Pagini

joi, 29 septembrie 2011

Balaurul de la capo se împute

Câte capete are un balaur? Mai mult de 18?

Timid, balaurul începe să-şi belească capetele. Unul după altul, precum dictează din coasă o DoamNA. Dacă mă uit mai bine la imaginea de mai sus, sunt primul care găsesc şi alte variante. Balaurului care înoată în apele teritoriale tulburate ale Ligii lui Mitică, puteam să-i ataşez foarte bine ori o cochilie de melc, ori - şi mai bine! - o carapace de broască ţestoasă râioasă, ori o canadiană ţepoasă de arici. Deşi, poate e mai bine să las animalele în pacea pădurii lor şi să mă ocup de pescuitori şi plevuşcă.

CFR vs Petrolul - poster

miercuri, 28 septembrie 2011

marți, 27 septembrie 2011

Dragă U...


Dragă vecine şi prietene Gaudeamus, din Cluj

Scrisoarea mea găsească-mi-te-n pace şi cât mai sus în clasament. Dacă se poate, sub CFR (***, pentru cunoscători). Eu sunt foarte bine, mult prea sănătos, şi nu te urăsc, care bine, sănătate şi lipsă de ură ţi le doresc şi ţie şi familiei tale.
Ştiu că ţi-e greu spre imposibil să mă consideri prieten, când ţi-e mai convenabil să-ţi rămân vecin, sinonim cu duşman. Ştiu că, deşi locuieşti vei locui mai jos decât mine, mă priveşti de sus. Ştiu că nu-ţi place Andra şi nu te uiţi la Măruţă. Mă acuzi mereu de play-back, deşi ţi-e limpede că nu eu sunt DJ-ul. Pentru tine, eu sunt tot vecinul ăla sărac, care n-are după ce bea bere, aşa că mă scoţi periodic din mama în care mă bagi constant şi mă expediezi la cantina lui Arpi, să mă îndop cu sandvişuri, pufuleţi şi suc. Ştiu că fularul meu ţi se pare util numai ca să mă strangulezi cu el. Ştiu că, din cauza mea, toată Gruia ţi se pare o colonie de ciumaţi cianuraţi cufuriţi asemenea mie, care nu există, dar pe care o domini la ea acasă. Mă bănuieşti că mi-am falsificat diploma universitară din carnetul de aviator în brazdă, ca să par mai de nivelul tău intelectual. Nu m-am mirat nici când povesteai vecinilor de la etajul tău că, de fapt, nici nu m-am născut la Stanca, ci am fost ejectat în lume în staţia CFR Paşcani, de lângă Debreţin, şi adus în creierul nopţii, mişeleşte, cu foamea, ca să iau altora buletinul de Cluj (oraş închis) de sub nas! Am observat că-mi arunci în faţă toate cuţitele înfipte în spate, mai ales pe cele ungureşti (teoria "În spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie şi în spatele oricărui U-ist futut stă un ceferist!"). Pari convins că eu ţi-am cumpărat bilet dus-neîntors la trenul de Sibiu, acum un veac. Mă acuzi că n-am participat alături de tine la un marş (de aici?) pentru construirea unui stadion judeţean care să-ţi fie dat ţie în folosinţă exclusivistă. Mă iartă! Poate n-am auzit chemarea, că-mi puneam ceasul să sune. Bănuiesc că mai ai multe alte motive întemeiate, pe care nici nu le... bănuiesc, ce te îndreptăţesc să te uiţi la mine cu dispreţ şi ură, ca la un mărunt felcer de locomotive.
Nu-i bai! Azi nu le bag pe toate în seamă. Mă simt... (stai să caut în dictionar, să nu eronez)... concesiv. Azi, te întorci acasă, chiar dacă ţi-au schimbat ăia de la administraţie numărul de la intrare. E o mare sărbătoare pentru tine, umbrită doar de faptul că nu e totodată o înmormântare pentru mine. E „acasă”, chiar dacă ruina nu era întăbulată pe tine. După un regim întreg care ne-a avut pe toţi chiriaşi, nu am pretenţia de a asocia obligatoriu termenul de „casă” cu posesia ei. „Acasă” poate fi şi cu chirie. „Acasă” poate fi şi lângă Garibaldi, „acasă” poate fi şi în Gruia. E locul în care te întâlneşti cu cei ca tine şi unde simţi prezenţa celor care ţi-au fost dragi. Poate pe unii nu i-ai prins. U-iştii bătrâni de lângă tine rostesc nume şi porecle pe care le reţii mai greu şi le uiţi cu uşurinţă. Ţie-ţi place mult Niculescu Claudiu, din clasa de atac. Lor poate le-a rămas pe retină un alt atacant: Tim Câmpeanu (ce chestie! de ce-i ziceau „II”?). Ţi-au povestit cum oftau a dezamăgire tribunele când Tim nu apărea pe teren? Roagă-i să-ţi povestească şi de un alt „II”, Brătianu! Un fel de Ghiţă Mureşan mai mic, doar că pivota cu mingea de fotbal, nu cu cea de baschet. Făcea parte din ultima mare echipă universitară, care începea să deranjeze Bucureştii aproape cum îi deranjăm noi în ultima vreme. Pe noi n-au reuşit să ne doboare, că e democraţie. Pe voi v-au dezintegrat, că nu era.
