Pagini

luni, 9 mai 2011

Gruia, tărâmul făgăduinţei [CFR Cluj - Gloria Bistriţa 2-2]

În urmă cu aproximativ un secol, românii truditori plecau în America, cu gândul să-și pună cârca la muncă pentru niște străini. America plină de state unite era nu numai țara tuturor posibilităților, dar mai ales tărâmul făgăduinței. Spre deosebire de românii din ziua de azi, care au mai degrabă obiceiul neortodox de a se dizolva în comunitățile de pocăiți de peste ocean, străbunicii noștri aveau în gând numai să pună verzișorii la chimir și să se întoarcă cu ei în țară, unde să-și cumpere pământ, ardă-l focul! Nu să-și cumpere pământ ca să se uite țanțoș la el, ci ca să-și pună din nou cârca la muncă. Dar, de data asta, numai pentru propria familie. Din păcate, peste câteva cincinale urmau să vină copiii celor care n-au fost în America și să le colectivizeze pământul, dar asta-i o altă etapă din istoria omenirii, mai nasoală și decât titlurile câștigate de Steaua și Dinamo...
Fotbalul nu e agricultură, chiar dacă terenul  de joc pare uneori agricol, jucătorii mai cosesc, iar unii conducători de cluburi se înjură ca niște tractoriști. S-au schimbat și timpurile, banii se fac altfel și nu prea mai au miros. În 90 minute de joc (plus prelungirile), poți face mai mulți bani decât după un deceniu de sapă. Românii, străinii, la un loc, nu trebuie decât să are terenul cu mingea, să se dea puțin pe brazdă și între meciuri să-și arate mușchii pe facebook și în Obsession. Scorul contează mai puțin.
Viața e frumoasă în România. O zic și portughezii și argentinienii. În sezonul acesta blestemat, Gruia a eclipsat total America de odinioară. I-a răpit titulatura de pământ al făgăduinței. Vor timișorenii să câștige și ei un campionat, chiar dacă nu știe nimeni în palmaresul cui ar intra? Hai în Gruia, să luăm 3 puncte! Vrea Oțelul să le sufle timișorenilor titlul de sub burta lui Iancu? Hai în deal, că în Gruia se mai dau 3 puncte! Vor bistrițenii să-l trimită pe Mititelu într-o ligă mai mititică în locul lui Jean? Vin în Gruia! Scot un punct și se urcă mulțumiți în autocar. Pleacă cu părerea de rău că n-au luat 3, că atunci puteau da meciul Craiovei...
CFR dă puncte din Gruia mai lejer decât se vând zdrențele în târgul de vechituri. Altădata recunoscuți drept niște ardeleni extrem de zgârciți, feroviarii noștri au devenit de o dărnicie de nedescris. Probabil Minteuan s-ar aștepta ca suporterii care au reușit să fugă de la servici într-o zi de luni, înainte de ora 14, să vină la stadion ca să aplaude necondiționat dărnicia CFR-ului, nu s-o sancționeze prin huiduieli. Da' oamenii s-au cam săturat să tot dea și să nu primească mai nimic în schimb.
Urăsc meciurile cu Bistrița, tocmai din cauza dubiilor ce se nasc de fiecare dată, înainte, la pauză și după partidă. Bineînțeles că n-o să scap de ele degrabă. Bistrița va fi în prima ligă și dacă se reduce campionatul la 8 echipe, atâta timp cât tata Jean inspiră și expiră neasistat de aparate! Totuși, azi parcă n-ar fi fost blat curat. Sau momentele de blat au alternat cu momente de neblat. Sau au fost momente de blat care au simulat orgasmul de neblat. Sau am nevoie de ochelari...
Vreo 3-4 argumente am găsit în favoarea unui meci corect: nu faci blat umplându-ți portarul de rahat (iar Mincă a ieșit acoperit de un strat gros; cred că până și Nuno Claro scotea mingea boltită a lui Nalați); nu-l schimbi pe Bakary Sare în minutul 35 (cu ce te-a dezamăgit/încurcat, că doar n-a dat gol sau pasă de gol!?); prea s-au bucurat ceferiștii la golul egalizator; imediat dupa egalare, Hora a avut o ocazie imensă, dar a parat Albuț (la un eventual 3-2 trebuie să ai un obraz gros ca... stratul de pe Mincă ca să-i lasi pe bistrițeni să facă 3-3, scor care ar striga în gura mare BLAAAT!). Cam atât în sprijinul cinstei și onoarei fotbalistice..
Normal că scorul de 2-2 e un argument mare de tot spre ideea de blat și aici chiar n-am cum să mai fiu avocatul sportivității. CFR Cluj, cu sediul în Gruia, trebuia să câștige astăzi ca orice dubiu să fie înlăturat. N-a reușit; n-a făcut-o. În mare măsură, Mincă, cel care-și bucura prematur suporterii că au în sfârșit portar, a mâncat meciul CFR-ului, în stilul cu care ne-a obișnuit Nuno Claro. Era suficient să scoată mingea din minutul 9 și meciul (nearanjat) cred că se ducea spre o victorie la scor. Cum să ne bată Bistrița cu fragezii Mandea (cel căruia veteranul Panin i-a tras un picior în fund ca să-l pună la respect) și Curtuiuș?
Despre meci n-o sa mai scriu prea mult. Fiind un meci cu Bistrița, nu vreau să mă umplu de penibil luând în serios faze care poate s-au jucat la mișto. Sunt totuși un amator, n-am ochiul suficient de format, nu vreau să risc.

