Pagini

luni, 16 ianuarie 2012

Ultimul venit (Nicolas Godemèche)

Nicolas Godemèche (FRA)
22.06.1984, Marseille
mijlocaș defensiv (central, ofensiv)
183 cm, 76 kg
picior drept
Cotă de piață (transfermarkt): 900.000 euro

Cariera fotbalistică:
7-16 ani - Olympique Marseille
2000-2007 - Montpellier HSC (13j L1 + 57j L2)
2007 - Stade de Reims (10j L2) - împrumutat
2007-2011 - Naval 1º de Maio (74j, 3g L1)


Deși a debutat într-un rol de mijlocaș ceva mai defensiv, îndeosebi în Portugalia a avut și poziționări mai spre centru (gen Renan) sau chiar mai ofensive (gen Peralta). Pare, așadar, să dețină o anumită doză de adaptabilitate și apetență atât pentru faza defensivă, cât și pentru cea ofensivă, nu e strict specializat. Nu cred că e adus ca să-i ofere concurență lui Gabi Mureșan, ci este un fel de Celestino cu mai multă experiență în coordonarea jocului și a echipei (să nu uităm că a fost căpitan de echipă la Naval!).
Mai rămâne să descoperim cum stă cu inteligența în joc, agresivitatea (ceva gene de cuțitar marseillez?), viteza, controlul mingii și cât de ”catâr” poate fi pe durata unui meci (vă amintiți cum se sufoca Peralta la un moment dat, pus - la vârsta lui - să alterneze atacul cu apărarea ca un vâslaș într-o galeră romană?).
E clar că nu trebuie să ne așteptăm la titularizarea lui Godemèche. Rămâne de văzut cum va profita de minutele în care va intra în teren în locul titularilor care vor da rateuri.

N-a mai jucat de 6 luni, dar...
- n-a fost accidentat/operat (precum Kapetanos, Owen Hargreaves);
- în ultima perioadă (după despărțirea de Naval) a făcut antrenamente cu o echipă profesionistă de fotbal (nu prin parcuri, precum Peralta sau...  Owen Hargreaves).

Ultimele meciuri bune/foarte bune făcute (atenție contra căror adversari!):
04.02.2011 - Sporting Lisabona - Naval 3:3 (nota 9, un gol marcat)
10.04.2011 - Naval - Benfica Lisabona 2:1 (nota 8)
Francezul pare un jucător cumpătat, prudent, primind doar un cartonaș roșu și într-un singur meci două cartonașe galbene în cele 4 sezoane din Liga ZON Sagres  portugheză.

Bilanțul care mă pune pe gânduri...
Din păcate, în cele 4 sezoane din Portugalia, are un bilanț de 19 partide slabe/foarte slabe și 41 partide mediocre! Să fie vorba doar de faptul că a evoluat la o echipă relativ modestă? Hmmm... Sunt, totuși, 60 partide fără strălucire din 74!
Să nu cădem ispită depresiei, și să vedem lucrurile într-o notă ceva mai optimistă, roz-vișinie! Dacă studiem exemplul Camora (jucător provenit tot de la Naval), s-ar putea ca și jucătorul francez să ofere la Cluj mai mult decât așteaptă chibiții de la el.

Elementul colateral îmbucurător
Recomandat de Jorge Costa și transferat de conducerea CFR! Surprinzător! După declarațiile lui Paszkany de la începutul sezonului, ne-am fi așteptat ca antrenorii feroviarilor să lucreze de acum încolo numai cu ”marfa clientului”, fără să emită pretenții proprii. La vremea ei, am considerat declarația (decizia) destul de stupidă și neproductivă. Dacă s-a revenit la sentimente mai bune și i se permite antrenorului să-și aducă măcar 1-2 jucători în care are încredere, pe care-i cunoaște din miezul terenului și pe care se bazează că pot să-i fie de ajutor, mi se pare o abordare mai potrivită.
[Notă: Eu chiar cred în textul cu jucătorii care joacă pentru antrenor! Bun, de acord... Și Cadu joacă pentru antrenor, doar că - uneori - pentru următorul... :) ]

Bun venit, Nicolas! Dacă ești destul de valoros pentru CFR, pune și tu umărul ca să-ți pui pe umeri tricoul de campion al României! Baftă!

6 comentarii:

  1. offtopic:
    Cred ca ai ceva audienta cu blogul, asa ca ai putea sa dai urmatoarea stire, ca vad ca (virgula) clubul nu s-a obosit sa anunte. Eu am aflat pentru ca sotia mea lucreaza acolo.

    CFR a luat in Antalya un reporter si un cameraman de la Transilvania LIVE pentru a transmite zilnic stiri din cantonament. Stirile vor fi difuzate in cadrul buletinelor de stiri ale postului. Acestea sunt in fiecare zi de la orele 8, 10, 12, 14, 16, 18, 23. Postul TV poate fi vizionat la adresa http://www.transilvanialive.ro/live

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danke, flacără! Am să postez anunțul pe facebook, pentru comunitatea de suporteri ai CFR-ului. Acolo se adună mai mulți decât pe blogul meu.

      Ștergere
  2. completare:
    Asta nu inseamna ca va fi puhoi de stiri si transmisii video, dar m-am gandit ca v-ar putea interesa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Concluzia celor ce si-au dat cu parerea pe ici si colo a fost ca avem nevoie de un fundas lateral dreapta, un mijlocas ofensiv si o extrema stanga. Mijlocasul ofensiv s-a rezolvat prin pastrarea lui De Zerbi(Doamne da ca urmatoarea sa problema medicala sa fie in 2063), in schimb Godemeche nu s-a nimerit a fi nici fundas lateral, nici extrema stanga. Totusi, eu ii urez din tot sufletul sa fie o surpriza foarte placuta pentru noi. Poate n-o fi Costa cel mai mare tactician din lume, dar la jucatori pare-se ca are mana buna (eu cred ca si la cei veniti in vara a avut o “mica contributie”). Si nu stiu de ce, simt ca mai urmeaza un transfer, sper ca ala va fi strainul foarte, foarte bun, pomenit de I. Muresan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă tem că jucătorii cu nume nu-și vor da acordul să vină la Cluj decât îm ultima clipă, în cazul când sunt nesiguri de titularizare la echipele lor (hai să zicem FC Porto). Asta înseamnă că se riscă neparticiparea lor la etapa de pregătire alături de echipă. Și atunci, speranța este să intre ca lumea în pâine - cum a facut-o Weldon - chiar dacă nu-și cunosc coechipierii (ce să mai zic de sistem, tactică).

      Ștergere