În vremuri triste, Clujul era tare necăjit la fotbal. Pe atunci - tu nu erai născUt – ne dădeam la ţurloaie prin Divizia B, alături de eternul loc doi, Gloria Bistriţa. Noi eram mai slabi, mai firavi, dar eram acolo, în miezul acţiunii. Nu ne întreba nimeni pe vremea aia când ne-am născut, de ce am venit din pustă, nu ne punea nimeni sub semnul întrebării! Nu ne ura nimeni, nu ne invidia nimeni. Recunosc, U era mai tare, că tot timpul venea din „A”. Noi ne-am spurcat puţin şi cu Steaua, ce să-i faci!? Ştiai că U ne-a dat odată câte un 4-0 şi nouă şi Bistriţei? Se vorbea atunci că, dacă s-ar lua câte o repriză din fiecare meci, U n-ar putea fi bătută nici măcar de viitoarea Barcelonă a lui Messi!
No, da’ văd că m-am lungit la infinit, ca un tren de marfăşi n-am ajuns încă la ce intenţionam să-ţi spun. Iartă-mă pentru divagaţie! Observ că era să adormi la lecţia de istorie...
Am vrut doar să-ţi urez „Bun sosit acasă!” şi să-ţi dau o idee, chiar dacă ştiu că o vei ignora scuipând pe ea. Io, cu mintea mea obosită de atâtea trofee câştigate (majoritatea ilegal), zic că tare ar fi frumos din partea ta dacă te-ai gândi la ce mă gândesc eu! Urmează inaugurarea noii arene, cu ceteraşi de la Smokie, Scorpions şi alţi ceteraşi. Ştiu că ţie nu-ţi plac, că-s epuizaţi, şi nici nu bagă destul hip, rep şi hop. Da’ poate plac U-iştilor bătrâni, aşa că mai cedează şi tu de la tine! Să lăsăm, însă, muzicile, că mă faci urgent afon şi cântăreţ la boxe.
Eu mă gândeam la meciul de fotbal contra ruşilor lui Dan Petrescu, găzduit pe un stadion cu nume sec, construit – totuşi – din bani publici şi pentru publicul larg. Și pentru un pic de capital politic, normal (românesc normal). Eu zic că n-ar fi chiar aşa oribil dacă pui şi tu o vorbă unde trebuie, astfel încât să fie invitaţi să joace, în echipa gazdă, câţiva jucători de la concitadine şi conjudeţene! Chiar nu crapă gazonul şi nu se dărâmă lojele dacă apare şi un ceferist pe teren (altul decât Lacina Traore). Îl recomand cu căldură pe căpitanul Ricardo Cadu, cel care a (re)agăţat Clujul pe harta fotbalului european tocmai în punctul de la 11 metri de pe Ion Moina! Ştiu că tu priveşti momentul acela doar în negru, fără alb. Eu consider însă că în ziua aia U a jucat bine!
Revin la neoile mele. Apoi, nu-i exagerat dacă intră măcar 3 minute, pe final, Aurelian Ghişa, patronul-jucător de la Sănătatea Servicii Publice Cluj! Nu pentru că-i coleg de-al meu, fost aviator în brazdă, ci pentru că duce de câţiva ani de zile în spate o echipă mică, dar al naibii de pitorească. Ar mai fi şi alte echipe prin judeţ. Dacă ar vrea să onoreze evenimentul, ar fi frumos să-şi trimită câte un jucător, care să intre în prelungiri. Nu te gândi că o să afecteze scorul şi vă bate Kubanul! Oricum se termină egal, că meciul e aranjat! Pe bunica Primului Constructor al Judeţului n-are sens s-o invitaţi la meci. Bănuiesc că oricum nu se pricepe la politica fotbalului...
Doamne, n-am scris atât de mult nici măcar unei femei! Asta să nu te facă să crezi că m-am îndrăgostit cumva de tine şi de Walter. Ţi-o spun ca de la bărbat la bărbat: eu încerc să te respect şi o să te respect atât timp cât meriţi. Știu că pe mulţi dintre prietenii mei ceferişti ai reuşit să ţi-i ridici împotrivă, deşi cincinale întregi n-au avut nimic de împărţit cu tine. Dar nu-i grav. Oricum sunt numai 200... Eu voi continua să-ţi întorc şi celălalt obraz, din ce în ce mai gros. Tu vei continua să mă urăşti în noul spirit universitar, deşi mă mir de unde-ţi mai rămâne atâta ură şi pentru mine, după ce-i urăşti de moarte pe Arpi şi Muri, 7 din 7, 24 din 24?! Până şi mama ta a rămas mască când i-ai spus că o urăşti, dar nu ca pe CFR! Asta e... Până la urmă, vecini tot rămânem, plătitori fideli ai cheltuielilor de întreţinere. Pentru că eu n-am de gând să mă mut nici din Gruia şi nici din Cluj!