0-1. Gruia naște pe bandă rulantă noi Juninho.
Astăzi, rolul a fost preluat de Nalați de la Dorel Stoica.
În rolul lui Nuno Claro: Mihai Mincă.

0-2. El este Mihai Mincă, omul care n-a ieșit pe centrare,
n-a schițat vreo intenție de blocare,
preferând să recupereze mingea din plasa porții.

La reluare se observă preocuparea ceferiștilor de a marca liniile trasate cu var

1-2. Bud a supus galeria unui exercițiu dificil.
Nu-i ușor să-l fluieri la scenă deschisă că scapă o minge în aut,
iar peste câteva minute să-i scandezi numele la marcarea unui gol!

2-2! Gabi Mureșan aproape linșat din dragoste.
La fază a participat și Emil Dică, care s-a uitat la minge și
apoi l-a îmbrătișat pe Muri, cam prea pe la spate.

Alin Minteuan, la un pas de o "performanță" rară:
să piardă contra Bistriței și ca secund și ca principal în același sezon!

Omul cu care se încheie orice transmisie în direct sau în particular.
Predau legătura...

6 comentarii:

  1. Mai sunt argumente ca n-a fost blat:
    -Tata Jean a declarat ca nu se mai ocupa cu asa ceva de 4 ani;daca nici pe el nu-l credem pe cuvant….
    -Mai bine de 80% din jucatorii echipei n-au jucat niciodata bine,habar n-au sa joace bine,de unde dracu’ ar avea habar sa joace la blat?Ma rog,exceptie E.Dica,care habar n-are sa joace,dar joaca intotdeauna la blat.
    -Minca n-a facut-o in stil Nuno Claro,ci doar ne-a demonstrat:uite asa (n-)ar fi aparat Nuno Claro,daca era titular.

    RăspundețiȘtergere
  2. mă scuzați, n-am văzut meciul, nu știu ce-a fost.
    dar eu chiar nu înțeleg cum poate fi blat un meci terminat la egalitate.
    dacă era blat pro-Bistrița, lua Bistrița 3 puncte.

    RăspundețiȘtergere
  3. lex, incurcate sunt caile blatului. Sa zicem ca Bistrita a cerut 3 puncte, dar cei de la CFR le-au spus ca mai mult de 1 punct nu pot sa cedeze, ca se supara suporterii si incep sa fluiere in loc sa incurajeze. Dupa cum a decurs jocul inclin totusi sa cred ca n-a fost blat. Dar atunci sa vad slabiciunile CFR-ului. Cand joci cu 2-3 figuranti pe teren si cu un portar care doarme pe el, e normal ca jocul de ansamblu al echipei sa para mai slab decat este. CFR putea castiga clar acest meci, nu sa se chinuie sa egaleze de la 0-2.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci... Minca a gresit. Dar tot am mai multa incredere in el decat in Nuno. Are ceva credit (de incredere) prepaid. Astept parerea lui AlbuSB pe acest subiect, el stie mai bine cum e cu portarii.

    Bistrita joaca cum joaca, incalcit si fara prea multa tehnica, obtine puncte de conjunctura si le pierde tot asa. Desfasurarea meciului de azi e un bun exemplu. Echipa noastra e varza (comparativ cu sezonul trecut). Din aceasta combinatie poate iesi (si a iesit) un talmes balmes care poate fi orice, inclusiv un blat.

    Astept o reconstructie cu jucatori si un antrenor care pot forma o echipa.

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am stat sa le numar,dar cred ca in aceasta editie am luat vreo 15 buc. de cel mai frumos gol al campionatului.


    Asta-i treaba cu Gloria.De cand am promovat in prima liga,indiferent ca am jucat la Cluj sau Bistrita,indiferent ca am batut,pierdut sau s-a terminat egal,cuvantul “blat” a fost rostit,scris,in reportaje,articole,comentarii,declaratii,etc.,fara nici un suport,cred eu.De-ar da Dumnezeu ca in urmatorul campionat sa fim programati cu Gloria in prima etapa.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ deaduralex:

    caile fotbalului sunt incurcate. asa platea si Penescu arbitrii si iesea tot 2-2. dar un 2-2 scor exact la pariuri are o cota cam de 10 la 1 ;)..iti permiti sa dai 100.000 spaga, sa investesti alti 100.000 si sa ramai cu 800.000 la deal. ca doar mergi la sigur.

    RăspundețiȘtergere