Pagini

duminică, 17 aprilie 2011

La 11 metri de victorie [FC Braşov - CFR Cluj 2-2]

Alin Minteuan are tot mai plăpânde șanse să devină Guardiola II la CFR și mult mai puține șanse decât deloc să ajungă la Barcelona. E undeva pe drum, între Trapattoni și "Pepe", dar nu face pași prea hotărâți înainte. Înainte-drum e greu, fie guma cât de mentolată, tot simți gustul de cocleală al eșecului sau semieșecului. Înainte-vreme, ca secund, totul părea mai simplu, că mai erau prin verdeață și jucători care aveau ghete ce jucau singure. Acum nu are nici cu cine să ajungă Guardiola - am zis eu că are? - chiar dacă a declarat după extragerea din urna de 17 candidați că are. Poate i s-a părut că are, poate numai i s-a sugerat. Nesemnificativ. Apoi, nu-l prea ajută nici norocul. Alin rămâne un jucător proaspăt retras din activitate. Ne-am grăbit să-i spunem antrenor. Frustrarea de a nu putea clădi mesteșugit fără vreo Ană, Mărie sau Nicoletă available pentru fundație s-a văzut cel mai bine la faza comicului 11 metri. A scuipat cu năduf, și-a vârât adânc mâinile în buzunarele pantalonilor și a înjurat printre dinți. Era chiar simpatic, că doar era de-al nostru...
6 ocazii de gol a avut CFR 2010/2011 retur Cluj, urmașa vestitei și temutei echipe CFR 1907 Cluj, la poalele Tâmpei, sub privirea avangardistă a selecționerului Răzvan Lucescu. 6, soro/frate, și aproape toate din faze fixe! Un gol = Emmanuel Kone, pe contraatac; un gol și un vinclu "scos" = IR24, din lovituri libere; un șut respins greu = Rafael Bastos, lovitură liberă; 2 "capuri" = Nuno Diogo, după un corner și o lovitură liberă. Cât e mâna minții lui Minteuan în aceste faze? Greu de cuantificat. Mult mai ușor se pot analiza alte câteva elemente, care încurcă inutil fotbalul de curtea școlii:
- Posesia mingii - în lipsa cuplului Murelan-Peralta a bătut spre 0%, că doar mingea era în inventarul gazdelor. A fost înlocuită cu tactica "scapă iute de răspundere deodată cu mingea";
- Tactica de valorificare a vârfurilor (Bud, Bul) - a fost inventată de mine, acum 6 secunde, deci nu există. Dar poate exista prin manualele de pregătit guardiole alte tactici prin care atacanții să ajungă să atingă mingea și în timpul meciului, nu numai la încălzire;
- Rotații și permutații de jucători pe diferite posturi, în ideea că poate joacă ceva pe vreunul dintre ele. Așa ceva nu vedeai la Trombetta, care avea echipa trasă la copiatorul xerox (și nu-l acuz!). Teste am văzut din belșug la Mandorlini, în sezonul 2, îndeosebi în prima repriză a mai multor meciuri. Italianul revenea după pauză când vedea că n-are polivalenți pluripotenți și salva ce se mai putea în repriza a doua. Alin poate să încerce mult și bine același lucru, că tot în cul-de-sac ajunge. N-ai ce, cum și pe cine să adaptezi pe posturile descoperite ale CFR-ului. Soluția nu e folosirea mediocrului vechi, știut ca inadaptabil, ci necunoscutul. N-ai mijlocaș stânga? Nu-i chinui inutil pe Hora, Dică, Kone sau mai știu eu pe cine! Bagă-l direct pe Negruț, doar e campionul școlii de fotbal pe acest post, nu? Reconstrucția nu se face ca la război, cu umpluturi disperate. Se face cu răbdare, mult curaj și oameni potriviți.
La Brașov, CFR a fost atacată de o echipă disperată și, zice bolovanosul de comentator, "n-a reușit să absoarbă presiunea". Cu toate că a dat gol în ambele porți, CFR n-a câștigat. N-a vrut nici Crăciunescu-mic, probabil teleghidat prin cască de Craciunescu-mare, dar nici CFR-ul nu s-a închis ermetic. Conceicao și-a dirijat jucătorii să trimită obsesiv mingea undeva prin careul mic și a știut ce face. Au ieșit și ocazii mari, a ieșit și un gol pentru brașoveni. L-au încercat pe Mincă, cel iubit verbal (pe la spate) de un stadion întreg, cu vreo două șuturi, să vadă cât a stat în umbra lui Nuno, dar apoi au renunțat și s-au axat pe centrări în 6 metri, mai eficiente în cele din urmă.
Pe ce s-a axat CFR-ul? Pe aceeași tactică din meciul cu "U". Timpul trece, ei ratează și noi câștigăm. O tactică care, din păcate, nu ne iese și pace. Oare cum ar juca CFR-ul dacă s-ar afla la vreo 3-4 puncte în fața Craiovei? Cu cuțitul la os. Ce ziceți? 
Au fost și câteva elemente pozitive. Ema Kone cu poftă de joc mai mare ca niciodată, IR24 (Ionuț Rada, pe numele de botez) cu un eurogol demn de Roberto de Zerbi din meciul tur cu Brașovul, Mincă fără "nunisme", Cadu fără să vătămeze corpuri, Nuno Diogo tot mai încrezător.
Echipa noastră iubită e la mijloc de cumpănă: la vreo 9-10 puncte de Europa, la vreo 9-10 puncte de retrogradare. Și mai are 3 puncte în fața Universității din Cluj-Napoca, echipa ai cărei susținători se uită în ultima vreme mai mult în ograda noastră (deși nu existăm, avem totuși ogradă!), să vadă dacă-și  taie Paszkany capra de Paște, decât la propria echipă.
Vă las cu momentele de bucurie din meciul de astăzi, chiar dacă ultimul moment de satisfacție n-a durat prea multe secunde. Hai CFR!