Semnat,
vecinul tău de-o viaţă,
CJ-07-CFR

PS: Declar pe propria conştiinţă că această scrisoare nu mi-a fost dictată de nimeni şi că am scris-o pe stomacul gol. Avertizez că unele persoane (inclusiv ceferiste) pot fi afectate negativ de unele paragrafe din text, în timp ce altele (inclusiv U-iste) pot fi afectate pozitiv. Scrisoarea conţine urme de nuci sparte şi mult sirop, pentru că îmbătrânesc vizibil, mă înmoi, devin pacifist şi nu mai beau de când am terminat pe locul 10. Dacă nu vă place chiar deloc, vă avertizez că, textul fiind scris în format electronic, nu e recomandabil să vă ştergeţi cu monitorul la fund, deşi puteţi încerca asta acasă! În definitiv, e o ţară europeană şi aproape Schengen liberă, cu un judeţ important, cu un municipiu cu două stadioane ca lumea şi – ştiu! – cu o singură echipă...

Ne arbitrează cineva duminică?

luni, 26 septembrie 2011

Adidaşi Puma Nike

Nu mai zic nimic.
Pun armaniu pe mine, mă urc în ferrariu şi mă duc să-mi cumpăr gazeta!
Gazzetta dello Sport, normal...

duminică, 25 septembrie 2011

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Frânarii au luat numai 2 puncte [Rapid - CFR 1-1]

Revenirea în Giuleşti, celebrată prin strângeri de mână ceferiste.
E şi Tudor pe acolo. El va merita strângerile de mână şi la final.

Surpriza de la debut s-a numit Peralta în locul lui Gabi Mureşan. Într-un fel, schimbarea era aşteptată, dacă te gândeşti că românul a jucat mai mult decât argentinianul în meciul de Cupă şi n-a făcut-o prea fericit. Dar tocmai mişcarea aceasta a ajutat Rapidul să câştige prima repriză, după ce a dominat zona centrală a terenului. Şi nu e vina lui Peralta! Sixto a încercat să-şi facă treaba de Mureşan, dar a fost lăsat singur-cuc cu mingea şi cu adversarii (precum Culio odinioară), a fost supus unei presiuni constante, aşa că nu e de mirare că a încheiat repriza cu o serie de inexactităţi.

