Pagini

vineri, 15 aprilie 2011

Dorul de Mandorlini de după pauză [CFR Cluj - U Cluj 1-1]

S-a terminat și (e)ternul derby al Ardealului din Cluj-Napoca, cu un 0-0 transformat miraculos într-un 1-1 de către un tușier iubitor al golului.
Se poate zice/recunoaște că galeria lui "U" a dominat sonor Gruia, chiar dacă după primul gol al meciului, înscris de Emmanuel Kone din pasă proastă a lui Ionel Popa, era cam redusă la tăcere și resemnare.
Se mai poate preciza că niște idioți ai idioților au decis să pună muzica mai tare, să se audă în difuzoare, ca să acopere scandările "studenților"! E știut că nu trebuie să ai multă școală ca să te declare lumea prost, limitat, îngrămădit. Când ai însă și destulă școală, dar te comporți ca idiotul idioților, ia-te singur de mânuță și du-te învârtindu-te din Gruia! O palmă mai mare nici ca puteau primi suporterii CFR-ului. Să-ți fie rușine cu propria galerie înseamnă să fi un om mic-mic-mic, cât un limbric. Pentru că NU ARE DE CE SĂ NE FIE RUȘINE CU GALERIA/SUPORTERII CFR-ULUI!!! Galeria trebuia lăsată să se exprime așa cum știe, așa cum poate, fără "proptele" decibelice lamentabile.
În definitiv, cine a stabilit galeria lui "U" ca etalon, ca exemplu demn de urmat sau chiar de depășit? De ce să ne întrecem cu o galerie care - e drept - arată bine, dar are derapaje de comportament și repertoriu imense, probabil irecuperabile? S-o recunoaștem: Gruia a devenit în timp și refugiul multor foști suporteri U-iști, îndepărtați de lângă Someș de diletantismul cu care era cârmuită echipa și de violența gratuită a unora din propria galerie! La CFR specificul e altul și e absolut în ordine. Spectatorii și galeria sunt mai mult dedicate fotbalului din teren decât răfuielilor cu galeriile adverse sau cu dușmani imaginari. Și așa e normal, civilizat (chiar dacă unii se pișă pe termenul de "civilizație" utilizat în fotbal)!
"Dr.Constantin Rădulescu" trebuie să rămână cu orice preț un loc unde să poți merge cu soția, prietena, amanta, haremul, copiii proprii sau din flori, nepoții, strănepoții, bunica și cu cine mai vrei. N-au decât să râdă de noi că nu consumăm semințe de bomboane agricole, că n-am învățat decât de curând scandările pline de mu-mu-mu! și ie-ie-ie!, n-au decât să ne considere inferiori lor, (U)arienilor, și să ne facă ”unguri” care nu se aruncă singuri afară din țară. Amin!
Jucătorii noștri trebuie încurajați să dea totul sau cât mai mult pe teren, să-și dorească la propriu mai mult victoria (alegeți voi toate formulele STAS ale limbii de lemn), nu să devalideze un amărât de vestiar advers pentru a ajunge eroi în ochii suporterilor.


Acum, că am încheiat subiectul ”tribună”, deși ar mai fi multe de spus, hai să văd ce aș avea de punctat despre partida din teren. La lotul funebru avut la dispoziție și improvizațiile din toate liniile (inclusiv banca tehnică), prima repriză a fost suficient de reușită pentru CFR. Jocul de pase a curs mai bine ca niciodată în ultima perioadă și s-a dezvoltat curat, ca o morișcă, în jurul perechii Mureșan - Peralta. CFR a fost destul de stăpână pe joc, iar după retragerea din activitatea competițională a lui Mendy se părea că totul e deja jucat. Comentatorul TV aștepta golul 2, care plutea în aerul rece al nocturnei din Gruia. Până și galeria lor aștepta golurile 2, 3, 4... CFR n-a jucat însă pe poartă, așa că de unde goluri? Se pare că în repertoriul lui A1 nu există o abundență de idei, scheme și trasee pentru a fi integrat în joc și atacantul (în speță, Sergiu Buș). Oricum, spre finalul primelor 45 minute creionasem deja noul semn de circulație pe care aveam de gând să-l propun spre implementare în cartier:


Apoi a venit pauza, deși mai bine venea noaptea, care de obicei e un sfetnic mai bun decât Minteuan. Pe culoarul spre vestiare n-a fost o încăierare chiar atât de palpitantă între Walter și Minteuan, cum ar fi fost una între Walter și Paszkany! Oricum, o dispută verbală tot s-a înjurat, pentru că au fost chemați paznicii de corp ai lui Walter, să-i zică și ei câteva de mamă lui Alin.
Minteuan a rămas probabil afectat de incident, iar după pauză n-a mai contat pe bancă, precum CFR-ul n-a mai contat pe teren. Să fie clar: CFR-ul n-a mai fost în corzi, ca în alte meciuri, când ne venea să spargem televizorul. De data asta, pur și simplu au jucat în dorul lelii, așteptând să treacă timpul, să sune clopoțelul și să zică că iar au bătut o echipă de loseri. Această atitudine sfidătoare, de echipă cu om și gol în plus, a fost girată inconștient de pe margine de Alin Minteuan. Echipa refuza să joace, dar genialul secund le arăta indolenților degetul gros în sus, pe deplin mulțumit. [Aici e cazul să revin la galerie. Suporterii au continuat totuși să încurajeze o echipă anostă, inertă, care nu merita această onoare. Cinste suporterilor!]
Dacă nu m-ar fi dezgustat comportamentul lor de după meci, din vestiar, acum ar fi fost momentul să laud evoluția jucătorilor de la Universitatea - așa, inferiori numeric, cum erau în teren - pentru că ar fi meritat din plin laudele. Însă, punitiv, o să le trec cu vederea prestația. Spun doar că, în afară de ocazia lui Kone de a închide partida, numai U-iștii au contat pe teren și, prin jocul practicat, și-au revigorat și încins galeria. CFR nu a făcut altceva decât să-mi spulbere semnul de circulație, de care eram naiv de mândru...
Ne-au omorât cu șuturile de la distanță, capitol la care avem două mâini portugheze moarte atașate de un corpus. Și nici măcar n-a fost în prim-plan bietul Niculescu, veteranul gata-gata să moară pentru "U", la propriu!


Paszkany a declarat fff recent că va căuta și un portar, deși nu credea că e cazul de încă o cheltuială în plus, mai ales că CFR are portar. Declarația a schițat zâmbete pe fețele multor suporteri ceferiști - total afoni la fotbal, de altfel - care se tânguiau de secole întregi, dacă nu chiar de ani buni de zile, că Nuno nu e ”apără Huțupan!”.


Nu-i nimic, dragă conducere a CFR-ului. Bine că te dai pe brazdă. Echipa asta trebuie arata și tot terenul însămânțat din nou, nu numai careul mic. Bagajele lui Nuno (care conțin și mulțumirile noastre pentru câteva penalty-uri apărate) sunt agățate de transversala care l-a salvat de multe ori, dar l-a îngropat contra Rapidului și ieri. E timpul să-și facă și alții bagajele. Suporterii ceferiști, așa molcomi cum par, vor fotbal, performanță, nu mediocritate. Tu, dragă conducere, i-ai învățat așa! E timpul să-ți repari jucăria, altfel se umple Cluj Arena. Mai ales că, pentru prima dată după multă vreme, de la Bratianu II și Maier încoace, Universitatea are șansa să-și construiască o echipă care să conteze! Suporterii de la 1907 ai CFR-ului, cei înghețați prin frigul diviziei C vor zice că nu-i niciun bai dacă unii suporteri "de rezultat" părăsesc Gruia precum șobolanii corabia. Nu-i bai, dar nu e păcat?...
PS: Declarație Alin Minteuan, imediat după meci: "Am pierdut două puncte nemeritat. Am controlat jocul". Și se mai miră cineva că e viitorul Guardiola în ochii umezi și calzi ai președintelui Iuliu Mureșan?..
PPS: Numele lui Mandorlini apare numai în titlul postării, nu și în conținut. Dar, când văd ce a urmat după mazilirea italianului [amne, or mai fi 1000 de valoarea lui în Italia, cum zici tu, dar numai Mando a fost și rămâne campion al României cu CFR!], mă întreb dacă italianul a meritat execuția. Ce folos? De fapt, mă întreb pe naiba! Nu mă întreb nimic, că știu răspunsul. Sunt sigur că nu. Cârțu, Minteuan, promovare tineri de perspectivă - apă de ploaie. Acum e tardiv. Însă ce fac vinovații fără vină? Pun pe ei slănină! N-am găsit altă rimă...

Un comentariu:

  1. apropo de Mando.
    nu Minteuan e de vină pentru lipsa de vigoare din repriza a doua.
    ci pregătirea din vară, ratată.

    RăspundețiȘtergere