6 comentarii:

  1. cateva observatii:
    -daca tot se fac tot felul de permutari(vezi Dica mijlocas stanga),nu inteleg de ce nu-i incearca pe Piccolo,Rada,Kivuvu sau Cadu pe postul de varf de atac.Categoric niciunul n-ar fi mai slab,fata de cei pe care ii folosim.
    -07,pentru golul de ieri,Rada merita din plin sa-i postezi o poza facand bicicleta din brate.
    -Bakary Sare trebuie exclus urgent din lot pana la sfarsitul campionatului,nu cumva sa se molipseasca de la alde Kivuvu,Dica,Hora,Bud.Folosindu-l acum,e ca si cum ai pune persanul nou-nout intr-o camera nezugravita,fara usi si ferestre.

    RăspundețiȘtergere
  2. 0-0 cu Mureș, 1-1 cu U, 2-2 cu Brașov.
    deci de Paște ne cam paște un 3-3.

    RăspundețiȘtergere
  3. @deaduralex
    Tulai ce meci in ultima etapa cu Steaua,9-9!

    RăspundețiȘtergere
  4. caneto, esti sigur ca apara Nuno cu Steaua?...### Ai mare dreptate! La cum jucam meci de meci fara atacanti, nu vad ce rost mai are sa-i folosim. Mai bine jucam cu 5 mijlocasi: 4 defensivi si unul de careu propriu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa dejucam sigur jocul la ofsaid al adversarilor,plus avand mijlocasul de careu propriu,nici adversarii nu pot fi prinsi in ofsaid.Poate asa mai lasa ceva si tusierii la baremul de arbitraj.
    07,hai pune te rog inapoi rubrica"ce ne mai transfera presa".E deja de mare actualitate,prea dese-s expeditiile presedintelui in Portugalia.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu beți Neumarkt, că o luați razna.
    eu am băut acum 2 zile și am avut o halucinație ciudată.
    se făcea că CFR juca foarte fain contra Vasluiului, atât de fain cum n-am văzut de muuuult.
    și bătea cu 1-0.
    dar când mă trezesc, aici nimic, pe cfrmania nimic, e clar c-a fost doar arătare.
    nu beți Neumarkt, că dă naiba și visați că CFR prinde o cupă europeană!

    RăspundețiȘtergere