Singurele sporturi naţionale: Steaua, fotbalul blătuit şi ştafeta de can-can

Pe Alin Fornade nu-l cunosc personal şi, probabil, nici n-o să-l cunosc vreodată. Nu facem parte din aceeaşi breaslă, nici măcar din aceeaşi lume. El scrie, eu compun. Diferenţa este, totuşi, semnificativă. El este profesionist, iar eu amator. Eu îl citesc (şi-mi place să-l citesc!), el... se lasă citit. 
Unii spun că ar avea sufletul negru cu alb, de U-ist, alţii îl apreciază pentru condeiul mânuit în susţinerea Campioanei unei Mari Iubiri. Sigur nu e ceferist, dar este printre puţinii care ştiu cum să nu fie! Articolele sale critice la adresa CFR-ului, pigmentate cu ironii dibace, pot fi citite cap-coadă, fără a simţi la final impulsul de-a lua autorul la şuturi în fund. Ăsta se numeşte talent! Prin comparaţie, n-am sesizat amprenta acestui dar în  anumite texte scrise de mai-marii Ioaniţoaia (CFR să se uite în oglindă!) sau Tolontan (Spre un campionat compromis), cei care fac jocurile şi trag apele pe la Bucureşti.

vineri, 23 septembrie 2011

Rapid vs CFR - poster

Notă: chiar dacă piesa de teatru s-ar juca pe o altă arenă,
prima care ar urca în autocarul Rapidului ar fi fantoma!

joi, 22 septembrie 2011

Smooth Operator

Fatal. Kehinde Fatai.

miercuri, 21 septembrie 2011

Cu temele nefăcute [Astra - CFR 1-0]


Cine fuşereşte temele la CFR?
Cine nu-i în stare să-l avertizeze pe antrenor că există terenuri în România pe care CFR-ul porneşte mereu cu a doua şansă, indiferent de valoarea de piaţă a celor două loturi?
Cine are impresia că Târgu-Jiu e, an de an, doar o întâmplare nefericită, iar Astra Ploieştiului doar o arenă cu puţin ghinion? Cine nu-şi cunoaşte istoria sau cine o ignoră?

Zi-le, Adriene!

Se pare că transmisia continuă într-un mod diareic.
Emanaţiile sunt puternice, spumoase, dar prea puțin eco-logice.

marți, 20 septembrie 2011

Ghicitoare... retorică

Stenogramele cititorului de creier



luni, 19 septembrie 2011

Bloody Monday [CFR - FC Vaslui 2-0]


În "onoarea" tuturor purtătorilor (trişti) şi utilizatorilor (fervenţi) de labă în public, văzuţşi auziţîn direct pe un anumit post de televiziune după meci, n-am să mă mai obosesc să comentez această partidă. La finalul unei lupte începute în Champions League şi terminate în nămol, CFR a învins cu aproximativ 2-0.
Bun. Golul lui Cadu a fost marcat de arbitru, golul lui Wesley n-a fost marcat de tuşier, dar pe al lui Weldon cine mama-naibii l-a înscris?!
Jucătorii s-au zbătut, bătut, cosit, şi-au spart capetele, s-au înjurat îndârjit de mame şi madre... La final, NOI am câştigat lupta (şi v-am anunţat din timp că va fi o luptă)! Punct. Restul e frustrare, invidie, obsesie + paranoia, venin, superficialitate, şmecherie ieftină, ironie răsuflată, cântare în strună loserilor, argumentaţie violatăîmproşcare cu rahat...
Bravo, CFR! Pentru noi, eşti o învingătoare meritată. Mulţumim!

Nuno Claro transferat la CFR III "Parc"?

duminică, 18 septembrie 2011

CFR vs Vaslui - poster

vineri, 16 septembrie 2011

3 răspunsuri pentru CFR-obsedaţi (I)

Întrebările au fost puse aici
Răspunsurile corecte:
1) Nelson Cabreraîn tricoul echipei chiliene Colo-Colo (nr.33).
Bravo, Anonim 15:46! L-ai identificat foarte rapid! Speram ca nr.7 să vă ia ochii, că prea seamănă cu Sanchez-Prette...


2) Aici am încercat în zadar să vă aburesc, să vă fac să credeţi că e vorba de un fost jucător la CFR, nu antrenor! Vigilentul caneto l-a găsit până la urmă pe Ales Jindra, "principalul" lui Dusan Uhrin la CFR pentru o scurtă perioadă de timp. In 2005, Jindra încă mai juca fotbal, la formaţia austriacă SV Horn. A fost învins de curând de FC Vaslui, în calitate de antrenor secund al echipei Sparta Praga, dar şi-a câştigat locul în quiz datorită victoriei de rămas-bun împotriva echipei moldave, din urmă cu doi ani (4 aprilie 2009, 3-0). O tempora o mores!


