mai sunt și echipe slabe care acum sunt ceva mai tari. De exemplu, Pandurii și Steaua :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum care ciurucuri? Aia care au batut liderul(fostul lider, de saptamana viitoare :D)cu 3-1 si o vor incasa cu 3-0 de la viitorul lider in urmatoarea etapa :D
    Dar sa lasam oile lor si sa ne intoarcem la locomotivele noastre:
    Nu de mult spunea Grigoras ca prefera sa piarda cu 4-5 decat sa scoata un 0-0.
    D.Petrescu declara ca se bucura mai mult de o victorie obtinuta in urma unui joc slab decat de o infrangere dupa un joc spectaculos.
    Unul dintre ei e in voga si castiga meleoane,celalalt nu-si poate depasi conditia de antrenor la echipe de mana a doua.
    Jocul echipei, sub mana lui Costa, nu-i unul placut ochiului, dar omul stie ceva, rezultatele sunt de partea lui. Nici in timpul lui Mandorlini nu jucam mai spectaculos, totusi italianul parea mai scula ca antrenor decat Costa, insa uite, acum dam o gramada de goluri, fara a avea vreo idee de joc :), fara trasee :) ,fara un sistem de joc bine ales(nu ni se potriveste 4-3-3 :)), totul asa intamplator, 11 victorii din 16 meciuri,35 de goluri.

    RăspundețiȘtergere
  4. ne,ne,ne nu-i buna statistica trebuia sa mergi pe acelasi numar de jocuri ,ase te-ai fi apropiat mai mult de adevar ,un numar de jocuri minim,hai sa zicem 15 sau macar un retur de campionat...Oricum am prins ideea :) iar pentru un de'ala cum sunt io numit p*****t statistica ta e mana cereasca

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dantesc - Din fericire, ”prietenul” tău, Cârțu, n-a prins cele 15 meciuri de care vorbești. Dar el are șanse mari să-l bată pe Costa la meciurile din cupele europene... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @caneto - Dinamo ne-a bătut. Nu avem voie să pierdem și cu Steaua, că deja n-am mai putea fi câștigătorii ”morali” ai campionatului. Sâmbăta viitoare e examenul lui Costa! Sper să treacă de 74% procentaj. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Dinamo ne-a batut intr-un meci in care n-am reusit sa jucam prost,incalcit, fara idei :)

    RăspundețiȘtergere
  8. dantesc are dreptate. una e procentajul unui antrenor la primele 16 meciuri (cate are acum mister costa) si alta e procentajul pe parcursul intregii "cariere" de antrenor la CFR. pentru ca orice antrenor are o perioada de cadere dupa care, mai ales la CFR, se lasa cu demitere. comparatia nu prea isi are sensul decat daca iei primele 16 meciuri ale fiecarui antrenor, evident, la cei care n-au 16 meciuri se iau toate meciurile

    RăspundețiȘtergere
  9. P.S. plus ca unii antrenori au si meciuri in Ch.L./E.L. Una e sa joci cu AS ROMA sau Bayern si alta sa joci doar cu echipe din celebra Liga 1

    RăspundețiȘtergere
  10. He, he! Eram pregătit pentru contestații, dar am scăpat mai ușor decât estimam. Mă așteptam să-mi cereți să le dau și celor cu procentaj mai mic lotul lui Jorge Costa pe mână! :)
    @superman - până la urmă poate e mai bine că nu m-am legat și de cupele europene, că acolo ar fi apărut discrepanțe între punctele lui Dorinel din Intertoto și cele ale lui Trombetta sau Cârțu din CL.
    Evoluția din cupele europene e de luat însă masiv în calcul dacă ar fi să ne ocupăm de cauzele demiterilor! Vezi Trombetta și Conceicao, cărora cam de acolo li s-a tras.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu poti sa scoti la fiecare antrenor doar meciurile si rezultatele din Liga 1 ? Fara Cupa Romaniei, fara Toto, fara CL, fara El. Ar fi interesant sa vedem ce ramane.

    RăspundețiȘtergere
  12. Superman, n-ai fost atent! Tabelul exact asta reprezintă: statistica desfășurată NUMAI pentru meciurile din campionat!

    RăspundețiȘtergere
  13. vai, imi cer scuze! esti suparat? m-am inscris la "Iarta-ma"! ai sa ma recunosti dupa buchetul de panselute :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Mai bine te băgai la ”Dansez pentru iartă-mă!” Și dansai tango cu panseluțele în gură.
    Hai să lăsăm glumele proaste, că ăsta e blog serios!... Superman, am mai calculat ceva pentru tine (dar cred că o să bag un mic update la postare): conform calculului (număr partide împărțit la număr de antrenori), Paszkany schimbă antrenorii cam la 22 etape de campionat (pe cehi i-am socotit un antrenor, nu doi). :)

    RăspundețiȘtergere