3) La ultima întrebare, nu ştiu ce să cred?! Ori nu l-aţi identificat pe preşedintele de club din fotografie, ori... v-a căzut netul şi n-aţi putut răspunde. Mă gândeam că ochii lui o să vă aducă aminte de un jucător important al CFR-ului, Sixto Peralta! Carlos Anibal Peralta este preşedintele clubului argentinian C.A.I. de Comodoro Rivadavia, din Primera B Nacional. Dacă intraţi pe site-ul clubului, să nu vă surprindă dacă daţi şi peste  fotografii cu Mumo. Mă întreb numai ce-o fi fost în sufletul "bătrânului" când fiul său se antrena prin parcuri...


Mulţumesc, prieteni, pentru participarea la un quiz menit să facă timpul să treacă mai uşor până la meciul de luni! Hai CFR!

joi, 15 septembrie 2011

3 întrebări pentru CFR-obsedaţi (I)

Dacă mâncaţi CFR pe pită sau vedeţi vişiniu în fundul halbei de bere mereu goale, vă provoc să găsiţi răspunsurile corecte la 3 întrebări încuietoare. Vă las până mâine să vă stoarceţi creierul şi netul. Dacă nu puteţi răspunde la rubrica de "comentarii" (blogspotul respinge automat răspunsurile stupide! :) ), vă primesc elucubraţiile şi pe adresa de email de la rubrica "kontactr me". Primii trei care vor răspunde perfect nu vor primi niciun premiu, iar următorii nici atât. Aşadar, nu vă înghesuiţi şi nu vă grăbiţi! Succes!

1) Ce fost jucător al CFR-ului identificaţîn următoarea fotografie?
Hint: Sadism total! Nu vă dau niciun indiciu şi nu vă spun nici măcar echipa!...


2) CFR nu şi-a format loturile din ultimii ani numai cu importuri din Portugalia, Brazilia, Argentina, Italia, China. Ex-ceferistul din imaginea următoare evolua într-o vreme (2005) într-un campionat cu înjurături în limba germană. L-aţi ginit? 
Hint: Face parte din categoria ex-ceferiştilor învinşi de FC Vaslui în acest sezon (alături de Trică şi Vitinha)Să sperăm că statistica nu va mai înregistra vreun alt ceferist în această categorie!


3) Tatăl cărui fotbalist ceferist este preşedinte al unui club de fotbal?
Hint: Nu e Gabi Mureşan... :). Ar putea fi Cadu (dacă-l considerăm copil înfiat în Gruia), dar nu e Cadu... 2 x :)

miercuri, 14 septembrie 2011

STEAUA a ajuns la Cluj!!!

Introducere
Pe vremea mea, cand a venit momentul sa fiu transformat din copil care fura mere in tovaras responsabil, care aduce bani in apartament, ai mei m-au dat la vaci si boi in loc sa ma trimita sa man literele pe pajistea alba, impreuna cu intelectualii. Asa erau timpurile pe atunci: cerneala era rosie, pata definitiv degetele si sufletul, principalele litere caligrafiate erau secera si ciocanul, iar singurele cuvinte alcatuite erau tovarasa si tovarasul. Îndemnat de un tata ceferist, am abandonat calea lactee si mieroasa a scrisului si am calcat apasat pe drumul plin de balega.

marți, 13 septembrie 2011

3 în 1

Luni, 19 septembrie 2011, 21:30
CFR 1907 Cluj - FC Vaslui
3 motive pentru victoria CFR-ului

luni, 12 septembrie 2011

O scrisoare pierdută deschisă


Dragă domnule Arpad Paszkany,
(Dragă domnule Iuliu Mureşan, dacă domnul Arpad Paszkany e în  concediu)

Nu vă scriu această scrisoare nici în calitate de fost pupincurist, nici în cea de actual şi constant critic al conducerii CFR. Vă scriu în calitate de simplu suporter feroviar muritor de rând, care se bucură la realizări şi se enervează la eşecuri, urlă la goluri şi înjură la autogoluri şi pentru care sportul nu înseamnă doar trofee înghesuite într-o vitrină care dă bine în poze.
Am o singură rugăminte profilactică la Dumneavoastră: NU-L DAȚI AFARĂ PE JORGE COSTA dacă pierde meciul cu Vasluiul!